Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Тел-Авив
Иновативна генска терапија може да помогне во лекувањето на тежок и фатален развојен синдром на епилепсија што ги погодува децата. Истражувачите се надеваат дека оваа генетска терапија може да се прилагоди и на други видови генетски епилепсии и сметаат дека алатките развиени во ова истражување ќе го отворат патот за развој на слични третмани за други ретки болести.
Истражувачите од Универзитетот во Тел Авив, меѓу другите институции, развија иновативна генска терапија која може да им помогне на децата кои страдаат од Дравет синдром (ДС) – тешка развојна епилепсија која е резултат на мутација што не е наследена од родителите, туку се јавува случајно кај фетусот. во ген наречен SCN1A. Драветовиот синдром се манифестира како тешка епилепсија која не е добро контролирана со лекови, заедно со доцнење во развојот, когнитивно оштетување и голема шанса за рана смрт.
Како дел од студијата, вирусот кој носи нормален SCN1A ген беше инјектиран во мозокот на глувците ДС, а беше откриено дека третманот е ефикасен во различни критични аспекти: подобрување на епилепсијата, заштита од рана смрт и значително подобрување на когнитивните способности. Важно е дека овој третман бил ефикасен по почетокот на тешката епилепсија во Дравет.
Според истражувачите, „Се надеваме дека техниката што ја развивме во лабораторија, исто така, ќе стигне до клиниката во иднина и ќе им помогне на децата со оваа сериозна болест. Покрај тоа, бидејќи постои сличност помеѓу Дравет и другите ретки развојни епилепсии, во смисла за симптомите на пациентот и промените во мозокот, се надеваме дека овој третман може да помогне и за други видови на генетски епилепсии и мислиме дека алатките што ги развивме во ова истражување ќе го отворат патот за развој на слични третмани за други ретки болести“.
Истражувањето беше спроведено под водство на д-р Моран Рубинштајн и дипломиран студент Саја Фадила, заедно со Анат Мавашов, Марина Брисел и Карен Андерсон, сите од Медицинскиот факултет Саклер и Факултетот за невронаука Сагол на Универзитетот во Тел Авив, и др. Ерик Кремер, од Универзитетот во Монпеље во Франција.
Во студијата учествуваа и Бертранд Бошер и Ирија Гонзалес-Допесо Рејес од Монпеље и други истражувачи од Франција, САД и Шпанија. Истражувањето е објавено во списанието „Journal of Clinical Investigation“.
Според д-р Рубинштајн, „Драветов синдром, чија инциденца е приближно едно од 16.000 раѓања, се смета за релативно чест меѓу ретките генетски болести. Од денес, во Израел живеат приближно седумдесет деца кои страдаат од ДС. Тоа е тежок развој епилепсија, која започнува со термички индуцирани напади на возраст од околу шест месеци и напредува, по една година, до чести спонтани епилептични напади заедно со моторни и когнитивни доцнења во развојот.
„Постоечките лекови за епилепсија не им помагаат доволно на децата со ДС, кои се под значителен ризик од рана смрт. Познато е дека овој тежок синдром е резултат на генетска мутација која не е наследена од родителите, туку се создава случајно кај фетусот. во генот наречен SCN1A. Покрај тоа, болеста не е карактеристична за одреден сегмент од популацијата, не може да се предвиди однапред, ниту може да се открие во текот на бременоста“.
Истражувачите додаваат: „Во денешно време е вообичаено да се врши генетска анализа за деца кои страдаат од сложени термички предизвикани напади на возраст од околу шест месеци. Меѓутоа, дури и ако тестот открие дека проблемот е во генот SCN1A, конечната дијагноза често се дава по влошување на епилепсијата, со појава на тешки спонтани конвулзии и доцнење во развојот“.
„Иако е важно да се има рана дијагноза, дијагнозата често се одложува, а повеќето деца се дијагностицираат само на возраст од една или две години, а понекогаш дури и подоцна.
„Неодамна развиените генетски терапии беа ефикасни кај глувците ДС, а некои од нив дури сега се во фаза на клинички испитувања кај луѓето. пред да се појават симптомите.Бидејќи генската терапија е сложена и инвазивна процедура, таа нема да се дава на деца без одредена дијагноза на ДС“.
„Затоа, во оваа студија, ние се концентриравме на развој на третман кој би бил ефикасен по почетокот на нападите, дури и на релативно доцна возраст. и епилепсијата и когнитивните симптоми“.
Д-р Рубинштајн додава: “Во генетските терапии, вообичаено е да се користат вируси како носители кои носат нормален генетски материјал во телото на пациентот со цел тој да се додаде на оштетената ДНК и да овозможи нормална активност. За таа цел, вирусот е инженерски: неговиот оригинален генетски материјал е отстранет за да не може да предизвика болест или да се реплицира, и наместо тоа, релевантниот нормален ген е спакуван внатре“.
„Во случајот на Драветов синдром, бидејќи генот SCN1A е многу голем, не беше можно да се користат вообичаени вируси кои обично се користат за оваа намена и потребен беше вирус способен да носи и пренесува големи гени. Во нашата студија решивме овој проблем со користење на вирус наречен кучешки адено вирус тип 2, како носител на нормалниот ген“.
Потоа, истражувачите го инјектирале вирусот носител директно во мозокот на глувците ДС со цел вирусот да ги инфицира нервните клетки кои не функционираат. Истражувачите објаснуваат дека третманот бара директно вбризгување во мозокот бидејќи големината и својствата на вирусот не дозволуваат да помине низ крвно-мозочната бариера.
Триесет и еден глувци беа третирани на возраст од три недели, по почетокот на спонтани конвулзии (еквивалентни на возраст од една до две години кај деца), а тринаесет глувци беа третирани на возраст од пет недели (еквивалентно на приближно шест до осум години кај деца). Инјекцијата била извршена во неколку области на мозокот, а дополнително празен вирус бил инјектиран во мозокот на четириесет и осум глувци за контрола.
Резултатите беа ветувачки: најголемата ефикасност беше забележана кога третманот беше инјектиран на возраст од три недели. Кај овие глувци, нападите целосно престанаа во рок од само шеесет часа по инјектирањето, очекуваниот животен век значително се зголеми, а когнитивното оштетување (дијагностицирано со тестови за просторна меморија) беше целосно поправено.
Дури и кај глувците третирани на возраст од пет недели, забележано е значително подобрување, што се манифестираше со намалување на епилептичната активност и заштита од термички-индуцирани напади. Кај глувците од контролната група глувци кои примиле празен вирус не е забележано подобрување и страдале од симптомите на болеста исто како глувците што не биле лекувани, а околу 50% од нив починале рана смрт како последица на тешката епилепсија. Покрај тоа, третманот беше применет на здрави глувци без штетни резултати – доказ за неговата безбедност.
Истражувачите објаснуваат: “Нашиот третман додаде нормален ген на оштетените неврони во мозокот, што беше доволно за да ги врати во нормална функција. Враќањето на нормалниот ген во целост е особено важно за лекување на синдромот Дравет, бидејќи кај различни деца мутацијата се јавува на различни места во генот, а инјектирањето на целосен ген е униформа третман погоден за сите пациенти со ДС“.
„Покрај тоа, откривме дека вирусот избран за целите на студијата инфицира многу нервни клетки во мозокот и се шири нашироко надвор од местото на инјектирање, зголемувајќи ја неговата ефикасност.
Д-р Рубинштајн заклучува: „Третманот што го развивме е првиот што е докажан како ефикасен за синдромот Дравет кога се дава по појавата на спонтани конвулзии и првиот што резултираше со подобрување на когнитивната функција на глувците ДС. регистрираше патент, а се надеваме дека во иднина третманот ќе стигне до клиниката и ќе им помогне на децата кои боледуваат од оваа тешка болест“.
„Покрај тоа, во моментов истражуваме дали може да биде погодна и за други генетски невро-развојни болести. Платформата што ја развивме е plug & play платформа за генетски терапии и можеби во иднина ќе можеме да се спакуваме во вирусот носител различни видови на нормален генетски материјал за лекување на дополнителни болести“.
Повеќе информации:
Саја Фадила и сор., Вирусен вектор посредуван израз на NaV1.1, по почетокот на нападите, ја намалува епилепсијата кај глувците со Драветов синдром, Журнал за клиничко истражување (2023). DOI: 10.1172/JCI159316
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview