Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Лори Соломон
Депресијата кај деца помлади од 13 години е невообичаена и не се зголемила значително помеѓу 2004 и 2019 година, според прегледот објавен на интернет на 28 август во JAMA Pediatrics.
Мајкл Ј. Споелма, од Универзитетот во Нов Јужен Велс во Австралија, и колегите спроведоа систематски преглед и мета-анализа на 41 студија од 2004 до 2019 година кои обезбедија проценки за преваленцата за депресивни нарушувања (т.е. големо депресивно растројство [MDD], дистимија , и нарушување на дисрегулацијата на расположението [DMDD]) кај деца помлади од 13 години.
Врз основа на 41 студија кај деца ширум светот, истражувачите открија здружени проценки за преваленцата се 1,07 проценти за депресивни нарушувања во целост, 0,71 проценти за MDD, 0,30 проценти за дистимија и 1,60 проценти за DMDD. Немаше значајни разлики засновани на група на родени, помеѓу мажи и жени или меѓу земјите со висок и низок приход. Ризикот за пристрасност беше низок во целина, освен за DMDD, кој беше попречен од недостаток на студии.
„Овие наоди сугерираат дека депресијата во детството помеѓу 2004 и 2019 година била невообичаена и не се зголемувала со текот на времето, но недостигот на податоци надвор од пандемијата COVID-19 допрва треба да се смета“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Мајкл Ј. Споелма и сор., Проценета преваленца на депресивни нарушувања кај децата од 2004 до 2019 година, JAMA Pediatrics (2023). DOI: 10.1001/jamapediatrics.2023.3221

Шери Мадиган и други, Дали е време да се преиспита валидноста на дијагностичката конструкција на депресивните нарушувања кај малите деца?, JAMA Pediatrics (2023). DOI: 10.1001/jamapediatrics.2023.3130
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview