Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Медицинскиот факултет на Универзитетот Џон Хопкинс
Истражувањето на експертите од Центарот за рак Џон Хопкинс Кимел откри еден вид РНК, која претходно се сметаше за „ѓубре“, која може да им помогне на лекарите да разликуваат и третираат подгрупа на пациенти со медулобластом.
Медулобластомот е најчестиот малигнен тумор на мозокот кај децата, кој сочинува околу 20% од сите карциноми на мозок кај децата. Идентификувани се четири групи на медулобластоми, а едната е именувана како звучен еж (SHH) поради шилестиот изглед на овошните мушички налик на еж на кои му недостасува генот.
„Идентификувавме нова молекула која е специфична за групата медулобластоми на звучни ежови. Веруваме дека оваа молекула е важна за рано откривање и би сакале да го користиме овој молекуларен маркер како терапевтска цел“, вели постар автор на студијата Ранџан Перера. , д-р, директор на Центарот за биологија на РНК и виш научник во Институтот за рак и крвни нарушувања во болницата за сите деца Џонс Хопкинс.
Наодите се објавени во списанието Acta Neuropathologica Communications.
Способноста подобро да се прави разлика помеѓу подтиповите на медулобластоми има важни импликации за развој на третмани и подобрување на преживувањето.
SHH медулобластом е најчеста форма кај пациенти помлади од 3 години и сочинува околу 30% од сите медулобластоми.
„Ова истражување идентификува нова и нова цел за медулобластом, многу неопходен напредок за овој агресивен педијатриски карцином“, вели Четан Бетеговда, д-р, д-р, професор по неврохирургија на семејствата Џенисон и Новак.
РНК игра улога во тоа како функционираат гените и што прават тие. Некодирачка РНК, која не произведува протеини, многу години беше наречена „ѓубре РНК“. Научниците сега откриваат каква улога игра некодирачката РНК во телото.
Кружна РНК (circRNA) е тип на некодирачка РНК за која се смета дека игра улога во развојот на различни видови на рак, што ги прави добри цели за развој на лекови за рак. Покрај тоа, циркРНК се изобилни во мозокот на цицачите, што ги прави потенцијални биомаркери на медулобластом и неговите подтипови.
Истражувачите започнаа со спојување на група јавно достапни генетски податоци за 175 примероци од ткиво на медулобластом од секоја од четирите класификациски групи. Тие ја вклучуваа групата 3, најагресивната; група 4, најчеста; и Wnt и SHH, именувани по генетските сигнални патишта за кои се смета дека играат значајна улога во развојот и прогресијата на ракот.
„Се обидовме да ги идентификуваме најзначајно изразените цирцРНК во овие четири групи. Идентификувавме неколку цирцРНК кои се многу збогатени со звучниот еж и решивме да ги следиме“, вели Перера, кој исто така е вонреден професор по онкологија и неврохирургија. на Медицинскиот факултет на Универзитетот Џон Хопкинс.
Од оваа група, тие открија дека само circ_63706 покажа многу поголема експресија во подгрупата SHH во споредба со другите три групи, така што истражувачите избраа circ_63706 за дополнителна истрага.
Потоа, тие пресадиле мозоци на глувци со клетки од медулобластом кои биле програмирани да не ги извршуваат упатствата на circ_63706 и да ги контролираат клетките за да видат како тоа влијае на растот на туморот. Глувците без функционирање circ_63706 имале значително помали тумори од оние кои биле трансплантирани со контролни клетки.
Утврдено е дека глувците без функционални туморски клетки circ_63706 имаат намалена клеточна пролиферација и значително продолжено преживување во споредба со контролната група, што покажува дека circ_63706 го регулира растот на туморот и може да функционира како тип на ген кој има потенцијал да предизвика рак.
Истражувајќи ги механизмите што ги користи circ_63706 за промовирање на растот на клетките на ракот, Перера и неговите колеги открија врска со липидниот метаболизам (согорување на маснотии), за кој веќе е познато дека е клучен фактор во пролиферацијата и растот на клетките на туморот. Тие открија дека кога circ_63706 е исклучен, метаболизмот на мастите се зголемува, а оваа акција, позната како оксидација на липидите, е токсична за ракот, што на крајот доведува до смрт на клетките.
Истражувачите велат дека овие наоди укажуваат на потенцијал за насочена терапија, користење на лек или лекови за блокирање на circ_63706 и предизвикување на туморските клетки да умрат.
„Во нашата прелиминарна студија покажуваме дека кога ќе имплантирате circ_63706 нокаут клетки на глувци, добивате намален раст на туморот“, вели Перера. „Ова го поддржува како терапевтска цел.
Следно, оваа група ќе ја проучува механистичката улога на оваа молекула, вклучително, но не ограничувајќи се на, во интеракцијата на протеинските партнери за развој на потенцијални терапевтски средства.
„Иако се случија огромни подобрувања во терапии и поддршка, треба да се работи повеќе на поткласификациите и како овие подгрупи можат уникатно да се управуваат со подобрена молекуларна дијагностика и насочени терапии“, вели Стејси Стејплтон, д-р, директор на педијатриски невро- онкологија и член на Институтот за рак и крвни нарушувања во болницата за сите деца Џонс Хопкинс.
„Откривањето на оваа кружна РНК во SHH медулобластом ветува дека ќе помогне со дијагностика и терапевтски средства за да им помогне на децата што ги гледаме во клиниката.
Повеќе информации:
Кеисуке Катсушима и сор., Онкогената кружна РНК circ_63706 е потенцијална терапевтска цел кај медулобластомите од детството од подтип на звучен еж, Acta Neuropathologica Communications (2023). DOI: 10.1186/s40478-023-01521-0
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview