Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Мичиген
За многу зафатени семејства, веројатно е погодна опција онлајн пристапот до здравствениот провајдер на детето за медицински совет, здравствена евиденција или дополнување на рецепт.
Сепак, само 43% од родителите го поставиле своето дете за портал за пациенти – онлајн алатка која овозможува комуникација помеѓу пациентите и медицинските даватели – а другите можеби не ја оптимизираат употребата на порталот, сугерира Националната анкета на Детската болница на Универзитетот во Мичиген, C.S. Здравје на децата.
„Порталите за пациенти нудат широк спектар на придобивки, вклучително и намалување на непотребните проблеми за давателите на услуги и пациентите и подобрување на пристапот и до медицинскиот персонал и до медицинските информации на детето“, рече ко-директорката на Мот Пол, Сара Кларк, М.П.Х.
„Со оглед на сите погодности што ги нудат порталите, изненадувачки е што повеќе од половина од родителите не поставиле таков за своето дете, најчесто затоа што не гледаат потреба за тоа. Овој извештај сугерира дека многу родители можеби не се свесни за целиот потенцијал придобивките од користењето на портал за пациенти за деца“.
Родителите чии деца навистина имаат портал што ги рекламира тие поволности, а трет од анкетираните велат дека добиле совети за болеста, повредата или симптомите на нивното дете преку платформата. Речиси сите од овие родители велат дека го добиле нивото на насоки што го очекувале во разумен временски период и обично од личноста што ја очекувале.
Мнозинството родители кои го користат порталот за своето дете, исто така, ја искористиле алатката за да закажуваат состаноци, да ги прегледаат резултатите од тестот, да ги пополнат формуларите за претходна посета и да бараат пополнување на рецепти. Други го користат за телездравствени посети, барања за евиденција за имунизација или формулари за училиште, спорт или кампови или за упатување, според националниот репрезентативен извештај, кој се заснова на 2.095 одговори од родители на деца до 18 години.
Сепак, меѓу родителите кои немале портал за пациенти за своето дете, нешто помалку од една третина рекле дека не гледаат никаква потреба за тоа, околу една четвртина не знаеле дека мора да се постави, а околу една петтина претпочитаат други начини на комуникација.
Многу малку родители наведоа загриженост за приватноста или технички проблеми, но некои не мислеа дека нивниот провајдер нуди опција за портал за нивното дете.
„Нашата анкета сугерира дека давателите на педијатриски здравствени услуги треба да продолжат со напорите да ги информираат семејствата за придобивките од порталите за пациенти, а родителите кои не поставиле портали треба да преземат чекори за да дознаат повеќе за предностите на порталот и како да воспостават таков портал за своето дете“, Кларк. кажа.
Некои даватели на услуги, забележува таа, изразија загриженост за родителите кои имаат нереални очекувања за тоа колку брзо давателот може да одговори на прашањата на порталот, вклучително и ситуации кога на детето може да му треба итна медицинска помош.
Но, давателите на услуги можат да го направат својот дел за да управуваат со овие очекувања, вели Кларк. Родителите кои добиле инструкции од нивниот давател или медицински персонал за тоа како да го користат и да пристапат до порталот, пријавиле повеќе придобивки, како што е заштеда на време и мака.
Сепак, повеќе од една третина од родителите со портали не добија такво водство – и овие родители имаа најниска оценка за задоволство од комуникацијата со давателот на услуги на нивното дете.
„Инструкциите од практиката за тоа како да се оптимизираат придобивките од порталот се чини дека се клучот за да им се помогне на родителите да го користат ефективно и соодветно и да го зголемат задоволството на семејствата од искуството“, рече Кларк.
Родителите на постарите деца треба да бидат свесни дека на крајот може да го изгубат пристапот до некои од здравствените информации на нивното дете. Меѓу родителите кои имаат портал за својот тинејџер, секој трет забележал разлики во она што може да го види или направи на порталот на своето дете.
Овие промени се наложени со помалите закони за приватност на државите, кои бараат децата да добијат поголема доверливост откако ќе достигнат одредена возраст. Потоа, родителите ќе имаат ограничена сметка за прокси што не им ги прикажува сите здравствени информации на детето.
Кларк вели дека овие закони се наменети да ја заштитат доверливоста на здравствената заштита на адолесцентите, вклучително и услугите за сексуално здравје, ментално здравје или употреба на супстанции. Ограничувањата на порталот ги поттикнуваат тинејџерите да откриваат и да бараат грижа за здравствените однесувања што можеби не сакаат да ги знаат нивните родители, како што е тест за бременост или рецепт за контрола на раѓање.
Сепак, меѓу родителите кои имаат портал за нивниот тинејџер, 74% веруваат дека родителите треба да го задржат пристапот до порталот додека детето не наполни 18 години.
Многу здравствени системи имаат опција каде тинејџерите можат да дозволат пристап до порталот на нивниот родител, што може да им се допадне на некои родители.
„Ограничувањата на порталот се дизајнирани да ја заштитат доверливоста на здравствената заштита на адолесцентите“, рече Кларк. „Пред родителите да инсистираат нивниот тинејџер да им даде пристап до порталот или да се обидат да ги заобиколат ограничувањата на порталот, родителите прво треба да ги разгледаат импликациите на нивното дете да не сака да бара доверливи здравствени услуги.
„Постојат и потенцијални придобивки од тинејџерите активно да учествуваат во сопствената грижа и да ја преземат сопственоста врз нивното здравје преку учење да комуницираат со давателите на услуги преку порталот.
Повеќе информации:
Извештај: mottpoll.org/reports/making-mo … hilds-patient-portal
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview