Итни случаи:  

Повикај доктор

Несаканите настани поврзани со глауком се вообичаени кај децата во пет години по извршената ленсектомија, според студијата објавена на интернет на 16 февруари во JAMA Ophthalmology. Д-р Ерик Д. помлади. Вклучени се податоци за 810 деца (1.049 очи); 443 очи од 321 дете биле афакични по ленсектомија и 606 очи од 489 деца биле псевдофакични.
Истражувачите откриле дека петгодишната кумулативна инциденца на несакани настани поврзани со глауком била 29 проценти во очите со афакија и 7 проценти во очите со псевдофакија; 7 и 3 проценти од очите со афакија и псевдофакија, соодветно, беа дијагностицирани како сомнителни за глауком. Кај афакичните очи, ризикот за несакани дејства поврзани со глауком беше зголемен во поврзаност со четири од осум фактори: возраст помлада од 3 месеци, абнормален преден сегмент, интраоперативни компликации во времето на ленсектомија и билатералност (прилагодени коефициенти на опасност, 2,88, 2,88, 2,25 и 1,88, соодветно). Ниту латералноста ниту предната витректомија не беа поврзани со ризикот од несакани ефекти поврзани со глауком кај псевдофакични очи.
„Клиничката пракса би била од корист доколку идните истражувања би можеле да развијат придружни упатства во врска со зачестеноста на последователните посети, постоперативниот менаџмент и помошното дијагностичко тестирање за педијатриски пациенти со афакични очи во првата година од животот“, пишува авторот на придружниот едиторијал.
Еден автор открил финансиски врски со Алкон, а вториот открил врски со Кларис Био.
Повеќе информации:
Erick D. Bothun et al, Инциденца на несакани настани поврзани со глауком во првите 5 години по педијатриска ленсектомија, JAMA Ophthalmology (2023). DOI: 10.1001/jamaophthalmol.2022.6413

Ерик Крауч, Размислувања за глауком во детската хирургија на катаракта, JAMA Ophthalmology (2023). DOI: 10.1001/jamaophthalmol.2023.0001
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview