Итни случаи:  

Повикај доктор

Третманот е редок за функционално невролошко нарушување (FND), кое бара мултидисциплинарен пристап. Специјалниот извештај објавен во март/априлското издание на Harvard Review of Psychiatry (HRP) има за цел да им покаже на лекарите и институциите ширум светот што е потребно за да се воспостават ефективни програми за лекување во заедницата за FND, како и интервенции на болнички и амбулантски болници, во нивните сопствена здравствена заштита. Функционалното невролошко нарушување, порано наречено нарушување на конверзијата, вклучува биолошко вградување на доживеаното искуство во телото и мозокот. Ова е процес во кој стресот, социјалната средина или раното искуство влијае на биолошките системи на телото. Вградувањето кулминира со активирање или дисрегулација на системот на стрес и аберантни промени во функцијата на нервната мрежа.
Пациентите со FND имаат невролошки симптоми како што се слабост на екстремитетите, тремор, тешкотии при одењето, напади или когнитивни проблеми кои не се објаснети со традиционални невролошки нарушувања.
Дури една петтина од децата и адолесцентите видени во клиниките за детска неврологија имаат FND. Се проценува дека 63% до 95% од овие пациенти можат целосно да се опорават доколку добијат навремена дијагноза и соодветен третман.
За жал, многу деца со ФНД не ја добиваат потребната нега. Касија Козловска, д-р, д-р, психијатар за деца и адолесценти во Детската болница во Вестмед во Сиднеј, Австралија, и колегите објаснуваат дека недостигот на третман е глобален, делумно „резултат на долгогодишна стигма и вкоренето верување дека пациентите со ФНД не страдаат од вистинско („органско“) нарушување и затоа не бараат, па дури и заслужуваат третман“.
Во написот Perspectives во HRP, д-р Козловска и нејзините колеги ги опишуваат елементите на биопсихосоцијалната програмска интервенција ум-тело што ја дизајнирале, а која била успешна за управување со ФНД кај децата и адолесцентите.
Во текот на речиси 30 години, Програмата Mind–Body за деца со FND во Детската болница во Вестмид испорача болничка нега на стотици пациенти со FND. Во соработка со лекарите во заедницата, персоналот на програмата дизајнираше и индивидуализиран третман за стотици амбуланти.
Авторите велат дека иако грижата е персонализирана, нивните интервенции за ФНД секогаш имаат седум елементи: навремена медицинска/невролошка проценка и дијагноза од страна на лекар; триагирање на упатувањето за холистичка (биопсихосоцијална) проценка; холистичка, биопсихосоцијална проценка на детето и семејството; ко-конструирање формулација со детето и семејството за да се идентификуваат факторите кои придонесуваат за и одржување на симптомите на детето; составување персонализиран план за лекување; спроведување на планот; и градење на отпорност и спречување на релапс.
Написот детално го опишува секој од овие елементи.
Повеќето здравствени работници кои работат во педијатрија лесно можат да додадат сет на вештини информирани за FND во нивната тековна клиничка пракса, забележува групата на д-р Козловска:
Д-р. „[C]клиничките интеракции за време на процесот на проценка се, сами по себе, потенцијално вредна терапевтска интервенција“.
Повеќе информации:
Касија Козловска и сор., Интервенции на ум-тело засновани на докази за деца и адолесценти со функционално невролошко нарушување, Харвард Преглед на психијатрија (2023). DOI: 10.1097/HRP.0000000000000358
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview