Итни случаи:  

Повикај доктор

Производителите на детска формула ги пласираат своите производи на начини кои се во спротивност со упатствата од Одделот за здравство и социјална грижа (DHSC), според новата студија на истражувачите на UCL. Студијата, објавена во списанието Public Health Nutrition, ги анализира зборовите и сликите на 71 формула производ достапни во супермаркетите и аптеките во Велика Британија.
Текстот и сликите на формулата за бебиња се регулирани за да се осигури дека не го обесхрабруваат доењето. Законската регулатива е наведена во широки рамки, а подеталните упатства за DHSC се наменети да им помогнат на компаниите да се усогласат со оваа регулатива.
Во студијата, истражувачите открија дека две третини (67%) од пакувањата со вештачко хранење за доенчиња (за бебиња од раѓање) покажаа слики на кои упатството на DHSC не советува, бидејќи тие може да ја идеализираат употребата на формула. Тие вклучуваат слики од бебиња животни, играчки, креветчиња и графики што ги претставуваат мајките што дојат.
Во меѓувреме, голем дел од пакувањата покажаа здравствени тврдења (18%) и тврдења за исхрана (41%) кои не се дозволени според упатствата.
Примери на недозволени слики и текст пронајдени на пакувањата со формула за доенчиња:
Истражувачите, исто така, пронајдоа пораки кои не се јасни здравствени тврдења, но може да се разберат на сличен начин, на пример дека една компанија водела истражување во исхраната на бебињата 100 години и дека нивната формула била „стручно создадена со природата на ум“.
Од компаниите не се бара да ги следат упатствата на DHSC, а истражувачкиот тим повика да се ажурира основната легислатива за да се спречат компаниите несоодветно да промовираат формула за млеко.
Водечкиот автор д-р Рана Конвеј (UCL Behavioral Science & Health) рече: „Сегашното законодавство е премногу нејасно и ги остава компаниите да ги толкуваат правилата како што сакаат. Недостатокот на детали значи дека ни беше тешко да утврдиме јасни прекршувања во пакувањето што го имаме. Како и да е, најдовме многу примери на компании кои ги продаваат своите производи на начини кои упатството на DHSC ги смета за несоодветни, како и користење на софистицирани маркетинг техники за да се заобиколат правилата“.
„Претходните истражувања покажаа дека родителите генерално им веруваат на тврдењата за маркетинг и дека овие верувања ги обликуваат одлуките за хранење на доенчињата, ја зголемуваат употребата на формула и можат да ги поткопаат советите или одлуките за доење. Нашите резултати ја зголемуваат загриженоста дека маркетинг техниките се користат за да ги заведат старателите за сличноста на вештачкото млеко. мајчиното млеко и супериорноста на скапите производи во однос на поевтините“.
Вишиот автор д-р Клер Левелин (UCL Behavioral Science & Health) рече: „Законодавството треба да биде многу поконкретно за да ги спречи компаниите да ги заобиколат упатствата за промовирање формула за доенчиња. Родителите мора да бидат поддржани во донесувањето одлуки за хранење на доенчињата врз основа на нивните сопствени и нивните потребите на семејството, без комерцијално влијание“.
Во првите шест месеци од животот на бебето се препорачува ексклузивно доење. Иако здравствените придобивки од доењето се добро утврдени, ОК има една од најниските стапки на доење во светот (1% од бебињата се дојат исклучиво во првите шест месеци, во споредба со 19% во САД и 18% во Холандија ).
Здравствените и нутритивните тврдења за вештачкото млеко не се дозволени, за да се осигура дека производите не се сметаат за еквивалентни или супериорни на мајчиното млеко. Содржината на состојките и хранливите материи во формулата е исто така строго контролирана, и како резултат на тоа нема значителни разлики во хранливите материи помеѓу брендовите.
Истражувачите, исто така, открија дека пакувањата со млечна формула за доенчиња и адаптирани млечни адаптери (кои се продаваат за употреба од шестмесечна возраст) се многу слични, и покрај легислативата која наведува дека тие треба јасно да се разликуваат за да се избегне злоупотреба. Двата производи треба да изгледаат различно бидејќи фирмите можат да рекламираат и промовираат адаптирана формула, но тоа не смее да ги промовира вкрстено детските формула преку слично брендирање.
Тие открија дека, врз основа на насоките за DHSC, 72% од пакетите со формула за новороденчиња и последователни формула се категоризирани како што покажуваат висок степен на сличност. Законодавството во моментов не ја дефинира „сличноста“, така што нема критериуми за да се утврди дали се случиле прекршувања.
Дополнително, студијата покажа дека маркетиншките практики кои не се опфатени со сегашното законодавство се широко распространети. На пример, 94% од пакувањата со формула за доенчиња вклучуваа реклами за адаптирано млечно млеко или формула за растење.
Покрај тоа што го олеснува вкрстеното промовирање, ова помага да се пренесе пораката дека доенчињата треба да напредуваат од еден производ до друг, што не е во согласност со упатствата за здрава исхрана за доење или употреба на формула за доенчиња до една година или кравјо млеко од една година. година на возраст.
Наодите го поддржуваат повикот на Светската здравствена организација за итно затворање на дупките во законодавството за замена на мајчиното млеко. Студијата беше спроведена за Одделот за истражување на политики за дебелина.
Упатството на DHSC има за цел „да го олесни почитувањето и проценката на придржувањето кон законодавството“, но DHSC вели дека „не треба да се зема како авторитативна изјава за тоа како законот треба да се толкува“.
Повеќе информации:
Рана Конвеј и сор., Анализа на содржината на етикетирањето на формулата на пакувањето во Велика Британија: употреба на маркетиншки пораки за прво доенче, формула за следење, растење и специјалист, Исхрана за јавно здравје (2023). DOI: 10.1017/S1368980023000216
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview