Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетскиот колеџ во Лондон
Децата од генерацијата Z родени во најсиромашната петтина од семејствата во Обединетото Кралство имаат 12 пати поголеми шанси да доживеат низа лоши здравствени и образовни резултати до 17-годишна возраст во споредба со побогатите врсници, покажува новиот извештај на Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL). ) истражувачи.
Студијата, објавена во The Lancet Public Health, користеше податоци од Millennium Cohort Study, голема студија на повеќе од 15.000 деца родени по новиот милениум (септември 2000-јануари 2002 година) кои сега се во раните 20-ти години.
Истражувачите собраа податоци за пет негативни здравствени и социјални исходи кај адолесценти на возраст од 17 години, за кои е познато дека ги ограничуваат животните шанси: образовни достигнувања, пушење, лошо здравје, дебелина и психолошки стрес.
Децата кои биле најобесправени на возраст меѓу 0 и 5 години имале четири и пол пати поголема веројатност да имаат полоши резултати на училиште на возраст од 17 години во споредба со оние во групата со највисоки приходи. Тие исто така имале 3,5 пати поголеми шанси да почнат да пушат.
Оние родени во квинтил групата со најниски приходи, исто така, имале поголема веројатност да имаат штетен кластер на ранливости на возраст од 17 години и имале 12 пати поголема веројатност да ги искусат сите или сите освен еден од петте негативни здравствени и социјални исходи испитани од истражувачите, во споредба со оние родени во квинтил со највисок приход.
Сепак, подигањето на семејствата со деца од квинтилската група со најсиромашни приходи во следната најсиромашна група ќе резултира само со скромно намалување на групирањето на повеќекратни неволји кај адолесцентите (4,9% според моделот на сценарио).
Следствено, истражувачите се залагаат за координирана акција за детската неповолност во здравството, образованието, социјалната заштита и другите јавни услуги, низ социјалниот спектар.
Истражувачите сугерираат дека креаторите на политиката треба, како минимум, да имаат за цел да ја спречат апсолутната сиромаштија во детството, која денес се карактеризира со широко распространета сиромаштија со храна и гориво. Тие тврдат дека ова е неопходен чекор, но недоволен без здружени напори да се обезбедат координирани јавни услуги за обесправените заедници.
Проф. (кај дијабетес, срцев удар, рак и мултиморбидитет) се евидентни со остри термини во искуството на Милениумската група. Социјалната фрагментација на скалата што ја гледаме денес не е добар план во која било смисла“.
Проф. спектар – не само преку системот за даноци и бенефиции, туку и преку координирана испорака на јавни услуги низ организациите заедно со реформата за вработување и домување“.
Истражувањето беше спроведено од академици од UCL, York, LSE и Leeds како дел од програмата ActEarly.
Повеќе информации:
Групирање на негативни здравствени и образовни исходи во адолесценцијата по неповолност во раното детство: ретроспективна кохортна студија во Обединетото Кралство заснована на население, Јавно здравје Лансет (2023). На medRxiv: www.medrxiv.org/content/10.110 … 022.08.11.22278671v1
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview