Итни случаи:  

Повикај доктор

доверлив извор лекторирани
од Универзитетот во Мичиген
Речиси половина од родителите велат дека дефинитивно би знаеле дали нивното дете испарува, и покрај карактеристиките на уредите за испарување кои го олеснуваат криењето или прикривањето на нивната употреба, сугерира новата национална анкета.
Четири од пет родители, исто така, мислат дека нивниот адолесцент или тинејџер ги разбира здравствените ризици од испарувањето, бидејќи малкумина веруваат дека нивното дете го пробало тоа, според Националната анкета на Детската болница C.S. Mott за детско здравје на Универзитетот во Мичиген.
„Многу малку родители веруваат дека нивното дете испарува, но можеби немаат реален став за изложеноста на нивното дете или искуствата со е-цигарите“, рече ко-директорката на Mott Poll, Сара Кларк, M.P.H.
„Повеќето родители ги препознаваат здравствените ризици од испарувањето и чувствуваат дека и нивното дете го прави тоа“, додаде таа. „Сепак, важно е родителите да разберат дека делот од мозокот кој ги поврзува емоциите со расудувањето сè уште се развива кај адолесцентите и тинејџерите и тие можеби нема да ги земат предвид долгорочните здравствени ефекти во нивните секојдневни активности“.
Национално репрезентативниот извештај се заснова на одговорите на 1.325 родители со најмалку едно дете на возраст од 11-18 години, анкетирани во февруари 2023 година.
Vaping се размножуваше во текот на изминатата деценија, со стотици брендови достапни на пазарот. Националното истражување за тутунот за млади на Центрите за контрола и превенција покажа дека во 2022 година околу 3% од средношколците и 14% од средношколците изјавиле дека испариле во изминатите 30 дена.
Повеќето родители се позитивни дека дефинитивно или веројатно би знаеле дали нивното дете испарувало од нивните деца кажувајќи им (67%), наоѓајќи материјали за испарување во работите на нивното дете (57%), откривајќи го со мирис (48%) или дознавајќи од други луѓе. (37%).
„Врз основа на националните податоци за распространетоста на испарувањето кај средношколците и средношколците, многу родители можеби не се свесни дека нивното дете го пробало тоа“, рече Кларк. „Уредите може да изгледаат како обични предмети што родителите можеби нема веднаш да ги препознаат. Вајповите за еднократна употреба стануваат сè попопуларни и може да се фрлаат пред тинејџерите да се најдат околу родителите или наставниците. Испарувањето го нема карактеристичниот мирис на традиционалните цигари. Сето ова го отежнува испарувањето да се открие и полесно да се скрие отколку што некои родители можеби сфаќаат“.
Пет проценти од анкетираните родители велат дека моментално се вараат самите себе – а со поголема веројатност ќе кажат дека и нивното дете вапира. Уште 18% од родителите испиле во минатото.
Тешко е да се открие испарувањето бидејќи нема очигледен мирис, а уредите стануваат се подискретни и лесни за сокривање. Производите на Vape може да личат на секојдневни предмети како што се USB-дискови, пенкала, футроли за паметни телефони и паметни часовници.
Дури и облеката и ранците се дизајнирани да го прикријат испарувањето, вклучително и дуксери кои кријат уред за испарување во врвката. Парчињата за еднократна употреба се лесни за употреба и лесни за купување на различни локации и се фрлаат откако ќе се испразни патронот.
Не само што е тешко за родителите да го препознаат испарувањето, туку исто така може да се сокрие од наставниците дури и во затворени простории како бањи и училници.
Но, родителите се поделени околу тоа како да ги спроведат последиците за децата фатени како испаруваат на училиште, со тоа што половината поддржуваат суспензија од училиште или активности, а другите фаворизираат помалку тешки последици како притвор, предупредување или дури и без казна.
Севкупно, родителите имаат помала веројатност да ги поддржат правните последици. Малку помалку од една третина од родителите велат дека соодветна казна би била општествено корисна работа или советување за децата фатени како испаруваат на јавно место, додека секој петти вели дека предупредувањето би било доволно.
Многу малку родители поддржуваат парични казни или условна казна и речиси еден од 10 не поддржува никаква казна.
„Иако родителите генерално сметаа дека адолесцентите треба да бидат одговорни доколку бидат фатени како испаруваат, тие не се согласија за сериозноста на последиците што би ги поддржале“, рече Кларк.
„Оваа варијабилност во мислењата на родителите може да им отежни на службениците во училиштето и заедницата да донесат политики за испарување кои вклучуваат јасни и конзистентни последици“.
Севкупно, повеќе од два од тројца родители веруваат дека самите деца треба да бидат одговорни доколку бидат фатени како испаруваат, додека малку повеќе од половина велат дека продавачот на вапените треба да се соочи со последици и двајца од пет велат дека родителите треба да ја преземат вината.
Скоро три четвртини од родителите, исто така, велат дека посилното спроведување на законите против продажба на вапки на малолетници веројатно ќе го намали испарувањето кај децата и тинејџерите. Други родители сметаат дека алтернативните стратегии се ефективни, вклучително и зголемување на данокот на вапси (57%), ограничување на рекламирањето на вапинг на социјалните мрежи (52%) или барање предупредувачки етикети на пакувањето на производите на вајп (30%).
Електронските цигари првично беа продавани како поздрава алтернатива на традиционалните цигари. Додека мнозинството родители веруваат дека испарувањето предизвикува зависност, 16% од родителите повеќе би сакале нивното дете да испарува отколку да пие алкохол или дрога, додека 10% мислат дека испарувањето не е толку лошо за долгорочното здравје како пушењето традиционални цигари.
„Пејувањето може да биде опасно за тинејџерите бидејќи користат никотин, а тоа може да предизвика зависност и штетно за нивното здравје“, рече Кларк. „Без разлика дали мислите дека вашето дете испарува или не ги разбира здравствените ризици, корисно е да започнете разговори за да разговарате со него за тоа“.
Таа забележува дека испарувањето носи здравствени ризици како што се хроничен бронхитис, егзацербација на астма и оток и иритација на белите дробови поради вдишените честички. Со текот на времето, испарувањето може да предизвика и значително оштетување на белите дробови. Зависноста од никотин е исто така здравствен проблем и обидот да се запре е тешко и може да доведе до симптоми на повлекување.
Дополнителни ризици може да настанат кога адолесцентите ставаат различни супстанции во уредот за испарување, вклучувајќи марихуана и други дроги.
Кларк им нуди на родителите врвни совети за идентификување на испарувањето и поттикнување здрав избор меѓу адолесцентите и тинејџерите:
Најдобриот начин на кој родителите мислеа дека ќе знаат за испарувањето на нивното дете е тоа што детето ќе им каже. Ова значи дека родителите треба да поставуваат прашања за да дознаат што знае нивното дете за е-цигарите, вели Кларк, дали пробало да испаруваат и дали нивните пријатели или соученици испаруваат.
Обидете се да поставувате отворени прашања и слушајте пред да реагирате.
„Ова треба да биде тековен разговор кој ќе им овозможи на родителите да го проценат знаењето и искуствата на своето дете со испарувањето, да зборуваат за здравствените ризици и да им дадат можност на децата да споделуваат информации и да поставуваат прашања“, рече Кларк.
„На начин без осудување, родителите можат да објаснат зошто мислат дека испарувањето е нездраво.
Компаниите продаваат разни производи за испарување на интернет дизајнирани да изгледаат како секојдневни предмети, што го олеснува нивното сокривање на очигледен поглед.
Тие вклучуваат USB-дискови, пенкала, куќишта за телефони и паметни часовници. Дуксерите со качулка дизајнирани со врвки за влечење со цевки им овозможуваат на луѓето да дишат низ овие дискретно, како и преку испарувачките ранци. Некои уреди за испарување бараат батерии што се полнат, затоа внимавајте на непознатите батерии или уреди за полнење батерии.
Родителите можеби ќе сакаат да ги посетат бензинските пумпи или продавниците за да ја разгледаат разновидноста на вапси за отстранување за да можат да научат повеќе за пакувањето и трошоците.
Родителите треба да се обидат да дознаат дали испарувањето е вообичаено во нивната заедница, вели Кларк, разговарајќи со училишните службеници за тоа како училиштето ги идентификува и спроведува политиките за испарување. Родителите, исто така, можеби ќе сакаат да прашаат дали испарувањето е покриено на часовите за здравствено образование и дали училиштето може да понуди образование за родителите.
Семејствата, исто така, можеби ќе сакаат да разговараат со други родители во заедницата или со пријателите на децата за тоа дали забележуваат можни знаци на испарување, како што се наоѓање залихи за испарување или забележување млади луѓе како пушат во заедницата.
„Родителите треба да се обидат да го разберат ризикот на нивното дете од изложување на испарување меѓу пријателите и во заедницата, а исто така и како нивните училишта ги спроведуваат правилата за испарување“, рече Кларк.
Испарувањето подолго време може да доведе до видливи знаци. Поради хемикалија во е-течноста наречена пропилен гликол, испарувањето може да предизвика сува уста или дехидрација, што може да доведе до зголемена жед и темни кругови под очите. Истата состојка може да ја намали влагата во внатрешноста на носот и да предизвика крварење од носот.
Надразнувачите од испарувањата можат да го активираат имунолошкиот систем, кој може да реагира со рани во устата и кашлање.
„За да им помогнете на вашите деца, треба да се едуцирате за тоа како функционира испарувањето и како да го откриете“, рече Кларк.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview