Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација реномирана новинска агенција
лекторирани
од Алан Мозес
Во држава по држава, вратите брзо се затвораат за способноста на лекарите да обезбедат грижа за трансродовите малолетници што го потврдуваат полот.
Најновото ограничување треба да стапи на сила во четврток на Флорида, каде што Медицинскиот одбор на таа држава минатиот месец одлучи да ја забрани употребата на сите блокатори на пубертетот, хормонски терапии и/или операции за секој пациент под 18 години, без разлика дали тие малолетници имаат одобрение од родителите или не. за таква грижа.
Забраната произлегува од напорите што првпат ги започнаа гувернерот Рон ДеСантис и генералниот хирург од Флорида во април 2022 година, кога двајцата објавија заеднички повик за забрана. Тоа беше проследено во август 2022 година со препишување на правилата за покривање на Medicaid од страна на Агенцијата за здравствена заштита на Флорида, кои не дозволуваа надоместоци за какви било третмани што го потврдуваат полот што вклучува и малолетници и возрасни.
Малолетниците кои веќе примале блокатори на пубертетот пред новата забрана може да продолжат да ги земаат. Инаку, забраната е целосна: на трансродовите малолетни лица од Флорида веќе не им е дозволен пристап до медицинска нега што го потврдува родот, дури и во клиничко испитување.
Како одлука на одборот – наместо нов државен закон – лекарите од Флорида кои ќе ја прекршат забраната нема да се соочат со кривични пријави, иако ќе бидат предмет на цензура, парични казни и потенцијално губење на нивното право да практикуваат медицина во државата. Минатата недела, републиканските државни пратеници поднесоа предлог-закон со кој би се отишол чекор подалеку со усвојување закон со кој би се забраниле сите третмани за грижа за потврдување на родот што вклучува малолетници.
„Многу е јасно дека ова е дел од целосен национален напад врз трансродовата заедница“, рече Николе Паркер, директор за трансродова еднаквост со седиште во Орландо со Equality Florida.
„Овде, во Флорида, се обидуваме да ја ублажиме штетата што е можно повеќе и да и дадеме колку што можеме повеќе поддршка на заедницата“, истакна Паркер. „Но, ова јасно се случува насекаде низ САД“.
Навистина, Флорида е тешко сама. Во 2021 година, Арканзас стана првиот што донесе законска забрана за некои или сите исти процедури. Накратко го следеа уште пет: Алабама, Јута, Мисисипи, Јужна Дакота и Тенеси.
Не сите забрани стапија на сила, во очекување на правни расправии. Но, десетици други држави сега пребаруваат низ вкупно 85 законски предлози – за разлика од само 43 во 2022 година и 32 во 2021 година – насочени кон остро ограничување или елиминирање на сите медицински третмани за стотици илјади американски тинејџери кои се идентификуваат како трансродови.
Зошто се случува ова? Што е на прво место медицински третман кој го потврдува родот за малолетници? Дали е безбедно? И дали движењето за забрана на пристап навистина има за цел заштита на децата?
„Пред сè, кога детето ќе ви каже како сака да ја носи косата, треба да обрнете внимание“, рече Келан Бејкер, експерт за политика за здравствена заштита на трансродовите лица и извршен директор на Институтот Витман-Вокер, во Вашингтон, „Кога ти кажуваат како сакаат да се облекуваат, треба да слушаш. А кога детето ќе ти каже кои се, треба да им веруваш“.
Тој објасни дека таквите младешки изјави – без разлика дали се изразени вербално или физички – може да укажат на длабока неповрзаност помеѓу доделениот пол на детето при раѓањето наспроти полот со кој всушност се идентификуваат.
Тоа е исклучување кое може да дојде со длабоки последици по менталното здравје: Истражувачкото писмо објавено минатиот јули во JAMA Network Open покажа дека трансродовите деца на возраст од 9 и 10 години се соочуваат со значително поголем ризик за анксиозност, лош сон и депресија, во споредба со нивните не- трансродовите врсници.
Кога тие изрази на трансродовиот идентитет ќе се појават рано – пред адолесценцијата – третманот за потврдување на полот кој вклучува лекови или операција не е ни опција.
„Ниту еден [медицински] протоколи не дозволува медицинска интервенција пред пубертетот“, потврди д-р Мередите Мекнамара, специјалист по медицина за адолесценти од Медицинскиот факултет на Универзитетот Јеил. Тоа значи дека нема блокатори на пубертетот, нема хормони, нема операција.
Меѓутоа, кога трансродовата младина во Америка го достигна пубертетот, се појавува сосема нов сет на предизвици, истакна Бејкер, „бидејќи она што се случува тогаш се неповратни физички промени кои можат да предизвикаат анксиозност, депресија, самоубиство [самоубиствени мисли] и родова дисфорија [тешка форма на психолошка вознемиреност вкоренета во родова неусогласеност]“.
„Овие деца ги знаат начините на кои нивното тело ќе почне да се менува“, нагласи тој. „И тие знаат дека тоа е погрешно за тоа кои се тие. И тоа, рече тој, е местото каде што медицинската грижа за потврдување на полот може да влезе во игра.
Широкиот број на американски тинејџери на кои може да им треба или да имаат корист од грижата за потврдување на полот се движи од околу 150.000 (според Американската академија за педијатрија) до околу 300.000 (според Институтот Вилијамс на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес).
Но, всушност, огромното мнозинство трансродови тинејџери всушност не чувствуваат дека имаат потреба или сакаат таква грижа, рече Мекнамара, која сведочеше за искуството на трансродовите млади пред Медицинскиот одбор на Флорида.
„Важно е да се истакне дека навистина многу малку се приближуваат до здравствена заштита или консултација што го потврдува родот“, рече таа. „Навистина, најчеста интервенција е афирмација, валидација и поддршка, а не медицина.
Сепак, за оние на кои им е потребна поголема грижа, блокаторите на пубертетот се долгогодишна опција.
За прв пат одобрен од Управата за храна и лекови на САД во 1993 година, „лековите за блокирање на пубертетот се начин да се запрат физичките промени поврзани со производството на ендогени [природни] полови хормони“, објасни Мекнамара.
„И додека е во употреба, пубертетскиот тинејџер нема да доживее никаква физичка промена“, истакна таа. „Нема раст на влакна на телото, нема развој на градите, нема производство на сперма. Тие работи нема да се случат одреден временски период“.
Мекнамара истакна дека блокаторите на пубертетот се „одличен начин и сочувствителен начин“ да им се даде време и простор на транс младите да добијат психолошка помош за да можат подобро да се справат со нивната транзиција.
Бејкер додаде: „Сè што прави е да се запре за време на пубертетот, така што младиот човек има повеќе време да донесува одлуки, да сфати кои се и што му треба. Обично можете да го одложите до три години, но тоа е водено од експерти. и тоа е реверзибилно“.
Според американското Министерство за здравство и човечки услуги (HHS), други медицински опции кои го потврдуваат полот вклучуваат хормонска терапија – во која се пропишува тестостерон или естроген – и хируршка интервенција. Последново (потенцијално вклучува намалување или зголемување на градите и/или операција на „дното“ во пределот на гениталиите) е исклучително ретка кај адолесцентите.
HHS наведува дека сите интервенции помагаат „да се намалат стапките на негативни исходи за менталното здравје, да се изгради самодоверба и да се подобри севкупниот квалитет на живот на трансродовите и родовите разновидни млади“.
И Бејкер и Мекнамара признаа дека некои медицински опции носат потенцијални несакани ефекти кои треба внимателно да се следат. Влијанието што блокаторите на пубертетот можат да го имаат врз растот на коскената густина е една таква загриженост, имајќи предвид дека пубертетот е време на драматичен раст на коските.
„Но, доказите покажуваат дека густината се враќа на нивоата пред третманот откако ќе се прекине лекот“, истакна Мекнамара, и „немаме докази кои покажуваат дека блокаторите доведуваат до фрактури“ или полошо здравје на коските по патот.
„Исто така, би истакнала дека родителите кои се согласиле да користат блокатори на пубертетот за нивната транс-младост нема да бидат одеднаш шокирани кога ќе слушнат за загриженоста за густината на коските во вестите. Ова не е некоја длабока мрачна тајна“, додаде таа. „Токму ова е нешто што се дискутира во приватните разговори меѓу лекарите, родителите и пациентите пред да се преземат какви било чекори, исто како што треба да биде.
Еден познат педијатриски ендокринолог од Флорида, кој е специјализиран за грижа за потврдување на родот, ја поддржа мислата, додавајќи дека државите немаат работа да се вклучат во таков „неверојатно внимателен и сериозен потфат“.
„Како и секој медицински терапевтски лек, има ризици и придобивки со грижата за потврдување на родот за кои треба да се разговара со пациентите и семејствата, и тоа се случува“, рече ендокринологот, кој сакаше да остане анонимен за слободно да зборува.
„Но, поголемата поента е што здравствената заштита што им се нуди на трансродовите млади не се доделува на основа на возење“, додаде ендокринологот. „Тоа е целосна заблуда. Ова не е третман по желба. Ние не даваме само блокатори на пубертетот или хормони само така.
Всушност, типичниот процес на проценка е толку бавен и ригорозен што може да потрае помеѓу 6 и 12 месеци пред пациентот воопшто да добие каков било медицински третман, рече Мекнамара.
Значи, резултатот, рече Бејкер, е едноставен: со години, низ целата земја, здравствената заедница која го потврдува родот дава висококвалитетна, безбедна нега на ранливото население кое има реална потреба.
„Тоа е сè што се случува“, нагласи тој. „Луѓето сега тврдат дека ова е контроверзно. Не е контроверзно. Тоа е решен медицински консензус“.
Речиси сите големи американски медицински здруженија – вклучително и Американската академија за педијатрија (ААП), Американското медицинско здружение и Здружението на детската болница – сите ја поддржаа грижата за малолетниците што го потврдува родот.
Минатиот септември, ААП директно се осврна на дебатата, наведувајќи дека „силно се спротивставува на секое законодавство или регулатива што би ги дискриминирало поединците со различни полови, вклучително и децата и адолесцентите, или ќе го ограничи пристапот до сеопфатна грижа заснована на докази, која вклучува обезбедување грижа за потврдување на родот“.
Значи, што ја објаснува жестоката битка за забрана на пристапот до медицинска нега што го потврдува родот?
Една неодамнешна анкета на Истражувачкиот центар Пју нуди поим: Анкетата на повеќе од 10.000 возрасни лица наведе широка поддршка (64%) за заштита на трансродовите луѓе од дискриминаторски практики за домување или вработување. Во исто време, откри дека 46% од испитаниците се за тоа да биде незаконски здравствените работници да им пружаат на малолетните лица нега што го потврдува родот.
Многумина во трансродовата заедница веруваат дека таквите бројки многу помагаат да се објасни она што се чини дека е игра за гласови, наместо вистинска загриженост за здравствената заштита на трансродовите малолетници.
„Ова е за политика“, рече Паркер. „Транс заедницата само се обидува да пристапи до здравствена заштита како и сите други. Но, многу е јасно дека политичарите го избраа ова како проблем бидејќи знаат дека транс искуството е слабо разбрано од јавноста“.
Мекнамара рече дека родителите кои читаат за тоа што се случува со здравствената заштита на трансродовите треба да си постават едноставно прашање: како би се чувствувале кога некој би се вклучил и им ја одземе способноста да донесуваат здравствени одлуки за своите деца?
„Каква благодат, простор и приватност би сакале“, праша таа.
Повеќе информации:
Има повеќе за грижата за потврдување на родот во Канцеларијата за прашања на населението на САД.
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview