Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Elsevier
Многу малите деца кои посетуваат детска грижа и добиваат оброци и ужинки на лице место имаат поголема веројатност да бидат безбедни за храна и со добро здравје и со помала веројатност да бидат примени по посетата на болничкиот оддел за итни случаи отколку децата во детска нега чии оброци и закуски биле обезбедени од дома. , според новата студија во списанието на Академијата за исхрана и диететика.
Овие потенцијални придобивки би можеле да се прошират надвор од самите деца до нивните семејства, вклучително и преку евентуално намалување на стресот и во општеството како целина преку потенцијално значителни заштеди на трошоците за здравствена заштита.
Водечката авторка Стефани Етингер де Куба, д-р, MPH, извршен директор на Children’s HealthWatch, објасни: „Добрата исхрана во раното детство е суштинска основа за здрав раст и развој на детето, а нашето истражување укажува на потенцијалното влијание на политиките што обезбедете им на многу мали деца здрави оброци додека се во грижа за деца“.
Children’s HealthWatch обединува педијатри, истражувачи за детско здравје и експерти за политики за да се постигне здравствена еднаквост за малите деца и нивните семејства преку унапредување на истражувањата за трансформирање на политиката.
Студијата опфати 3.084 деца кои посетуваат згрижување деца, на возраст од 13 до 48 месеци, од домаќинства со ниски приходи со субвенција за грижа за деца. Истражувачите ги интервјуирале нивните родители или старателите додека барале медицинска помош за децата во одделенијата за итни случаи или клиниките за примарна здравствена заштита во пет американски градови: Балтимор, Бостон, Литл Рок, Минеаполис и Филаделфија, помеѓу јануари 2010 и март 2020 година.
Приближно 87% од групата проучувале оброци и закуски обезбедени од установата за згрижување на деца до оброци и закуски обезбедени од родителите и служени во поставките за згрижување деца, најверојатно федерално поддржани преку Програмата за хранење за грижа за деца и возрасни (CACFP).

Водечката авторка Стефани Етингер де Куба, д-р, MPH, ги повторува резултатите од студијата: децата со оброци обезбедени од детска грижа имале 30% помали шанси да живеат во домаќинства кои не се безбедни за храна, 39% помалку шанси да бидат во фер или лошо здравје и 41% помала е веројатноста да бидат примени во болница од ЕД, во споредба со оние со оброци и закуски обезбедени од родителите. Студијата, исто така, ги зајакнува доказите за придобивките од програмите за хранење за грижа за децата, особено CACFP. Кредит: Весник на Академијата за исхрана и диететика
Во споредба со оние со оброци и закуски обезбедени од родителите, децата со оброци обезбедени од грижата за децата имале 30% помала веројатност да живеат во домаќинства кои не се безбедни за храна, 39% помалку шанси да бидат во фер или лошо здравје и 41% помала веројатност да бидат примен во болница од итната медицинска помош.
Вишиот истражувач Дијана Б. Катс, д-р, Универзитетот во Минесота, Чаир, Одделот за педијатрија, Медицинскиот центар на округот Хенепин, Минеаполис, истакна: „Правдата во храната за децата е конзистентен пристап до здрава, развојно соодветна исхрана за секое дете, на секое место Нутриционистичките програми кои ги поддржуваат малите деца се суштинска инвестиција во децата, семејствата и заедниците со поврат кој не само што е моментален, туку се протега со генерации“.
Студијата, исто така, ги зајакнува доказите дека програмите за хранење за грижа за децата, особено CACFP, се суштинска поддршка за здравјето на малите деца и безбедноста на храната на нивните семејства во комбинација со и исто така независни од други програми за исхрана.
Д-р Етингер де Куба додаде: „Зајакнувањето и подобрувањето на пристапот до програми како CACFP нуди витално важен пат за да се осигура дека и децата и нивните семејства можат да процветаат. на начин заснован на докази, поддржете го здравјето на детето и семејството и спречувајте хоспитализација и придружните трошоци“.
Можностите за зајакнување на CACFP вклучуваат зголемување на нивоата на финансирање за да им се овозможи на повеќе даватели на услуги да учествуваат во програмата, намалување на административните бариери и оптоварувања и зголемување на стапките на надоместок за поддршка на трошоците за здрава храна и средствата за нивна подготовка.
Во 2010 година, Конгресот направи промени во CACFP кои го подобрија квалитетот на оброците и ги намалија бариерите за учество. Временскиот период на податоци собрани и анализирани за оваа студија (2010-2020) тече паралелно со овие промени и нивната имплементација, што им овозможи на истражувачите единствена можност да ја покажат важноста на програмата, особено во светлината на нејзиното претстојно повторно авторизирање на федерално ниво.
Според д-р Етингер де Куба, „Широко распространетите нарушувања забележани за време на пандемијата, кои веднаш следеа по периодот на студијата, ја истакнаа критичната улога на грижата за децата во обезбедувањето здрави оброци и закуски за децата со ниски приходи и ја нагласија важноста од зајакнување на грижата за децата програми за исхрана“.
Повеќе информации:
Стефани Етингер де Куба и други, Програми за хранење за грижа за децата поврзани со безбедноста на храната и здравјето за мали деца од семејства со ниски приходи, весник на Академијата за исхрана и диететика (2023). DOI: 10.1016/j.jand.2023.06.003
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview