Итни случаи:  

Повикај доктор

Студијата спроведена од Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) од 2009 до 2017 година утврди дека приближно 1 од 44 деца на возраст од 3-17 години се дијагностицирани со некоја форма на нарушување на спектарот на аутизам (АСН). Истражувањето, исто така, утврди дека децата со АСН имаат зголемен ризик од дебелина, а дебелината е поврзана со зголемен ризик за кардиометаболни нарушувања како што се дијабетес и дислипидемија (високо ниво на холестерол или маснотии во крвта). Сепак, прашањето дали постои или не поврзаност помеѓу аутизмот, кардиометаболните нарушувања и дебелината останува главно неодговорено. За да помогне да се обезбеди увид во можната врска со АСН-кардиометаболичките болести, м-р Чанака Н. преглед и мета-анализа користејќи ги базите на податоци PubMed, Scopus, Web of Science, ProQuest, Embase и Ovid.
Нивната студија, „Асоцијација помеѓу нарушувања на спектарот на аутизам и кардиометаболни болести: систематски преглед и мета-анализа“, беше објавена во јануари од JAMA Pediatrics.
За Кахатудува, семето за студијата беше засадено набргу откако тој го доби својот докторат. во нутриционистичките науки со фокус на невронауката за дебелината. Работејќи како истражувачки доцент под Мастерџорџ, национално познат експерт за АСН, тој беше поканет од Наима Мустаид-Муса, д-р, директор на кластерот за истражување на дебелината на ТТУ (сега Институт за истражување на дебелината), да презентира семинар на кој се дискутира за невронауката. на дебелината и аутизмот.
„Кога ја пребарував литературата за да ја подготвам мојата презентација, сфатив дека доказите за поврзаноста помеѓу дебелината и аутизмот се доста двосмислени“, се сеќава Кахатудува. „Потребна беше солидна мета-анализа за да се реши овој јаз.
Таа првична мета-анализа ја наведе Кахатхудува да истражува понатаму. Тој истражуваше како невровизуелизацијата може да обезбеди увид во односите помеѓу АСН и дебелината, поврзаноста помеѓу АСН и пациентите со недоволна тежина и штотуку објавената студија за аутизмот и кардиометаболните ризици. Студиите се забрзаа откако Данасекара, која се фокусираше на дебелината и метаболичкото здравје за да добие докторат. во нутриционистичките науки, се приклучи на соработката.
Во нивната последна мета-анализа, Кахатхудува, Данасекара и нивните соработници оценија 34 студии кои опфатија 276.173 учесници на кои им беше дијагностицирана АСН и 7.733.306 кои не беа. Резултатите покажаа дека АСН е поврзана со поголеми ризици за развој на дијабетес во целина, вклучувајќи ги и дијабетес тип 1 и тип 2.
Мета-анализата, исто така, утврди дека аутизмот е поврзан со зголемен ризик од дислипидемија и срцеви заболувања, иако нема значително зголемен ризик од хипертензија и мозочен удар поврзани со аутизмот. Сепак, мета-регресивните анализи открија дека децата со аутизам се изложени на поголем поврзан ризик за развој на дијабетес и хипертензија во споредба со возрасните.
Кахатхудува рече дека вкупните резултати го демонстрираат поврзаниот зголемен ризик од кардиометаболни заболувања кај пациенти со АСН, што треба да ги поттикне лекарите повнимателно да ги следат овие пациенти за потенцијални придонесувачи, вклучувајќи знаци на кардиометаболни заболувања и нивните компликации.
„Воспоставивме асоцијации помеѓу аутизмот и дебелината, како и аутизмот и кардиометаболните болести, вклучително и дијабетесот и дислипидемијата“, рече Кахатудува. „Немаме податоци за да го поддржиме заклучокот дека аутизмот ги предизвикува овие метаболички нарушувања, но бидејќи знаеме дека детето со аутизам е поверојатно да ги развие овие метаболички компликации и нарушувања по патот, верувам дека лекарите треба да ги проценат децата со аутизам. повнимателно и можеби почнете да ги прегледувате порано од вообичаеното“.
Кахатудува, исто така, верува дека студијата покажува дека лекарите треба двапати да размислат пред да препишат лекови како што е оланзапин за кои е познато дека имаат метаболички негативни ефекти врз децата со аутизам.
„Нашите наоди, исто така, треба да ги отворат очите за пациентите со аутизам и родителите на деца со аутизам, едноставно да внимаваат на повисокиот ризик од развој на дебелина и метаболички компликации“, додаде Кахатудува. „Потоа тие можат да разговараат со своите лекари за стратегии за спречување на дебелината и метаболичките болести“.
Кахатудува рече дека следниот логичен чекор за колаборативниот тим ќе биде да генерира докази кои или ја поддржуваат или отфрлаат каузалноста во однос на набљудуваните асоцијации.
„Направивме одредена работа со базата на податоци ABIDE (Autism Brain Imaging Data Exchange) во врска со тоа како невровизуелизацијата ја покажува корелацијата помеѓу аутизмот и дебелината, но има уште работа да се направи“, рече Кахатхудува. „Ниту едно од овие студии немаше да биде возможно без помошта на прекрасните ментори, соработници и студенти на TTUHSC и TTU кои придонесоа на многу начини и кои ќе продолжат со нивните важни напори да ги придвижат овие студии напред“.
Повеќе информации:
Чатурика С. DOI: 10.1001/jamapediatrics.2022.5629
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview