Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Империал колеџ во Лондон
Предностите на живеењето во градовите за здрав раст и развој на децата и адолесцентите се намалуваат низ поголемиот дел од светот, според новата глобална анализа на трендовите во висината и индексот на телесна маса на децата и адолесцентите (БМИ). Студијата беше предводена од истражувачи од Империал колеџ во Лондон и објавена во Nature под наслов „Намалување на придобивките од урбаното живеење за здравјето на децата и адолесцентите“.
Истражувањето, од глобален конзорциум од повеќе од 1.500 истражувачи и лекари, ги анализираше податоците за висината и тежината од 71 милион деца и адолесценти (на возраст од пет до 19 години) низ урбаните и руралните области во 200 земји од 1990 до 2020 година.
Градовите можат да обезбедат мноштво можности за подобро образование, исхрана, спорт и рекреација и здравствена заштита што придонесе децата и адолесцентите на училишна возраст кои живеат во градовите да бидат повисоки од нивните рурални колеги во 20 век во сите, освен во неколку богати земји.
Новата студија покажа дека во 21 век, оваа предност во урбаната висина се намалила во повеќето земји како резултат на забрзаното подобрување на висината кај децата и адолесцентите во руралните области.
Студијата исто така го проценуваше БМИ на децата – показател за тоа дали тие имаат здрава тежина за нивната висина. Истражувачите откриле дека просечно децата кои живеат во градови имале малку повисок БМИ отколку децата во руралните области во 1990 година. БМИ се зголеми побрзо во руралните области.
Сепак, во текот на 30-годишниот период, јазот помеѓу урбаните и руралните БМИ остана мал – помалку од 1,1 кг/м² на глобално ниво (помалку од 2 кг тежина за дете кое е високо 130 см или помалку од 3 кг тежина за адолесцент кој е висок 160 см).
Д-р Ану Мишра, водечки автор на студијата, од Факултетот за јавно здравје на Империал колеџ во Лондон, рече: „Градовите продолжуваат да обезбедуваат значителни здравствени придобивки за децата и адолесцентите. За среќа, во повеќето региони, руралните области ги достигнуваат градовите благодарение на модерна санитација и подобрувања во исхраната и здравствената заштита.
„Резултатите од оваа голема глобална студија ги предизвикуваат општоприфатените перцепции за негативните аспекти на живеењето во градовите околу исхраната и здравјето“.
Додека висината и БМИ се зголемија низ целиот свет од 1990 година, истражувачите открија дека степенот на промена помеѓу урбаните и руралните области варира во голема мера меѓу различните земји со средни и ниски приходи, додека малите разлики урбано-рурални останаа стабилни во земјите со високи приходи.
Економиите со среден приход и новите економии, како што се Чиле, Тајван и Бразил, забележаа најголеми придобивки во висината на децата од руралните средини во текот на три децении, при што децата што живеат во руралните области растат на слични височини како нивните урбани колеги.
Проф. заедницата беше клучна за затворање на јазот помеѓу различни области и општествени групи“.
И спротивно на широко распространетата претпоставка дека урбанизацијата е главниот двигател на епидемијата на дебелина, студијата покажа дека многу западни земји со високи приходи имале многу мала разлика во висината и БМИ со текот на времето – при што јазот помеѓу урбаниот и руралниот БМИ се разликува за помалку од една единица во 2020 година (близу 1,5 кг тежина за дете од 130 см).
Професорот Езати додаде: „Прашањето не е толку многу дали децата живеат во градови или урбани средини, туку каде живеат сиромашните и дали владите се справуваат со растечките нееднаквости со иницијативи како дополнителни приходи и програми за бесплатни оброци во училиштата“.
Трендот во субсахарска Африка е исто така причина за загриженост, велат истражувачите. Момчињата кои живеат во руралните области се зголемија во височина, па дури и станаа пониски во текот на трите децении, делумно поради нутриционистичките и здравствените кризи што ја следеа политиката на структурно прилагодување во 1980-тите.
Професорот Андре Паскал Кенгне, коавтор на студијата, од Јужноафриканскиот совет за медицински истражувања, рече: „Руралната субсахарска Африка сега е глобален епицентар на слабиот раст и развој на децата и адолесцентите. Бидејќи цената на храната се зголемува до небо финансиите на земјите се влошуваат поради пандемијата COVID-19 и војната во Украина, руралните сиромашни во Африка се изложени на ризик да заостанат уште повеќе“.
Особено големи висински празнини меѓу момчињата од град и од село во 2020 година беа забележани во Руанда (околу 4 см) и во Демократска Република Конго, Етиопија и Мозамбик – сите за 2-3,5 см.
Со текот на времето, момчињата и девојчињата во субсахарска Африка, исто така, се здебелувале побрзо во руралните области отколку во градовите, што значело дека во некои земји тие преминале од недоволна тежина до преголема тежина за здрав раст.
Проф.
„Нашите наоди треба да мотивираат политики кои се спротивставуваат на сиромаштијата и ја прават хранливата храна достапна за да се осигураме дека децата и адолесцентите растат и се развиваат во возрасни кои имаат здрав и продуктивен живот.
„Програмите како ваучери за здрава храна за семејства со ниски приходи и програмите за бесплатни училишни оброци, исто така, можат да обезбедат доживотни придобивки за здравјето и благосостојбата на децата и адолесцентите“.
Повеќе информации:
Рејчел Хеп и Конрад Данкан, Намалување на придобивките од урбаното живеење за здравјето на децата и адолесцентите, Природа (2023). DOI: 10.1038/s41586-023-05772-8. www.nature.com/articles/s41586-023-05772-8
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview