Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација доверлив извор
лекторирани
од Кралскиот колеџ во Лондон
Реформата на социјалната помош за работа ги зголеми стапките на вработеност за осамени мајки, но по цена за нејзиното и менталното здравје на нејзините деца, покажува новото истражување.
Студијата на Кралскиот колеџ во Лондон покажа дека иако програмите за благосостојба до работа ја зголемуваат вработеноста кај осамените мајки, влијанието што тоа може да го има врз нивните деца и адолесценти често се занемарува.
Пред 2008 година, осамените родители во ОК кои не беа на работа и немаа приходи имаа право на безусловна поддршка на приходите (IS) додека нивното најмало дете не наполни 16 години. Реформата на политиката воведена во ноември 2008 година доведе до Обврска за осамен родител (LPO) , што бара од осамениот родител активно да бара вработување за да добие ИС.
Истата реформа, исто така, постепено го намали прагот на возраста на најмалото дете на тригодишна возраст. Штом најмалото дете ќе го достигне прагот на возраста, осамените родители веќе не ги исполнуваат условите за безусловна ИС.
Резултатот од оваа промена доведе до зголемување на вработеноста за осамени мајки за десет процентни поени. Сепак, истражувачите во Центарот за општество и ментално здравје и Одделот за глобално здравје и социјална медицина покажаа дека реформата исто така предизвикала лошо ментално здравје за нивните деца – вклучително и адолесцентните деца.
Анализирајќи ги податоците за повеќе од 11.000 деца и адолесценти од Милениумската кохортна студија во Обединетото Кралство, истражувачите професорот Маурицио Авендано Пабон и д-р Лиминг Ли ги испитуваа промените во менталното здравје кај адолесцентните деца од семејства со самохрани мајки во споредба со промените во менталното здравје кај адолесцентните деца од два родители. семејства.
Тие открија дека реформата ги зголемила вработеноста и приходите на осамените мајки, но овие потенцијални позитивни ефекти не успеале да се претворат во подобрувања во менталното здравје за нивните адолесцентни деца. Студијата покажа дека реформата не го намалува ризикот од семејна сиромаштија и придонела за психичко вознемирување на мајките.
Мајките исто така изјавија дека времето со нивните деца е недоволно и многумина се оценија себеси како „ниско“ во однос на нивното здравје.
Загрижените истражувачи ги повикуваат креаторите на владините политики да ги проценат вкупните влијанија на програмите за благосостојба до работа, вклучувајќи ги и потенцијалните меѓугенерациски последици врз социоемоционалниот развој на децата и адолесцентите.
Д-р Лиминг Ли вели: „Претходните студии се фокусираа на влијанието на вработувањето на мајките врз многу мали деца. Нашата студија е единствена бидејќи испитува како реформата на политиката што го поттикнува вработувањето на мајките влијае врз адолесцентите. Иако откривме негативни ефекти врз адолесцентите за да биде релативно мала, нашата студија нуди мешана слика за придобивките од програмите за благосостојба до работа за семејствата и ја доведува во прашање претпоставката дека овие шеми ги подобруваат развојните резултати на малите деца и адолесцентите“.
Претходните истражувања покажуваат дека на социо-емоционалниот развој на адолесцентите може да влијаат промените во семејниот приход, менталната благосостојба на нивната мајка, опортунитетните трошоци за време, родителските практики и конфликтите меѓу работата и семејството.
Во ОК, процентот на мајки со издржувани деца кои се на работа драстично се зголеми во последните две децении. Најголем пораст на вработеноста се случи кај осамените мајки, од 44,2% во 1999 година на 65,1% во 2022 година.
Разумните чекори за барање вработување може да вклучуваат регистрирање во агенции за регрутирање, пишување биографија и трошење на одреден број часови секоја недела во потрага по работа.
Студијата на професорот Маурисио Авендано Пабон и д-р Лиминг Ли е меѓу првите кои го истражуваат меѓугенерациското влијание на политиките за вработување на осамени родители врз социо-емоционалниот развој на адолесцентите.
Студијата е објавена во списанието Social Science & Medicine.
Повеќе информации:
Лиминг Ли и сор., Политика за вработување на осамени родители и социо-емоционален развој на адолесцентите: квази-експериментални докази од реформа во ОК, Социјални науки и медицина (2023). DOI: 10.1016/j.socscimed.2023.115754
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview