Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од страна на Друштвото за личност и социјална психологија
Татковците и мајките кои веруваат дека мажите треба да ја имаат моќта и авторитетот во семејството покажуваат помалку одговорно родителско однесување, според новата статија во Social Psychological and Personality Science. Ова истражување го дава првиот доказ за однесувањето што покажува дека непријателскиот сексизам е поврзан со помалку одговорно родителство и од татковците и од мајките.
Непријателскиот сексизам се карактеризира со верувања дека мажите треба да имаат моќ и авторитет во општеството. Нејзините штетни ефекти се добро утврдени, особено во предвидувањето на штетното однесување кон жените. Сепак, ова ново истражување го нагласува неговото влијание врз ставовите и однесувањата на родителите.
„Родовата нееднаквост и детската благосостојба се постојани глобални предизвици, а сексистичките верувања за видовите улоги што се соодветни за мажите и жените придонесуваат за родовите нееднаквости“, вели водечкиот автор Никола Операл, од Универзитетот во Окленд. „Сегашните резултати нагласуваат дека штетните ефекти на сексистичките ставови вклучуваат и полошо родителство, што има важни долгорочни последици за благосостојбата и развојот на децата.
Во една студија со 95 семејства, татковците со повисоки нивоа на непријателски сексизам се самоизјавиле за помалку топли и поконтролирани родителски ставови. Поважно е тоа што кога ги набљудувале татковците и мајките за време на семејните интеракции со нивните петгодишни деца, татковците и мајките повисоко во непријателски сексизам покажале помалку одговорно родителско однесување.
Втората студија вклучуваше набљудување на 532 семејни интеракции и ги повтори ефектите од студијата 1. И татковците и мајките со повисоки непријателски сексизам покажаа помалку одговорно родителско однесување, без оглед на полот на децата.
Д-р Операл забележува дека откритието дека мајките кои се согласуваат со непријателскиот сексизам веројатно ќе бидат помалку одговорни родители беше неочекувано и бара дополнителни истражувања.
„Прифаќањето на авторитетот на татковците би можело да значи дека мајките со повисоки непријателски сексизам го следат водството на татковците во насочувањето на семејните интеракции, создавајќи помалку ангажирано и фокусирано на детето родителство“, објаснува д-р Оверал. „Друга можност е мајките кои имаат поголем непријателски сексизам да ја чуваат својата улога на старател со ограничување на родителската вклученост на татковците, што го намалува одговорот на нивните деца“.
Одговорното родителство е клучно за здрав развој на детето, а неговото отсуство може да доведе до проблеми во однесувањето, емоционални тешкотии и пониски академски достигнувања.
Иако наодите се проникливи, тие не потврдуваат дека непријателскиот сексизам предизвикува помалку одговорно родителство. Асоцијациите останаа силни дури и по разгледувањето на алтернативните фактори, но д-р Операл забележува дека други објаснувања не можат да се исклучат.
Импликациите на оваа студија се протегаат надвор од академската заедница. За да се подобри детската благосостојба и да се намали родовата нееднаквост, од витално значење е решавањето и предизвикувањето на непријателските ставови за динамиката на моќ меѓу мажите и жените во семејствата. Едукативните интервенции кои се фокусираат на оваа динамика може ефективно да ги намалат сексистичките верувања и кај мажите и кај жените, при што ќе имаат корист за родителството и благосостојбата на детето.
Ова истражување означува критична пресвртница во разбирањето на влијанието на сексистичките ставови врз семејствата и ја нагласува потребата за понатамошно истражување на патишта и интервенции за намалување на непријателскиот сексизам и подобрување на одговорното родителство.
Повеќе информации:
Nickola C. Overall et al, Сексизмот на татковците и мајките предвидуваат помалку одговорно однесување на родителите за време на семејните интеракции, социјална психолошка и наука за личноста (2023). DOI: 10.1177/19485506231200296
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview