Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
лекторирани
од Институтот за срце и дијабетес Бејкер
Во трудот објавен на 30 август во Frontiers in Nutrition, истражувачите од Институтот за срце и дијабетес Бејкер, во соработка со истражувачите од Детскиот истражувачки институт Мардок, открија дека етер липидите се присутни во значително повисоки концентрации во мајчиното млеко во споредба со формулата и другите животни. – и млека од растителна основа. Ова откритие дава можно објаснување зошто мајчиното млеко се смета за најкорисен извор на храна за раниот развој на животот.
Познато е дека етерските липиди имаат кардиопротективни придобивки, а ниските нивоа се поврзани со болести, вклучувајќи атеросклероза и заболување на замастен црн дроб. Етерните липиди се исто така поврзани со имунитетот кај возрасните поради нивната структурна и функционална важност во имуните клетки, што укажува на можноста за нивната улога во раната имунолошка заштита.
Се покажа дека доенчињата кои се доени имаат помал ризик од заболување и подобри краткорочни и долгорочни резултати од бебињата кои се хранат со вештачко хранење. Постојат позитивни асоцијации помеѓу доењето и развојот на имунолошкиот систем, невролошкиот развој и траекторијата на раст, како и намален ризик од дебелина, дијабетес и незаразни болести.
Во нејзината студија, најсеопфатната студија за липидомиката на мајчиното млеко досега, научникот и автор на трудови од Институтот Бејкер, д-р Александра Џорџ, откри дека составот на липидите во мајчиното млеко (липидомот на мајчиното млеко) значително се разликува од онаа на формулата за новороденчиња и животинското млеко, и што е важно , дека мајчиното млеко е богато со етер липиди.
Таа рече дека липидите сочинуваат приближно 3% до 5% од мајчиното млеко и обезбедуваат поголемиот дел од енергијата за доенчињата. Тие, исто така, испорачуваат потенцијално биоактивни видови со критични улоги во раниот живот.
„Откривме дека постојат големи разлики во липидниот состав на мајчиното млеко, формулата за доенчиња и другите млека од животинско/растителна основа, и дека етерните липиди обично се 10 пати позастапени во мајчиното млеко отколку во формулата“, рече таа. „Ние, исто така, први утврдивме дека липидомот на мајчиното млеко влијае на липидите кои циркулираат кај доенчињата, каде што откривме дека етерните липиди се до 19 пати повисоки кај доенчињата кои се доени од доенчињата на вештачко хранење на возраст од 6 месеци.
„Овие наоди имаат важни импликации за исхраната и здравјето на доенчињата и сугерираат дека зголемувањето на нивоата на етер липиди во исхраната на мајките може да доведе до зголемена содржина на етер липиди во мајчиното млеко и потенцијално да ги промени циркулирачките етер липиди кај доенчињата. Циркулирачките липиди се важни за метаболичкото здравје и болести на доенчињата ризик, бидејќи метаболизмот на липидите во раниот живот е поврзан со развојот на хронични болести како што се дебелината и дијабетес тип 2 подоцна во животот“.
„Ова истражување идентификуваше колку се различни овие извори на исхрана“, рече таа. „Нашата работа има за цел да продолжиме да ја истражуваме важноста на етер-липидите во раното здравје, а следните чекори ќе бидат да се развијат додатоци во исхраната кои можат да се даваат на мајките кои дојат за да ги зголемат нивните нивоа на етер липиди, кои значително се разликуваат помеѓу доилките. и потенцијално да се додадат во формулите за да се надеваме дека ќе им се обезбедат некои од истите придобивки за бебињата кои се хранат со вештачко хранење што ги добиваат доенчињата кои се доени во моментов“.
Повеќе информации:
Александра Џорџ и сор., Дефинирање на липидните профили на мајчиното млеко, формулата за доенчиња и животинското млеко: импликации за хранење на доенчиња, Граници во исхраната (2023). www.frontiersin.org/articles/1 … ut.2023.1227340/full
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview