Итни случаи:  

Повикај доктор

Развојните фази кај децата на мали години се случуваат брзо, имајќи ги предвид релативно порелаксираните промени што младите ги доживуваат кога се постари; многу родители ќе кажат – често со опседнати, шокирани изрази – дека разликите помеѓу двегодишно и тригодишно дете се огромни и предизвикувачки. Когнитивните психолози од Универзитетот Харвард неодамна спроведоа студија која истражува дали малите деца развиваат способност да земат предвид алтернативни можности кога планираат и на која возраст. Ако наградата е скриена во еден затворен контејнер, а втората награда е скриена во еден од затскриените парови, тогаш изборот на единечен контејнер ја максимизира очекуваната награда. Но, околу половина од времето, тригодишните деца ќе изберат еден од парот, кој може да биде празен – „можеби“ е оперативниот збор. Како што утврдиле истражувачите во три студии детално опишани во трудот објавен во Зборникот на Националната академија на науките, тригодишните деца не користат концепти на можности како „може“ и затоа не можат да го претстават тој еден од двата контејнери може и не може да содржи награда.
Мудрата одлука во ова сценарио за оклузија на наградата е да се избере единствениот контејнер наместо еден од парот. Сепак, како што пишуваат истражувачите, „малите деца носат изненадувачки немудри одлуки наспроти многубројните можности“. Постарите двегодишни деца мудро избираат 50% од времето – „како шимпанзата“, забележуваат авторите. Тригодишните деца мудро избираат 60% од времето.
Откривајќи дека ова однесување е многу повторливо, истражувачите се прашуваа што го поттикнува овој пресметковен процес. Децата ја знаат локацијата на наградата во единечниот контејнер. Но, тие ментално ја симулираат другата награда која оди во еден од двата контејнери и, не можејќи да ги распоредат концептите за можности, ја сметаат оваа симулација како факт, а не како една од двете можности.
Постојат неколку начини на кои може да се појави оваа компјутерска грешка: Истражувачите забележуваат дека децата може да имаат странична пристрасност кон десно или лево; тие можеа да се фокусираат само на една награда во фазата на поставување; или можеби избираат целосно по случаен избор. Тие се обидоа да ги тестираат овие хипотези во три студии.
Студија 1: Изберете една од трите
Првата студија едноставно се обиде да ги повтори претходните наоди дека тригодишните деца паметно избираат 60% од времето. Група од 20 тригодишни деца учествуваа во четири тестови, избирајќи една кутија за да ја примат содржината. Резултатите тесно се приближија кон оние од претходната студија.
Со примена на Баесов генерализиран линеарен мешан модел на резултатите, истражувачите утврдиле дека децата не избирале случајно. Двете последователни студии беа дизајнирани да пресудат помеѓу три хипотези: дека децата користат концепти за можности; дека тие распоредуваат минимални претстави на можност; и дека тие ги распоредуваат овие стратегии на ниско ниво во задачата со три контејнери.
Студија 2: Фрли
Во втората студија, децата беа научени да фрлат една кутија и да ја добијат содржината од преостанатите две кутии. Од оние деца кои користат концепти за можности или минимални претстави на можност треба да се очекува да фрлат еден од парот поголемиот дел од времето.
Истражувачите забележуваат дека ако децата избираат случајно, резултатите треба да бидат слични на оние од првата задача. Но, во студијата, децата сигурно фрлиле еден од парот, отфрлајќи ја хипотезата дека применуваат стратегија на ниско ниво; Така, децата или распоредуваа минимални претстави на можности или, откако беа поттикнати да размислат кој контејнер е празен, тие применуваа концепти на можности како „може“. Студијата 3 беше дизајнирана да пресуди помеѓу тие хипотези.
Студија 3: Фрлете и одберете една од двете
Третата студија, во која учествуваа 24 тригодишни деца, се состоеше од осум испитувања во кои децата фрлија една кутија, а потоа избраа да задржат една од двете преостанати кутии. Децата случајно фрлаа еден од парот почесто отколку што се очекуваше, повторувајќи ги резултатите од студијата 2.
Откако ќе се фрли еден од парот, мудрата одлука е да се избере единечната кутија, бидејќи преостанатата кутија од парот може или не содржи награда. Децата кои користат минимални претстави на можности, т.е. верувајќи дека нивната ментална симулација е факт, би верувале дека и двете преостанати кутии содржат паричка и затоа треба паметно да изберат половина од времето.
Во студијата 3, децата ја избраа единечната кутија наместо преостанатата кутија од парот 50% од времето; Така, тежината на доказите сугерира дека децата применувале минимални претстави на можности, а не цврсти концепти за можност („можеби“ или „можеби не“).
Истражувачите сугерираат дека децата можеби имаат концепти за можности, но дека проблемите со перформансите во задачите би можеле да ги спречат децата да ги применат. Идните студии би можеле да развијат нови задачи со повеќе барања за изведба со цел да се истражат овие можности.
© 2022 Science X Network.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview