Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
За адолесцентите на возраст од 12 до 17 години, повеќето пријавени несакани дејства по вакцинацијата со BNT162b2 се благи и самоограничени, според студијата објавена на интернет на 21 април во Педијатрија.
Елизабет М. Хесе, М.Д., од американските центри за контрола и превенција на болести во Атланта и колегите спроведоа описни анализи користејќи податоци од два комплементарни американски системи за следење на безбедноста на вакцините: v-safe и систем за известување за несакани настани од вакцина (VAERS). Несаканите настани беа детално опишани за првата цела година од програмата за вакцинација на САД против Ковид-19 за адолесценти на возраст од 12 до 17 години.
Истражувачите откриле дека повеќето пријавени реакции по вакцинацијата со BNT162b2 биле благи до умерени кај 172.032 адолесценти на возраст од 12 до 17 години запишани во V-safe; реакциите најчесто биле пријавени на денот по вакцинацијата и биле почести по дозата 2. Севкупно, 20.240 извештаи за несакани дејства биле примени од VAERS, од кои 91,5 проценти биле несериозни. Беа потврдени 40 случаи на мултисистемски воспалителен синдром кај деца (1,2 случаи на милион вакцинации); од нив, 85 проценти имале докази за претходна инфекција со коронавирус 2 со тежок акутен респираторен синдром. Имаше 570 случаи на миокардитис (17,7 случаи на милион вакцини); во моментот на известувањето, 77 проценти пријавиле резолуција на симптомите.
„Нашите наоди обезбедуваат дополнителни докази за поддршка на американската програма за вакцинација против КОВИД-19 кај адолесцентите за спречување на COVID-19 и неговите сериозни компликации“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Елизабет М. Хесе и сор., Наоди за безбедност на вакцините COVID-19 во првата година кај адолесцентите, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-060295

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview