Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти реномирана новинска агенција
лекторирани
од Кристофер О’Донел, KFF Health News
Моќниот лек против напади што 5-годишното момче го земал повеќе од една година го направи „речиси кататоничен“, загрижена е неговата нова згрижувачка мајка од округот Пинелас во Флорида.
И немаше документи кои покажуваат дека биолошката мајка на момчето или судијата го одобрила психотропниот лек Кепра, како што налага државниот закон.
„Бев фатен меѓу карпа и тврдо место“, рече таа. „Не можете туку така да ја запрете таа ладна мисирка.
Медицинските досиеја на детето покажале дека имало напади само кога имало треска, што укажува дека не е епилептично. Згрижувачката мајка го прашала неврологот на момчето дали би можеле да го одвикнат од лекот.
Оттогаш немал напад.
Сметката од згрижувачката мајка ја потврди биолошката мајка на момчето, која рече дека не била побарана ниту пак би се согласила да го стави на лекот против напади. Тампа Беј Тајмс и KFF Health News не ги користат нивните имиња за да го заштитат идентитетот на момчето, кое сè уште е во згрижување.
Употребата на моќни психотропни и опиоидни лекови во системот за заштита на децата во Флорида треба да биде строго регулирана и документирана.
Но, федералната ревизија на 115 записи на деца ги препишала тие лекови избрани по случаен избор од страна на американското Министерство за здравство и човечки услуги откри слабо водење евиденција и повеќе случаи на работници за заштита на децата кои не ги следат прописите на Флорида за психотропни или опиоидни лекови.
Федералните ревизии во Индијана, Мичиген и Охајо, исто така, открија несоодветен надзор на употребата на психотропни дроги кај згрижувачките деца. Во Мериленд, Американската унија за граѓански слободи и други непрофитни организации поднесоа колективна тужба во која ја обвинуваат државата дека не води медицинска евиденција. Во тужбата се вели дека дури 34% од згрижувачките деца во државата добиваат психотропни лекови, но дека повеќето од нив немаат документирана психијатриска дијагноза.
Застапниците на децата стравуваат дека ваквите примери го одразуваат националниот неуспех внимателно да се следи употребата на дроги кај ранливата популација која веќе е поверојатно да зема лекови отколку другите деца.
„Не треба да имаме трагедија за да се увериме дека системот обрнува внимание“, рече Робин Розенберг, заменик-директор на Флорида децата прво, непрофитна организација која се залага за деца во згрижување.
На повеќе од 2.200 згрижувачки деца во Флорида – приближно 1 од 10 од згрижувачката популација во државата – им се даваат лекови кои обично се препишуваат за нарушувања на менталното здравје како што се шизофренија, депресија, биполарно растројство и нарушување на дефицит на внимание/хиперактивност, покажуваат државните извештаи.
Тоа вклучува 73 деца на возраст од 5 години и помлади. Помеѓу згрижените деца од 13 години и постари, стапката е речиси 1 од 3, што е повеќе од двојно од стапката кај децата на слично возраст во општата популација.
Но, во речиси половина од случаите, ревизорите не нашле записи за психотропните лекови пропишани во списите на случајот во примарниот систем за управување со случаи на државата.
Во 66% од прегледаните списи на случаи недостасуваа дневници кои ја евидентираат фреквенцијата и дозирањето – и какви било несакани реакции на – психотропни лекови, а записите за овластување не беа пронајдени во повеќе од една третина од списите на случајот.
Документацијата за употребата на опиоиди беше уште полабава, без евиденција за тоа каков лек е препишан во речиси секој прегледан случај.
Високиот промет на менаџери на случаи во згрижување значи дека прецизната документација е критична, рече Розенберг. Згрижувачките деца, особено тинејџерите, често се движат помеѓу различни згрижувачки семејства и групни домови, што може да значи дека тие може да бидат третирани од лекари кои малку знаат за нивната медицинска историја.
Тоа го зголемува ризикот од предозирање или опасни интеракции со лекови, рече Розенберг.
ФДА во 2016 година предупреди дека погрешната комбинација на опиоиди и психотропни лекови може да резултира со „сериозни несакани ефекти, вклучително и забавено или тешко дишење и смрт“.
„Лекарите треба да имаат точни информации за да ги донесат најдобрите одлуки за децата“, рече Розенберг.
Како одговор на ревизорските наоди, Одделот за деца и семејства на Флорида бара попрецизни начини за прикачување на записите во државниот систем за заштита на децата, рече портпаролот Мигел Неварез. Таа, исто така, планира да го подобри своето следење и бара да користи други извори на податоци за вкрстена проверка на информациите во досиејата на случајот.
Во приватизираниот систем на Флорида, Одделот за деца и семејства склучува договор со локални непрофитни организации за да го водат државниот систем за згрижување во 20 различни области. Одделот има надзорна улога.
„Ќе ги сметаме водечките агенции одговорни за работата за која се договорени и ќе се погрижиме да се придржуваат до политиките на Министерството“, рече Неварез во е-пошта.
На децата со ментални нарушувања често им се препишуваат комбинација на лекови, вклучувајќи антидепресиви, стимуланси, антипсихотици, анти-конвулзиви, литиум и седативни хипнотици. Во згрижувањето, трошоците ги покрива Medicaid во повеќето случаи.
Системот за заштита на децата на Флорида долго време бараше строго водење евиденција за таквите лекови. Пратениците додадоа заштитни мерки откако 7-годишното згрижувачко дете по име Габриел Мајерс почина со самоубиство во 2009 година. Во моментот на неговата смрт, на Габриел му беа препишани два психотропни лекови.
Лекарите или психијатриските медицински сестри кои препишуваат лекови мора да пополнат медицински извештај и да се обидат да добијат согласност од родителот или законскиот старател на детето. Кога не може да се контактира со родителите или кога нивните родителски права се прекинати, агенцијата за згрижување мора да го достави медицинскиот извештај до судот за овластување.
Од раководителите на случаи се бара да ја документираат употребата на лекот, вклучувајќи го името на рецептот, количината, бројот на полнење и дозата и да го запишат во примарниот систем за евиденција на државата во рок од три работни дена. Секој пат кога на детето му се дава пилула или ќе доживее несакани ефекти, тоа треба да се запише во дневникот за лекови од страна на старателот на детето, според Административниот законик на Флорида. Од раководителите на случаи се бара да ги добијат дневниците при секоја домашна посета и да ги додадат во досието на случајот на детето.
Но, тоа не се случуваше постојано, покажа федералниот преглед. Едно дете на кое му биле препишани стимуланси и антидепресиви немало евиденција за нив во списите на случајот. Други списи на случаи имаа евиденција за некои препишани лекови, но не за сите.
Во друг пример, недостасуваа дневници за лекови за дете на кое му беа препишани антипсихотични и антианксиозни лекови. Кога федералните ревизори побараа да ги обезбедат со придружна документација, агенцијата за згрижување не можеше да најде ниту една, се вели во извештајот.
Државата се потпира на овие записи за да ги означи случаите што можеби ќе треба да ги надгледува за употреба на психотропни лекови. Кога исчезнале, случаите на тие деца не биле следени, утврдила ревизијата.
Друга грижа за ревизорите беше тоа што Одделот за деца и семејства немаше пристап до сите податоци на државата Медикејд што федералните ревизори ги користеа за вкрстување на досиејата на случаите, што значи дека нема начин да се осигура дека овластувањата се во досие.
Исто така, наставната програма за обука за инспекторите за заштита на децата и за раководителите на случаи не ги опфати конкретно барањата за одржување на дневниците за лекови во досиејата на децата, открија ревизорите.
„Државната агенција не можеше да се погрижи децата во згрижување да го добијат потребниот мониторинг и грижа. Како резултат на тоа, квалитетот на грижата и здравјето и безбедноста на децата можеби беа загрозени“, се наведува во извештајот.
Одделот за деца и семејства работи на добивање податоци за барањата на Medicaid за сите деца во згрижување, рече Неварез, портпарол на агенцијата.
Прегледот не разгледа дали употребата на психотропни или опиоидни лекови е оправдана. Но, недостатокот на надзор донесе обновен надзор на повисоките стапки на употреба на лекови во системот за заштита на децата.
Марлен Блум, психолог од Тампа, која работела со згрижувачки деца 25 години, рече дека има смисла дека на поголем дел од згрижувачките деца ќе им требаат лекови. се генетски, рече таа.
Но, таа, исто така, гледа деца на лекови чие главно прашање е траума, или од нивната домашна ситуација или од отстранување од нивните семејства.
Меѓу згрижувачките семејства, рече Блум, таа не гледа толку голем отпор кон давање лекови на децата како што гледа од родителите на нејзините приватни клиенти. Тие, исто така, не притискаат да ги тргнат децата од дрога што е можно побрзо.
„Во згрижувањето, ако е разликата помеѓу буквално без сместување или некој лек кој можеби не е неопходен, но ви помага да го одржите сместувањето, што е правилното нешто да се направи? таа рече.
Џен Петион, извршен директор на Семејна поддршка, непрофитна организација која служи како водечка агенција за згрижување во Џексонвил и делови од заливот Тампа, рече дека дополнителната документација потребна за да се препишат лековите во системот за заштита на децата може да го отежнат давање на згрижувачки деца истата грижа за менталното здравје што им е достапна на другите деца.
Но, за некои семејства, грижата не е поради недостатокот на грижа – туку поради несоодветната грижа. Жизел Еспинет, жителка на Данедин, рече дека верува дека нејзината посвоена ќерка била прекумерна лекувана додека била во системот за згрижување во Флорида. Поранешен наставник во средно училиште, Еспинет се обрати до системот за згрижување пред четири години со надеж дека ќе посвои тинејџер.
Таа беше споена со Лилијана, која тогаш имаше 14 години, и присуствуваше на две средби за да се запознаеш. Но, на Еспинет не му беше дозволено да го прегледа досието за откривање на Лилијана, вклучувајќи ја и нејзината медицинска историја, сè додека таа не се согласи да продолжи со посвојувањето.
Лилијана редовно покажуваше агресивно однесување, што доведе до нејзино отстранување од некои згрижувачки домови и училишта.
Таа беше дијагностицирана со биполарно растројство и земаше 1.200 милиграми литиум дневно, максимална препорачана дневна доза за деца од 12 години и повеќе, според Клиниката Мајо.
Дури и со лековите, Лилијана беше несреќна и се бореше. Еспинет платила 1.500 долари од свој џеб за невропсихијатриска евалуација.
Таа откри знаци на АДХД и благо посттрауматско стресно растројство, но нема докази за биполарно растројство, рече таа.
Нов психијатар ја одвикна Лилијана од дрогата. Сè уште ѝ требаат други лекови, но се враќа на училиште и се труди да дипломира. Таа е посреќна и се спријателува, изјави Еспинет.
„Моето дете е сосема поинаква личност од онаа што ја запознав пред четири години“, рече таа. „За прв пат таа се чувствува како мозокот да не и е завиткан во гумени ленти.
2023 KFF Health News.
Дистрибуирано од Tribune Content Agency, LLC.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview