Итни случаи:  

Повикај доктор

Децата на мајките кои биле хоспитализирани поради психијатриски состојби за време на бременоста или до една година по раѓањето имале поголема веројатност да имаат послаби академски оценки на возраст од 14 години, а најмногу биле погодени момчињата.Истражувањето, објавено во Psychiatry Research, ја истражуваше врската помеѓу слабите училишни резултати кај адолесцентните деца на мајки кои доживеале психијатриски хоспитализации за време на пренаталниот и перинаталниот период со користење на податоците од NAPLAN добиени од образовните и здравствените регистри во Нов Јужен Велс.
Водечкиот автор д-р Гетинет Ајано, од Училиштето за здравје на населението Куртин, рече дека благосостојбата на мајката за време на бременоста и по раѓањето е важна за мајката и нејзините деца.
„Психијатриските нарушувања, како што се биполарно растројство или шизофренија, може да се појават за време на перинаталниот и пренаталниот период, а неодамнешните докази сугерираат дека повеќе од две третини од жените со психијатриски нарушувања се исто така родители“, рече д-р Ајано.
„По прилагодувањето на другите фактори на ризик, како што се возраста, брачниот статус и родилната тежина, нашата студија успеа да покаже директна врска помеѓу мајките кои биле хоспитализирани со овие типови на состојби и слаби академски перформанси до 14-годишна возраст (деветта година). кај нивните деца, во споредба со децата на мајки без такви хоспитализации.
„Нашата студија исто така покажа дека момчињата имаат поголема веројатност да доживеат послаби академски перформанси во сите домени, вклучувајќи читање, пишување и правопис, во споредба со девојчињата. во споредба со другите психијатриски нарушувања“.
Д-р Ајано рече дека оваа студија е една од првите што ја истражува оваа директна врска, додавајќи дека наодите ја нагласуваат потребата за подобра образовна поддршка за децата чии мајки страдале од психијатриски состојби во овие клучни периоди.
„Претходните истражувања сугерираат дека психијатриските или менталните нарушувања кај идните или новите мајки може да имаат трајно влијание врз когнитивните, емоционалните и резултатите од однесувањето на децата. “, рече д-р Ајано.
„Со цел на децата да им се даде најдобра можност да учат во училиште, потребни се стратегии за рана интервенција за поддршка на децата чии мајки имале пренатална или постнатална психијатриска историја.
„Потребни се понатамошни истражувања за подобро да се разбере зошто децата на мајките со пренатални и перинатални психијатриски нарушувања се изложени на зголемен ризик за лоши образовни исходи, особено гледајќи зошто момчињата се најмногу погодени.
Истражувањето беше коавторство на истражувачи од Curtin School of Population Health и Универзитетот во Квинсленд.
Трудот е насловен „Академски перформанси кај адолесцентни потомци на мајки со пренатални и перинатални психијатриски хоспитализации: заснована на регистри, поврзаност со податоци, кохортна студија“.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview