Итни случаи:  

Повикај доктор

Значајни придобивки се забележани со мотавизумаб, нирсевимаб и паливизумаб за спречување на респираторниот синцицијален вирус (RSV) кај доенчиња и деца, според прегледот објавен на интернет на 17 февруари во JAMA Network Open. Mingyao Sun, од Првата болница на Универзитетот Ланжу во Кина, и колегите спроведоа систематски преглед и мрежна мета-анализа за да ја споредат ефикасноста и безбедноста на моноклоналните антитела за спречување на RSV инфекција кај доенчиња и деца. Податоците беа вклучени од 15 рандомизирани клинички испитувања во кои беа вклучени 18.395 подобни учесници; беа синтетизирани податоци од 14 испитувања со 18.042 учесници.
Истражувачите откриле дека врз основа на умерено до висока сигурност докази, nirsevimab, palivizumab и motavizumab биле поврзани со значително намалени инфекции поврзани со RSV (-123, -108 и -136 инфекции на 1.000 учесници, соодветно) и поврзани со RSV хоспитализации (-54, -39 и -48 на 1.000 учесници, соодветно) во споредба со плацебо.
И мотавизумаб и паливизумаб беа поврзани со значително намалување на приемот во единицата за интензивна нега (-8 и -5 на 1.000 учесници, соодветно) и дополнителна употреба на кислород (-59 и -55 на 1.000 учесници), а нирсевимаб беше поврзан со значително намален дополнителен кислород употреба (−59 на 1.000 учесници) врз основа на докази со умерена сигурност. Смртноста од сите причини и несаканите дејства поврзани со лекови не се разликуваа значително помеѓу групите. Не беа забележани значајни придобивки за исходите од интерес за суптавумаб.
„Овие наоди сугерираат дека мотавизумаб, нирсевимаб и паливизумаб се поврзани со намалени стапки на РСВ инфекции и хоспитализација“, пишуваат авторите. „Слични резултати беа забележани во стапката на дополнителна употреба на кислород.
Повеќе информации:
Mingyao Sun et al, Моноклонални антитела за спречување на респираторен синцицијален вирус кај доенчиња и деца, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.0023

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview