Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Нарушувањето на сонот е поврзано со намален квалитет на живот поврзан со здравјето (HRQOL) кај децата, според студијата објавена на интернет на 15 март во JAMA Network Open.
Рејчел В. Тејлор, д-р, од Универзитетот во Отаго во Данедин, Нов Зеланд, и неговите колеги го испитуваа влијанието на благото лишување од сон врз HRQOL кај децата без поголеми проблеми со спиењето во претходно специфицирана секундарна анализа на Дневниот одмор, јадењето. и рандомизирано вкрстено испитување за следење на активност. Сто деца на возраст од 8 до 12 години биле подложени на наизменични недели на ограничување на спиењето и продолжување на спиењето со еднонеделно миење помеѓу.
За време на неделата за ограничување на спиењето, децата заспиваа 64 минути подоцна, а времето на будење беше 18 минути подоцна, што резултираше со 39 минути помалку од вкупниот сон на ноќ. Истражувачите откриле дека со ограничување на спиењето, и родителите и децата пријавиле значително помало нарушување на спиењето во текот на ноќта, со намалување на бројот на будења и будење по почетокот на спиењето и мало подобрување во ефикасноста на спиењето.
За време на ограничувањето на спиењето, децата пријавиле значително пониски резултати за физичка благосостојба (стандардизирана средна разлика [SMD], -0,28) и способност добро да се справат во училишната средина (SMD, -0,26), што резултирало со значително пониски вкупни резултати за HRQOL кога се уморни (SMD, -0,21). Во примерокот по протокол, разликите во HRQOL беа генерално зголемени, а имаше и значително намалување на социјалната и поддршката од врсниците (SMD, -0,24).
„Овие наоди нагласуваат дека обезбедувањето на децата да добијат доволно квалитетен сон е важен проблем за здравјето на децата“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Рејчел В. Тејлор и сор., Ефектот на промените во спиењето врз квалитетот на животот поврзан со здравјето кај здрави деца, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.3005

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview