Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Хелен Петусис-Харис и Хана Чишолм, Разговор
По смртта на две доенчиња, лекарите и научниците се загрижени дека епидемијата на голема кашлица во Нов Зеланд може да биде најлошата во последните неколку години.
Позната како пертусис или 100-дневна кашлица, големата кашлица е бактериска респираторна инфекција предизвикана од Bordetella pertussis. Исклучително е заразен и ендемичен во Нов Зеланд.
Обично, епидемиите на пертусис се јавуваат во циклуси од три до пет години. Се смета дека имунитетот на заедницата (стадото) е одговорен за таквите циклуси, при што крајот на епидемијата покажува дека е постигнат имунитет на стадото.
Потоа, во следните три до пет години, збирот на чувствителни поединци расте додека прагот на подложност не предизвика нова епидемија.
Но, пандемијата на COVID, годините на опаѓање на опфатот со имунизација и некои непријатни микроби се заговорија да создадат совршена бура од заразни болести – вклучувајќи голема кашлица, сипаници, респираторен синцицијален вирус (РСВ) и грип – за претстојната зима.
Доенчињата и малите деца, особено Маорите, ќе се соочат со најголем дел.
Симптомите на голема кашлица варираат во зависност од многу фактори, вклучувајќи ја возраста, историјата на вакцинација и претходно постоечките состојби.
Првично, симптомите се неспецифични, читајќи од книгата за настинка – течење на носот, кивање, повремена кашлица и можеби блага температура. Ова е најинфективната фаза, а исто така и кога антибиотиците се најефективни.
Карактеристики како што се насилно кашлање, понекогаш завршувајќи со повраќање или посино, и звукот „уф“ при дишењето се јавуваат една до две недели по овие првични симптоми. Во оваа фаза, не се очекува антибиотиците да ги помогнат симптомите, а за тешки случаи, грижата е само поддршка, поради што лекарите и најблиските се чувствуваат беспомошни.
Најмалите бебиња се најранливи на пертусис. Компликациите обично произлегуваат од насилното кашлање и се движат од оток на лицето, скршени ребра и недостаток на кислород до мозочно крварење и оток. Исто така, постојат докази дека B. pertussis има имуно-супресивни квалитети, зголемувајќи го ризикот за коинфекции или секундарни инфекции.
Во текот на изминатите 21 година, најмалку десет смртни случаи кај бебињата биле предизвикани од пертусис во Нов Зеланд. Веројатно имало повеќе, со некои потенцијално погрешно припишани на ненадејна неочекувана смрт во детството.
Во нормални околности, епидемиите на голема кашлица се случуваат во циклуси, но доаѓањето на COVID предизвика ригорозно и невидено социјално дистанцирање и други мерки за контрола на инфекции. Ова во суштина беше глобална војна против заразните болести.
Како единствен домаќин, B. pertussis се потпира на луѓето за да се шири. Можно е неговото ширење да е нарушено со мерките што ги презедовме за да се заштитиме од COVID, особено во региони со посериозни и продолжени мерки за социјално дистанцирање како Окленд.
Ефектот на социјалното дистанцирање врз обрасците на пренесување и епидемии сè уште не е специјално истражен за пертусис. Но, работата на други ендемични респираторни болести во воздухот, вклучително и грип и РСВ, предупредува дека може да се случат големи идни епидемии по периоди на продолжено социјално дистанцирање. Овие наоди се веродостојни за пертусис.
Мерките за социјално дистанцирање може да имаат намалена циркулација на B. pertussis и соодветното намалување на имунитетот може да има зголемена подложност на инфекција со пертусис. Нарушувањето на цикличниот модел на епидемиското заболување може да го промени времето и сериозноста на следната епидемија. Може да го одложи почетокот, но да ја зголеми сериозноста.
Иако нашите пандемични акции може да имаат влијание, можеме да бидеме сигурни дека алармантно ниските стапки на покриеност со имунизација ќе резултираат со некои многу тешки случаи кај нашите најранливи доенчиња. Околу една третина од нашите најмлади доенчиња не се соодветно имунизирани против пертусис. За доенчињата Маори, повеќе од половина се изложени на ризик.
Пред пандемијата COVID, покриеноста со имунизација на Нов Зеланд беше нуркање, по краток, но славен период на висока и релативно правична покриеност со вакцини. Овој надолен тренд продолжи во текот на изминатите три години, влошувајќи се преку пренасочувањето на ресурсите кои веќе беа затегнати. Најголем пад на покриеноста има кај Маорите.
Сето ова значи дека од последната епидемија на пертусис, Нов Зеланд собира чувствителни индивидуи, нагласени од пандемијата и намалената покриеност со имунизација. Тоа е како сморгазборд од домаќини што може да се јаде сè што може да се јаде за бактеријата пертусис да се зарази и да патува низ него.
Првата најважна акција за спречување на смртта на доенчињата е со вакцинирање на бремени жени. Ова обезбедува минлива заштита на новороденчето до доволно старост да ги прими сопствените вакцини.
Помалку од половина од бремените жени во Нов Зеланд добиваат засилувач на пертусис, а за жените Маори тоа повторно е преполовено. Потребна ни е итна акција за да се подигне свеста и да се подобри пристапот до услугите бидејќи ова засилување на бременоста е околу 90% ефикасно во спречувањето на пертусис кај доенчињата.
Втората најважна задача е да се обезбеди дека доенчињата ги добиваат своите вакцини навреме, секој пат. Донесувањето на овие услуги таму каде што се најпотребни е од витално значење и бара итна акција за подобрување на свеста и поддршката за услугите што треба да се испорачаат. Оваа вакцина е околу 85-94% ефикасна во спречување на пертусис кај доенчиња и мали деца во Нов Зеланд.
Иако COVID останува тековен предизвик, пандемијата не остави поранливи отколку што бевме на многу други респираторни инфекции. Постојат многу други фактори кои придонесуваат за заразни болести како пертусис, вклучувајќи ја и сиромаштијата. Интервенциите кои го намалуваат ризикот преку социјалните и еколошките политики, како што е подобрувањето на условите за домување, се централни за контролата на заразните болести.
Сепак, со изгорена и недоволно опремена работна сила и ревидиран здравствен систем кој допрва треба да ја покаже својата вредност, некои од најдобрите алатки во нашиот комплет за оваа зима се нашите недоволно искористени вакцини.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview