Итни случаи:  

Повикај доктор

Додека повеќето родители и старатели остануваат на врвот на закажувањето на редовни посети на добро дете, тие можеби не секогаш го искористуваат максимумот од нив, сугерира новата национална анкета. Повеќето родители пријавуваат дека нивното дете имало добро посета во изминатите две години, а две третини велат дека секогаш го гледаат истиот лекар, според Националната анкета на детската болница C.S. Mott за детско здравје на Универзитетот во Мичиген. Сепак, помалку родители ги презедоа сите препорачани чекори за да се подготват себеси и своите деца пред време.
„Редовните посети на бунарот значат загарантирано време за лице со докторот на вашето дете и можност не само да разговарате за конкретните грижи и прашања за здравјето на вашето дете, туку и да добиете совет од општите здравствени теми како исхраната, спиењето и однесувањето“, рече ко-директорката на Mott Poll, Сара. Кларк, М.П.Х.
„Бевме задоволни што видовме дека мнозинството родители редовно ги закажуваат овие состаноци и одржуваат односи со доверлив провајдер. Но, тие можеби не секогаш преземаат проактивен пристап за да се осигурат дека ги решаваат сите релевантни здравствени проблеми кои влијаат на физичкото, емоционалното и однесувањето на нивното дете. при секоја посета“.
Пред посетите на бунарот, четвртина од родителите велат дека често подготвуваат список со прашања што треба да му ги постават на давателот на услуги, додека малку повеќе од половина рекле дека понекогаш ги запишуваат работите, а околу една петтина рекле дека никогаш не ги прават.
Во меѓувреме, околу една петтина од родителите велат дека често запишуваат информации за здравствените промени на нивното дете, додека половина велат дека понекогаш го преземаат овој чекор, а тројца од 10 воопшто не го прават тоа.
„Па посетите се зафатени, а во моментов е лесно за родителите да заборават да постават прашања или проблеми со лекар“, рече Кларк. „Запишувањето на истите пред време ќе помогне да се даде приоритет на темите и да се извлече максимумот од состанокот.
Помалку од 15% од родителите велат дека често истражуваат информации на интернет за да разговараат со давателот на услуги, додека околу половина понекогаш го прават тоа, а 38% никогаш не го прават тоа.
„Постојано учиме нови информации кои можат да влијаат на здравјето на децата и некои препораки може да се развиваат или да се ажурираат“, рече Кларк. „Многу педијатри и даватели на нега сами ќе ги покренат овие теми, но не секогаш. Секогаш е корисно родителите да направат некоја домашна задача пред време за да се уверат дека се свесни за навремените теми кои влијаат на возрасната група на нивното дете“.
Двајца од пет родители велат дека често преземаат чекори за да го подготват своето дете за претстојната посета на бунарот со решавање на какви било стравови што може да ги имаат, додека малку повеќе од тоа понекогаш го прават тоа додека нешто помалку од еден од пет никогаш не го прави тоа. Четвртина од родителите честопати нудат и награди за соработка, додека помалку од половина понекогаш користат такви стимулации.
За родителите на деца на возраст од 6-12 години, малку повеќе од еден од пет, исто така, редовно бара од детето да размислува за прашања за давателот на услуги.
„Како што децата се приближуваат до пубертетот, нивните тела почнуваат да се менуваат. Посетата на бунарот е одлична можност да го објасните давателот зошто се случуваат овие промени“, рече Кларк.
„Децата сами да размислуваат за здравствени теми е исто така добра практика кога ќе стареат и кога родителите се помалку вклучени во здравствените посети.
Повеќето родители, исто така, се сеќаваат дека ги пополнувале прашалниците и листите за проверка за нивното дете при посетите на бунарот. Меѓу овие родители, мнозинството велат дека ја разбираат целта, но само три четвртини велат дека добиваат повратни информации за тоа како им оди на детето.
„Децата и нивните семејства почесто добиваат прашалници при посетите за да помогнат да се идентификуваат проблемите како проблеми со спиењето, предизвиците кои влијаат на емоционалното здравје и грижите за здравјето на однесувањето“, рече Кларк. „Но, кога времето е кратко, ова може да не се појави за време на вистинската посета. Важно е родителите да разговараат со давателите на услуги за какви било прашања што може да се појават од одговорите на детето или семејството“.
Речиси половина од родителите велат дека закажуваат добри посети кај редовниот давател на услуги на нивното дете, дури и ако долго чекаат за состанок. Третина од родителите, исто така, силно се согласуваат дека нивното дете е поверојатно да следи совет ако тие доаѓаат од давател што нивното дете добро го познава.
За последната посета на бунарот на нивното дете, повеќе од половина од родителите исто така го оценуваат давателот на услуги како одличен за познавање на здравствената историја на детето, одговарање на сите нивни прашања и давајќи препораки што се реални за семејството.
Лекар од примарна здравствена заштита запознаен со детето и неговата специфична здравствена историја ќе му помогне да останат здрави, да спречат болести и болести преку идентификување на факторите на ризик и преземање на правилни чекори за управување со грижата за хронична болест, вели Кларк.
„Знаеме дека континуитетот со ист давател на услуги има долгорочни здравствени придобивки за децата. Анкетираните родители чие дете секогаш го гледа истиот провајдер за посети на бунар, исто така е поверојатно да го оценат давателот како одличен“, рече Кларк.
„Негувањето на врска со давател на примарна здравствена заштита значи дека здравствениот работник кој најдобро го познава вашето дете е тој што обезбедува индивидуализирана грижа и му помага на вашето семејство да се движи кон важни одлуки кои влијаат на нивното здравје.
Меѓутоа, кога посетите на бунарот се закажани со различен давател на услуги, или по избор или потреба, „родителите може да имаат корист од различни објаснувања или перспективи за здравјето на нивното дете“, додава Кларк.
Национално репрезентативниот извештај се заснова на одговорите на 1.331 родители со деца на возраст од 1 до 12 години, кои биле анкетирани во август-септември 2022 година.
Пет начини да се обезбеди најпродуктивна посета на детето, според експертите на Мот:.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview