Итни случаи:  

Повикај доктор

Новото истражување на Универзитетот во Нотингем покажува дека онлајн терапијата за однесување за деца со тикови, која е поддржана од терапевти, е и ефикасна, безбедна и може значително да го зголеми бројот на деца на кои им се помага. Онлајн испитувањето за далечинско однесување за тикови (ORBIT) го водеше професорот Крис Холис, професор по детска и адолесцентна психијатрија на Универзитетот во Нотингем, директор на MindTech и консултант за развојна невропсихијатрија со Nottinghamshire Healthcare NHS Trust.
Испитувањето ОРБИТ ја спореди терапијата за однесување преку Интернет (наречена превенција на изложеност и одговор) со онлајн програма за психоедукација кај деца од 9 до 17 години со Туретов синдром или хронично тик пореметување. Ова истражување се надоврзува на претходните наоди на студијата дека онлајн-третманот е безбедна и ефикасна интервенција, што го подобрува пристапот до третман за оваа недоволно опслужена група млади луѓе. Студијата исто така покажа дека испораката на третман преку Интернет е исплатлива.
Околу 70.000 деца и млади луѓе во Англија имаат Туретов синдром, состојба која најчесто се поврзува со хронични тикови. Нарушувањата на тик може да предизвикаат вознемиреност во училишниот и социјалниот живот на една млада личност. И покрај големото влијание што тиковите го имаат врз животите на оние кои ги доживуваат, помалку од 1 од 5 луѓе кои живеат со тикови имаат пристап до бихејвиорална терапија.
Д-р Шарлот Хол, главен научен соработник на Универзитетот во Нотингем и менаџер за тестирање на ОРБИТ, рече: „Овие наоди се возбудливи. Тие се првите што ги покажаа долгорочните придобивки од онлајн испорачаната терапија за тикови. Слушаме многу од лекарите кои сакаат да можат да понудат терапија со тик, но немаат вештини, пари или ресурси да ја понудат. Исто така, познаваме семејства кои се очајни да пристапат до терапија.
„Оваа нова онлајн терапија сè уште не е достапна на NHS, но, со оглед на важноста на нашите наоди за да можеме да го премостиме овој јаз во обезбедувањето услуги, сега работиме активно со различни засегнати страни, вклучително и NHS, за да покажеме како ОРБИТ може да биде имплементиран како дел од рутинската нега на NHS“.
Ема Мекнали, извршниот директор на Турет, коментираше: „Шокантно е тоа што една толку распространета состојба има толку несоодветен пристап до соодветна грижа. Познато е дека повеќе од 300.000 луѓе во Обединетото Кралство имаат Турет, но тој број е веројатно многу, многу поголем. Многу луѓе пријавуваат дека не можат да пристапат до третман локално, почесто отколку не, добиваат дијагноза и потоа се отпуштаат без пристап до третман“.
„Слушнав од родители кои зборуваат дека го држат своето дете во раце во солзи, неможејќи да ги спречат моторните тикови кои се толку повторливи што стануваат физички болни. Возрасните кои опишуваат мускулни грчеви толку интензивни и толку неконтролирани што имаат огромна болка и сепак не се во можност да ги запрат тиковите. Резултатите од ова испитување се многу ветувачки, овозможувајќи им на поединците пристап до третман базиран на докази за да им помогне подобро да управуваат и да ги контролираат своите тикови онлајн. Ова ќе биде исклучително корисно за поединците кои моментално немаат услуги на локално ниво. Тоа потенцијално би можело да го подобри животот на толку многу луѓе“.
Истражувањето е објавено во Journal of Child Psychology and Psychiatry.
Повеќе информации:
Крис Холис и сор., Долгорочна клиничка и економичност на онлајн далечинска интервенција во однесувањето поддржана од терапевт за тикови кај деца и адолесценти: продолжено 12- и 18-месечно следење на едно-слепа рандомизирана контролирана студија, Журнал за Детска психологија и психијатрија (2023). DOI: 10.1111/jcpp.13756
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview