Итни случаи:  

Повикај доктор

Привлечноста кон истополовите партнери е честа појава кај луѓето, но биолошките влијанија врз хомосексуалноста и бисексуалноста не се целосно разбрани. Сега новото истражување на Универзитетот Свонси ја испитува сугестијата дека половите хормони кај фетусот влијаат на сексуалната привлечност што луѓето ја доживуваат подоцна во животот. Проширувањето на претходната работа што го поврзуваше родителскиот приход со феталните полови хормони Професорот Џон Менинг, од истражувачкиот тим за применети спортови, технологија, вежбање и медицина (A-STEM) и колегите, за прв пат, ги разгледаа врските помеѓу родителскиот приход и сексуалната однесувањето на нивните возрасни деца.
Според истражувачите, највисоките фреквенции на привлечност кон истополовите биле пронајдени кај децата од групата со најнизок приход (25 проценти), најниските зачестености во групата со приходи малку повисоки од другите и зголемени фреквенции на привлечност од ист пол кај децата. од првите 25 проценти од населението.
Студијата, која штотуку беше објавена во онлајн списанието Evolutionary Psychology, е соработка помеѓу професорот Менинг, Бернхард Финк од Универзитетот во Виена и американскиот еволутивен биолог и социобиолог Роберт Триверс.
Проф. да бидат поврзани со истополовата привлечност“.
Авторите понатаму шпекулираа дека високиот фетален естроген е поврзан со „женски“ и „покорни“ улоги кај женските и машките хомосексуалци, соодветно. Згора на тоа, високиот пренатален тестостерон може да се поврзе со „буч“ и „наметлива“ улога кај женските и машките хомосексуалци, соодветно.
Истражувањето следи од претходната студија во која учествуваше професорот Менинг, објавена минатата година, која покажа дека мајките со ниски приходи ги феминизираат своите деца во утробата со прилагодување на нивните хормони, додека мајките со високи примања ги мажеризираат своите деца.
Таа студија, објавена во Журналот за биосоцијална наука, се засноваше на односот помеѓу должината на показалецот и прстенот на прстите на една личност, познат како сооднос 2D:4D. Долгиот прстен е маркер за повисоки нивоа на пренатален тестостерон, а долгиот показалец е маркер за повисоки нивоа на пренатален естроген. Генерално, во споредба со жените, мажите имаат подолги прстенести прсти, додека во споредба со мажите, жените имаат подолги показалци.
Ј.Т. Менинг и други, Родителска нееднаквост во приходот и детски цифрен однос (2D:4D): ефект „Триверс-Вилард“ врз пренаталната андрогенизација?, Журнал за биосоцијални науки (2021). DOI: 10.1017/S0021932021000043.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview