Итни случаи:  

Повикај доктор

Сè поголем број млади луѓе во ОК се упатуваат на услуги за ментално здравје за деца и адолесценти (CAMHS). Покрај ова е зголемениот број на деца на кои им се препишуваат лекови кои лекуваат ментални болести. Доказите за ефикасноста и безбедноста на овие лекови доаѓаат речиси целосно од студии кај возрасни. Студиите кај деца се ретки.
Додека некои од овие лекови се ефикасни кај некои деца, степенот на подобрување е често мал. И има ограничени информации за долгорочната безбедност во оваа возрасна група.
Во една неодамнешна студија, известуваме дека процентот на деца на кои им биле препишани антипсихотични лекови се удвоил помеѓу 2000 и 2019 година. Ги анализиравме податоците од 7.216.791 лице на возраст од три до 18 години.
Во Обединетото Кралство, антипсихотиците, познати и како „главни средства за смирување“, се одобрени за употреба кај лица под 18 години со психоза или со сериозно агресивно однесување. Сè поголем број докази, исто така, сугерираат дека два од овие главни средства за смирување, арипипразол и рисперидон, може да бидат ефективни за подобрување на раздразливоста и „емоционалната дисрегулација“ кај аутистичните деца.
Иако антипсихотици најчесто се препишуваат за деца со аутизам и психоза, тие исто така се препишуваат поради сè поголем опсег на други причини, како што се анксиозно растројство, депресија и АДХД.
Во апсолутна смисла, вкупниот процент на деца на кои им се препишани антипсихотици беше мал – 0,06% од децата во 2000 година и 0,11% во 2019 година. Очигледно, некои деца имаат корист од земањето на овие лекови.
Сепак, зголемената употреба на овие лекови кај младите луѓе чии тела и мозоци сè уште растат и се развиваат покренува прашања за безбедноста. Доказите за тоа допрва треба да се утврдат.
Антипсихотиците имаат значителни несакани ефекти, вклучувајќи сексуална дисфункција, брзо зголемување на телесната тежина и поголем ризик од дијабетес тип 2, познат како метаболички синдром.
Антипсихотиците се групирани според тоа дали припаѓаат на првата или втората генерација на лекови развиени за третман на психоза. Првата генерација беше развиена во 1950-тите, но лековите беа поврзани со ризик од неплодност, вкочанетост, тремор слични на Паркинсонова болест и други неволни движења.
Антипсихотици од втората генерација, за прв пат се појавија во 1980-тите и првично се сметаше дека ги немаат овие ефекти. Сепак, многумина го прават тоа, како што е широко пропишаниот лек рисперидон. Покрај тоа, откриено е дека тие имаат и други негативни ефекти врз метаболизмот, вклучувајќи брзо зголемување на телесната тежина и дебелина, промени слични на дијабетичари во гликозата во крвта и преддијабетес.
На почетокот на периодот што го проучувавме (2000 година), видовме речиси исто толку од првата генерација колку и од втората генерација рецепти за деца. По 2009 година, повеќе од 90% од сите рецепти за деца беа антипсихотици од втора генерација.
Но, исто така, забележавме дека постарите, антипсихотици од прва генерација се со поголема веројатност да им се препишуваат на децата во посиромашните области. Причината за оваа потенцијална нееднаквост при препишувањето не е јасна, но треба да се истражи.
Зголемениот број на деца кои земаат антипсихотици, се разбира, би можел да биде резултат на повеќе деца на кои им требаат овие третмани и потенцијалните придобивки што тие ги даваат. Но, фактот дека многу повеќе деца се упатуваат на CAMHS не мора да значи дека на многу повеќе деца им треба третман со големи средства за смирување.
Друга можност е тоа што го одразува намалувањето на стигмата околу менталната болест или подобрата свест за проблемите со менталното здравје во порана фаза на вознемиреност и менување на ставовите на родителите, наставниците и општите лекари за тоа што обезбедува CAMHS.
Бројот на млади луѓе кои се соочуваат со анксиозност и депресија е зголемен, особено кај девојчињата и младите жени, но има ограничени докази дека типовите на состојби кои бараат антипсихотичен третман се зголемуваат.
Една неодамнешна студија објави дека бројот на деца со дијагноза на аутизам се зголемил експоненцијално во текот на 20 години од 1998 година, веројатно како одраз на зголемената свест за ова нарушување. Сепак, повеќето од овие случаи се деца со поблаг аутизам – деца на кои веројатно нема да им требаат антипсихотични лекови.
Зголемениот пристап до CAMHS може да има перверзно влијание врз квалитетот на грижата, така што повеќе млади луѓе добиваат лесно достапни рецепти, наместо психолошка, социјална или семејна поддршка со повеќе ресурси. Во таков пејзаж, здравствените нееднаквости истакнати за време на пандемијата може да се зголемат, а со тоа, дополнително да ги обесправат децата и семејствата кои најмалку можат да ја добијат потребната помош.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview