Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Младите со биполарно растројство (БД) го оценуваат нивниот квалитет на живот (QoL) полошо од здравата младина, младите со хронични медицински состојби и младите со одредени психијатриски нарушувања, според студијата објавена на интернет на 14 март во Биполарните нарушувања.
Кајла Р. Мекгинти, од Универзитетот во Невада, Лас Вегас, и колегите ги испитаа релативните влијанија на депресивните, (хипо)манични, мешани и екстернализирачки симптоми врз QoL кај 657 млади со БД. Ревидираниот прашалник за квалитетот на животот на децата (KINDL) беше користен за да се одреди QoL пријавен од младите, кој потоа беше спореден со оној на здрава младина, млади со хронични медицински состојби и млади со други психијатриски нарушувања.
Истражувачите открија дека во споредба со здрава младина, млади со хронични медицински состојби, млади со пореметувања во однесувањето и млади со други нарушувања на однесувањето/нерасположението, младите со БД пријавиле послаб QoL во целина и на повеќето потскали. Немаше значајна разлика забележана во QoL за млади со БД и млади со униполарна депресија. Забележани се асоцијации за депресивни симптоми оценети од извештајот на родителите и интервјуто со намалување на вкупниот QoL и сите потскали за QoL освен семејството. Исто така, беа забележани асоцијации за екстернализирање на симптомите со намалување на QoL на семејството и зголемување на QoL на пријател и за (хипо)манични симптоми со зголемување на QoL на емоционална благосостојба.
„Придонесот на тековната студија за нашето разбирање за начините на кои QoL е нарушена од различните симптоми присутни кај младите со БД (т.е. депресивни, манични, мешани и екстернализирачки симптоми) и од перспектива на самоизвестување може да помогне да се информираат механички. интервенции и напреден третман за млади со БД“, пишуваат авторите.
Двајца автори открија финансиски врски со фармацевтската индустрија; еден откри врски со издавачката индустрија.
Повеќе информации:
Кајла Р. Мекгинти и сор., Споредување на самопријавен квалитет на живот кај младите со биполарно наспроти други нарушувања, биполарни нарушувања (2023). DOI: 10.1111/bdi.13320

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview