Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
by Australian Catholic University
Децата и младите имаат поголема веројатност да кажат некому дали некој возрасен наместо врсник прави да се чувствуваат небезбедни, покажува новото истражување на Австралискиот католички универзитет.
А, оние на возраст меѓу 10 и 18 години најверојатно ќе и се обратат на мајка си, потоа доверлив пријател, а потоа и татко им за да откријат ситуации кои ги изложуваат на ризик од сексуална злоупотреба.
Институтот за студии за детска заштита на ACU (ICPS) анкетираше 3.417 млади Австралијци на возраст од 10 до 18 години за да го истражи нивното однесување при барање помош во организации како што се училиштата, грижата надвор од дома, спортот и религиозните поставки. Наодите се објавени во списанието Child Abuse Review.
Откако децата реагираа на хипотетички небезбедни ситуации во кои се вклучени возрасни и врсници како дел од Истражувањето за безбедност на децата, анализата на резултатите, објавена во специјалното издание на Прегледот за злоупотреба на деца, покажа:
Водечкиот автор и виш службеник за истражување на ICPS, Даглас Расел, рече дека загрижува помалата веројатност децата и младите да бараат помош за ситуации кои вклучуваат врсници, а не возрасен.
„Важно е младите да знаат дека врсниците мора да се однесуваат кон вас со почит и дека согласноста е важна. Кога тоа не се случува, тие треба да зборуваат“, рече тој. „Треба да се погрижиме во рамките на доброто образование за сексуалност и односи, младите луѓе знаат дека веројатно нема да биде странец кој ќе ви наштети, поголема е веројатноста да биде некој што го познавате и всушност таа личност може да биде на ваша возраст, а не само возрасен. .
Директорот на ICPS и ко-автор на студијата, професор Дерил Хигинс, рече дека е добро да се видат мајки, доверливи пријатели и татковци во првите три од 10-те најчести луѓе на кои децата ќе се обратат кога се чувствуваат загрозени.
„Тие се важни извори на совети. Родителите треба да се уверат дека се достапни, дека веруваат и да преземат акција за да обезбедат безбедност“, рече тој.
Но, г-дин Расел рече дека резултатите покажале дека е потребна повеќе работа за да се подобри комуникацијата меѓу децата и младите и возрасните кои работат во организациски услови.
„Одлично е децата да чувствуваат дека можат да одат кај своите родители или пријатели бидејќи ова го поддржува одговорот на целата заедница на сексуална злоупотреба, но иако организациите вршат многу обука на персоналот, децата не мора да бидат нужно кај овие луѓе затоа што тие може да чувствуваат дека нивните грижи нема да бидат решени соодветно“, рече тој.
Г-дин Расел рече дека Истражувањето за безбедност на децата на ACU е алатка што организациите може да ја користат за да ја испитаат сопствената култура за безбедност на децата и да направат подобрувања за заштита на децата.
„Една од најдобрите работи што можеме да ги направиме кога станува збор за спроведување на промени во политиката и практиката за да се спречи сексуалната злоупотреба на деца е да користиме контекстуализирани и базирани на докази податоци од самата организација“, рече тој.
Повеќе информации:
Даглас Х. Расел и други, Пријатели и заштита: Ставовите на младите за безбедноста и со кого би споделиле загриженост за безбедноста, Преглед за злоупотреба на деца (2023). DOI: 10.1002/автомобил.2825
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview