Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Elsevier
Во четири нови написи во Журналот за исхрана и диететика, водечките експерти за исхрана ги опишуваат и оценуваат најновите верзии на Индексот за здрава исхрана (HEI), издадени за да одговараат на упатствата за исхрана за Американците (DGA) за 2020-2025 година. За прв пат има две нови ВОИ, едно за деца и возрасни од 2 години и постари и едно за мали деца на возраст од 12 до 23 месеци.
Повикот за акција на деветтото издание на Диететските упатства за Американците е „Make Every Bite Count“. Овие упатства ја формираат основата на политиката за исхрана за Владата на САД и основата на сите федерални упатства за исхрана. Развиен за мерење на усогласеноста со DGA заснована на докази, HEI е алатка дизајнирана за мерење на квалитетот на исхраната – односно колку образецот на исхрана или мешавината на храна се совпаѓа со препораките во DGA.
Четири статии беа напишани од Тимот за индекс на здрава исхрана, преку соработка помеѓу HHS, Националниот институт за рак и Службата за храна и исхрана на USDA.
Џил Риди, д-р, MPH, RDN, шеф, огранок за проценка на фактори на ризик, Националниот институт за рак, објасни: „За прв пат, тековната DGA (2020–2025) вклучува Диететски модел на USDA за мали деца на возраст од 12 до 23 години. месеци. HEI има долга и силна историја на развој за да се усогласи со состојбата на науката. Развојот на HEI-Toddlers-2020 е јасен пример за ова и одговара на повикот на Советодавниот комитет за диететски упатства за 2020 година да „развие систем за бодување на шема на исхрана, како што е Индексот за здрава исхрана (HEI), за доенчиња и деца од раѓање до 24 месеци, земајќи ги предвид наодите од овој извештај и идните упатства за исхрана.’“
Како одраз на тековната DGA, статиите за HEI ги покриваат двата одделни индекси: HEI-2020 и новиот HEI-Toddlers-2020. Во прилог на воведниот уредник, тие вклучуваат една статија која го нагласува HEI-2020 што беше ажурирана за деца и возрасни (т.е. две години и постари); два написи за новиот HEI-Toddlers-2020 кој беше развиен и оценет за мали деца од 12 до 23 месеци; и сеопфатна статија која дискутира за континуитетот, размислувањата и идните насоки за квалитетот на исхраната во текот на целиот животен век. Тие придонесуваат за растечката литература за шеми на исхрана, исхрана на мали деца и траекторија за здрава исхрана.
И HEI-Toddlers-2020 и HEI-2020 имаат 13 компоненти, од кои секоја одразува важен аспект на квалитетот на исхраната. Девет компоненти се фокусираат на адекватноста (храна што треба да ја јадеме доволно за да ги добиеме хранливите материи што ни се потребни и за целокупното добро здравје), а четири компоненти се фокусираат на умереноста (диететски компоненти што треба да се ограничат или да се консумираат во мали количини). Пресметките со користење на HEI-Toddlers-2020, како HEI-2020, резултираат со вкупен резултат и збир на резултати на поединечни компоненти што откриваат шема на исхрана.
Прикажани се радари HEI-Toddlers-2020 и HEI-2020, вклучувајќи ги вкупните резултати за секоја возрасна група. Вкупните резултати за HEI низ целиот животен век се неоптимални, а највисоките резултати се за мали деца на возраст од 12 до 23 месеци (HEI-Toddlers-2020 Вкупен резултат 63,4) и возрасни 60 години и постари (Вкупен резултат HEI-2020 59,5).
HEI-Toddlers-2020, како и HEI-2020, има 13 компоненти што ги одразуваат сите состојки на внесот во исхраната, освен мајчиното млеко или формулата за доенчиња. Здравите обрасци на исхрана за мали деца имаат уникатни размислувања рефлектирани во стандардите за бодување за додадени шеќери и заситени масти, особено:
Кирстен А. Херик, д-р, м-р, програмски директор, Национален институт за рак и главен автор на придонес за идните насоки на ВОИ, коментираше: „Научната база на докази може да продолжи да се развива и да води до понатамошно усовршување на приспособени препораки во рамките на возрасната група од раѓање до 24 месеци, низ целиот животен век и на други потенцијални возрасни групи засновани на развојни пресвртници и други концепти за здравјето со текот на времето“.
ТусаРебека Панучи, д-р, MPH, RDN, шеф на филијала, служба за храна и исхрана на USDA, главен автор на придонес за развојот на HEI-Toddlers-2020, изјави: „Изданието 2020-2025 на DGA беше првото да вклучи сеопфатни препораки за шеми на исхрана во втората година од животот и беше клучен двигател во информирањето за создавањето на HEI-Toddlers-2020. Ние препознаваме, како што нагласува DGA, „секој залак е важен“ и секоја промена кон здрава треба да се признае начинот на исхрана“.
Мариса М. Шамс-Вајт, д-р, MSTOM, MS, MPH, програмски директор, Национален институт за рак, главен автор на придонес за процесот на преглед и ажурирање за HEI 2020-2025 година, додаде: „Управата за високо образование се користи нашироко во различни типови на истражувања, особено кога концептот на диететски обрасци расте и продолжува да се развива. Постои континуирано охрабрување за истражувачки напори да се додадат на базата на научни докази за моделите на исхрана и да помогнат во решавањето на понатамошни методолошки прашања, вклучително и испитување на потребите специфични за секој животна фаза и размислувања за премостување преку нив“.
DGA првпат беше објавен во 1980 година и се ажурира на секои пет години, што доведува до промени во акцентот и квантификацијата. DGA обезбедува совети за потрошувачите за тоа што да јадат и пијат за да ги задоволат потребите за хранливи материи, да го промовираат здравјето и да спречат болести. Советодавниот комитет за насоки за исхрана изготвува извештај за упатствата за професионална публика, вклучувајќи креатори на политики, даватели на здравствени услуги, едукатори за исхрана и оператори на федерални програми за исхрана. Се издава ново високо образование за да одговара на секое ново издание на упатствата и да ги одразува овие промени.
Повеќе информации:
Џил Риди, Индексот за здрава исхрана што се развива: напредни метрики за доловување на модели на исхрана низ патеката за здрава исхрана, весник на Академијата за исхрана и диететика (2023). DOI: 10.1016/j.jand.2023.05.010
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview