Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Мичиген
Бидејќи чадот од историските шумски пожари во Канада предизвикува предупредувања за лош квалитет на воздухот низ целата земја, многу родители се загрижени за влијанието врз здравјето на нивното дете, сугерира новата национална анкета.
Две третини од родителите велат дека во текот на изминатите две години доживеале барем еден ден со лош или нездрав квалитет на воздухот во нивната област, според Националната анкета на Детската болница на Универзитетот во Мичиген за здравјето на децата, C.S. Mott, за здравјето на децата.
Како одговор на предупредувањата за слаб квалитет на воздухот, повеќето родители ги држеа своите прозорци затворени и го ограничија времето на нивното дете на отворено, додека помалку од половина од нивното дете избегнуваа напорни активности на отворено или користеа домашен филтер за воздух. Помалку, едно од девет, нивното дете носело маска кога е на отворено, а секое седмо воопшто не преземало ништо.
Но, додека двајца од тројца родители се загрижени за тоа како проблемите со квалитетот на воздухот може да влијаат на нивните деца, помалку се чувствуваат сигурни во какви чекори треба да преземат за да ги заштитат.
„Нашиот извештај сугерира дека лошиот квалитет на воздухот е вообичаен проблем за семејствата. Локалните вести и временските извештаи може да им помогнат на родителите да го проценат квалитетот на воздухот во нивната заедница, но многумина изгледаат несигурни за тоа како да го заштитат своето дете кога квалитетот на воздухот се влошува“, рече Сузан Вулфорд, М.Д. M.P.H., педијатар во детската болница U-M Health C.S. Mott и ко-директор на анкетата Мот.
„Детските органи сè уште се развиваат, што ги прави поподложни на здравствени ризици од изложеност на загаден воздух предизвикан од чад од шумски пожари и други загадувачи“, додаде таа. „Ова го прави неопходно да се преземат мерки на претпазливост за да се заштити нивната благосостојба кога воздухот е нездрав“.
Меѓу родителите кои пријавиле лош квалитет на воздухот во изминатите две години, 18% веруваат дека тоа влијаело на здравјето на нивното дете, според националниот репрезентативен извештај заснован на одговорите на 2.044 родители на деца на возраст од 18 и помали години кои биле анкетирани во август.
Мнозинството родители веруваат дека лошиот квалитет на воздухот е поврзан со шумски пожари, додека помалку од половина ја обвинуваат прекумерната топлина. Помалку укажуваат на сезонски промени како што се полен, покачени нивоа на озон и индустриско загадување. Повеќе од 90% од родителите наведуваат вести или временски извештаи како главен извор на информации за проблемите со квалитетот на воздухот.
Само 21% од родителите велат дека се свесни дека училиштето на нивното дете има политика која ги наведува чекорите за дејствување кога квалитетот на воздухот е нездрав. Повеќето родители поддржуваат преселување и физичко образование во затворени простории и откажување на спортови и активности на отворено, додека помалку поддршка ги охрабрува децата да носат маски надвор.
„Да се ​​биде на отворено е генерално добро за физичкото и менталното здравје на децата, но родителите мора да ги земат предвид и ризиците од изложеност на загадување“, рече Вулфорд. „Кога се очекува проблемите со квалитетот на воздухот да бидат привремени, активностите со преместување во затворен простор или планирање настани на отворено за почетокот на денот кога квалитетот на воздухот има тенденција да биде подобар, може да биде оправдано за да се спречат високи нивоа на изложеност“.
Таа додава дека локалните и државните креатори на политики, исто така, може да преземат чекори за ублажување на негативните ефекти од лошиот квалитет на воздухот, како на пример со донесување политики за зонирање што го задржуваат густиот сообраќај подалеку од училиштата или филтри за финансирање за подобрување на квалитетот на воздухот за училиштата, дневните центри и организациите во заедницата.
„Креаторите на политиките треба да го разгледаат влијанието врз бебињата и малите деца, особено на долгорочните извори на загадување од извори како што се фабриките и рафинериите“, рече таа.
Вулфорд нуди врвни совети за родителите загрижени за квалитетот на воздухот во нивната заедница:
Квалитетот на воздухот е особено важен за здравјето на децата бидејќи тие дишат побрзо од возрасните, што доведува до тоа нивните бели дробови да бидат изложени на поголемо загадување по килограм телесна тежина отколку возрасните, вели Вулфорд. Децата, исто така, обично поминуваат повеќе време надвор од возрасните и нивните тела во развој се поподложни на долгорочното влијание на загадувањето.
За семејствата без историја на астма или еколошки алергии, родителите можеби се помалку фокусирани на лошиот квалитет на воздухот, но малите честички од загадувањето можат да навлезат во најдлабоките делови на белите дробови дури и кај најздравите деца, забележува Вулфорд. Оваа изложеност е поврзана со низа здравствени ризици, вклучувајќи рак во детството и мозочен удар и срцеви заболувања подоцна во животот.
Останете ажурирани за локалните извештаи за квалитетот на воздухот и предупредувањата за шумски пожари за да помогнете во донесувањето информирани одлуки за активностите на децата на отворено.
Вулфорд, исто така, поттикнува да разговараат за проблемот со давателот на здравствена заштита на нивното дете и да разгледаат други препорачани извори, како што е AirNow.gov, за повеќе објаснувања.
Изложеноста на нездрав квалитет на воздухот може негативно да влијае на белите дробови на детето, предизвикувајќи или влошувајќи ги респираторните заболувања како што се астма и бронхитис.
Родителите на деца со астма треба да бидат особено внимателни да ги идентификуваат и да дејствуваат во ситуации каде што квалитетот на воздухот е лош.
Загрижувачки симптоми вклучуваат отежнато дишење, кашлање и други знаци на тешкотии со дишењето. Ако тоа се случи, родителите треба да го отстранат своето дете од изворот на лошиот квалитет на воздухот кога е можно и да се јават кај давателот на здравствена заштита на нивното дете.
„Ако вашето дете има веќе постоечки респираторни состојби како астма, консултирајте се со неговиот давател на здравствена заштита за совет за управување со неговата состојба за време на настани што го зголемуваат ризикот од изложување на загадувачи“, рече Вулфорд.
Во деновите со слаб квалитет на воздухот, особено за време на активни шумски пожари, намалете ги или елиминирајте ги активностите на отворено. Вулфорд им препорачува на родителите да поттикнуваат игра во затворен простор и наместо тоа да вежбаат.
Ако децата мора да бидат надвор, погрижете се да не се занимаваат со напорни активности што би ги натерало да земаат длабоки брзи вдишувања. Некои, исто така, може да размислат да имаат деца да носат маска KN95 на отворено за да ги филтрираат токсичните честички.
Чувајте ги прозорците затворени во текот на деновите со слаб квалитет на воздухот за да спречите чад да навлезе во домот и користете филтри и прочистувачи на воздухот за да го намалите загадувањето во затворените простории.
Кога квалитетот на воздухот е сериозно загрозен, размислете за евакуација во област со подобар квалитет на воздухот додека не се подобрат условите.
Особено во потоплите денови, училиштата треба да имплементираат упатства за управување со изложеноста на учениците во деновите со висока загаденост врз основа на индексот за квалитет на воздухот кодиран во боја. Училишните службеници може да размислат и да ги замолат родителите да не го пуштаат автомобилот во празен од за време на пуштањето и земањето.
Спортските програми за млади и други организации кои вршат активности на отворено за деца, исто така, може да размислат за откажување или презакажување настани.
„Училиштата играат важна улога во заштитата на децата од негативните ефекти на лошиот квалитет на воздухот“, рече Вулфорд. „Откривме дека повеќето родители ги поддржуваат заштитните дејства, како што се преместување на одмор и физичко образование во затворен простор.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview