Итни случаи:  

Повикај доктор

Повеќекратните раѓања, краток интервал помеѓу бременостите и мајките со физичко или ментално здравје на мајката се повеќе изложени на ризик да имаат бебе со ниска стапка на наталитет, според истражувачите од Универзитетот Свонси. Секоја година 20 милиони деца се раѓаат со родилна тежина под 2.500 грама и се сметаат за бебиња со ниска тежина (LBW) Студијата, направена од истражувачите од Националниот центар за истражување на здравјето и благосостојбата на населението, се обиде да ги разбере факторите на ризик за LBW, така што ресурсите и интервенциите би можеле ефективно да се закажат.
Кохортната студија опфати 693.377 деца родени во Велс помеѓу 1 јануари 1998 и 31 декември 2018 година. Учесниците беа избрани од базата на податоци за здравјето на децата во Националната заедница.
Истражувачкиот тим анонимно поврза повеќе рутински собрани административни збирки на податоци за да стекне подлабоко разбирање на факторите на ризик поврзани со LBW.
Истражувањето откри дека мајките со најголем ризик да имаат бебе со ниска родилна тежина вклучуваат:
Вклучени се дополнителни фактори на ризик:
Оваа студија сугерира дека најважните фактори за намалување на ризикот од LBW го вклучуваат следново:
Водечкиот истражувач Амрита Бандјопадјај рече: „Најважните фактори на ризик ги вклучуваат мајките фактори како што се пушењето, тежината на мајката, евиденцијата за злоупотреба на супстанции, возраста на мајката заедно со лишувањето, интервалот на бременост и редоследот на раѓање на детето“.
Ресурсите за намалување на преваленцата на LBW треба да се фокусираат на подобрување на здравјето на мајките, намалување на предвремено породување, зголемување на свеста за доволен интервал на бременост и обезбедување соодветна поддршка за менталното здравје и благосостојба на мајките.
Проф.
„Тоа е моќен пример за тоа како истражувачите можат да користат рутински собрани податоци за да помогнат во подобрувањето на грижата и за мајките и за бебињата без да вршат дополнителен притисок врз здравствените работници во првите редови“.
„Наодите нудат опипливи препораки за тоа каде да се фокусираат напорите за да се ублажи инциденцата на ниска родилна тежина кај новороденчињата.
Работата е објавена во списанието BMJ Open.
Повеќе информации:
Amrita Bandyopadhyay et al, Пондерирање на факторите на ризик за ниска родилна тежина: поврзана рутинска кохортна студија со податоци во Велс, ОК, BMJ Open (2023). DOI: 10.1136/bmjopen-2022-063836
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview