Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Стапките на големо депресивно растројство (МДД) варираат од 14,5 до 26,5 отсто кај адолесцентите по раса и етничка припадност, според студијата објавена на интернет на 9 октомври во JAMA Pediatrics.
Мајкл Вилијам Флорес, д-р, М.П.Х., од Кембриџ Здравствената алијанса во Масачусетс, и колегите спроведоа анализа на пресек на националното репрезентативно истражување за употреба на дрога и здравје од 2021 година, вклучувајќи 10.743 адолесценти од САД на возраст од 12 до 17 години. Самопријавената раса и етничка припадност вклучувала 5,1 отсто Азијци, 14,1 отсто Црнци, 23,3 отсто Латикс, 51,2 отсто Бели и 6,3 отсто повеќе од една раса. Податоците беа собрани од 14 јануари до 20 декември 2021 година.
Истражувачите откриле дека стапките на MDD се движеле од 14,5 до 26,5 проценти и биле највисоки за адолесцентите од повеќе од една раса или етничка припадност. Најниски стапки од кој било третман за MDD беа забележани за адолесцентите од Латинкс и оние од повеќе од една раса или етничка припадност во споредба со белите адолесценти (29,2 и 21,1 проценти, соодветно).
Слични резултати се забележани за третман од кој било клиничар (25,6 и 19,1 проценти), третман од специјалист за ментално здравје (22,9 и 16,7 проценти), третман од неспецијалист клиничар (7,3 и 4,8 проценти) и употреба на било кој рецепт на психотропни лекови (11,6 и 8,3 проценти). Црните адолесценти, исто така, имаа пониски стапки на третман со MDD од било кој клиничар и неспецијалист клиничари и искусуваа пониски стапки на рецепт за било кој психотропен лек (31,7, 8,4 и 12,6 проценти, соодветно).
„Најдовме значителни разлики во третманот на менталното здравје меѓу адолесцентите од расните и етничките малцински групи“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Мајкл Вилијам Флорес и сор., Проценки на големо депресивно растројство и третман кај адолесцентите по раса и етничка припадност, JAMA Pediatrics (2023). DOI: 10.1001/jamapediatrics.2023.3996

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview