Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Фебрилни доенчиња на возраст од 8 до 60 дена кои се позитивни на тежок акутен респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2) имаат ниска преваленца на инфекција на уринарниот тракт (ИУТ), бактериемија и бактериски менингитис, според студијата објавена на интернет во мај. 12 во JAMA Network Open.
Пол Л. Аронсон, М. мултицентрична вкрстена студија спроведена во 106 болници во САД и Канада. Податоците беа вклучени за 14.402 фебрилни доенчиња, на возраст од 8 до 60 дена, со тестирање за САРС-КоВ-2 (26,1 отсто биле позитивни на тестот).
Истражувачите откриле дека помал дел од доенчињата кои биле позитивни на САРС-КоВ-2 во споредба со оние кои биле негативни имале ИУТ (0,8 наспроти 7,6 проценти), бактериемија без менингитис (0,2 наспроти 2,1 проценти) и бактериски менингитис (<0,1 наспроти 0,5 проценти). Кај доенчињата на возраст од 29 до 60 дена кои биле позитивни на САРС-КоВ-2, 0,4, <0,1 и <0,1 отсто имале ИУТ, бактериемија и менингитис, соодветно. Меѓу новороденчињата позитивни на САРС-КоВ-2, процентот со бактериемија и/или бактериски менингитис беше помал за оние со нормални наспроти абнормални воспалителни маркери (<0,1 наспроти 1,8 проценти). „Денчињата со позитивност на САРС-КоВ-2 имаа многу ниска преваленца на ИУТ, бактериемија и бактериски менингитис“, пишуваат авторите. „Со оглед на овие наоди, интеграцијата на резултатите од тестирањето САРС-КоВ-2 во стратификацијата на ризикот на фебрилните доенчиња заслужува идна студија“. Повеќе информации:
Пол Л. Аронсон и други, Преваленца на инфекција на уринарниот тракт, бактериемија и менингитис кај фебрилни доенчиња на возраст од 8 до 60 дена со САРС-КоВ-2, отворена мрежа JAMA (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.13354

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview