Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Victoria Whitington, The Conversation
Малите деца сакаат да си играат со своите родители. Но, за зафатените родители, честопати тоа е последното нешто што сакаат да го направат.
Водењето дом и семејство, вршење платена работа и обидот да се притисне одредено лично време значи дека родителите немаат многу време или енергија да играат магични змејови принцези или фудбалски нинџи.
Но, навистина е важно да си играте со вашите деца и да им дозволите да ја водат играта. Еве зошто и како можете да му пристапите.
Децата сакаат да играат. Но, тоа е повеќе од начин за нив да уживаат. Тоа е и главниот начин на кој тие учат за нивниот свет.
Постојат многу видови на игра. На пример, тоа може да биде манипулирање со предмети, како тесто за играње. Или може да биде имагинарно, каде што децата се преправаат дека се мајки, татковци или бебиња.
Во играта, децата имаат идеи и потоа ги следат тие идеи на начин кој не е само одговор на она што ги опкружува. Наместо тоа, тие ја користат таа средина за да замислат и создадат друг свет. Блокот станува телефон, масата куќа, а градината дом на змејот.
Да се ​​има на ум имагинарна тема и да се создаде редослед на дејства и соодветен јазик за да се реализира бара значителен интелектуален напор. Ова покажува дека децата имаат повисоко ниво отколку кога се вклучени во други активности што не ги водат.
Играта ги учи децата да ги тестираат своите хипотези и да решаваат проблеми со кои се среќаваат. Родителите ќе забележат дека децата обично си играат за светот во кој живеат. Ова е причината зошто тие играат семејства, домашни миленици и други познати улоги како што се продавачи, лекари или медицински сестри.
Овие теми може да изгледаат приземни за родителите (дури и досадни). Сепак, за децата тие се возбудливи можности да го истражуваат својот свет, да дознаат за различните улоги што ги гледаат околу себе и да ги спојат идеите научени во различни контексти во играта.
Честопати се смета дека децата имаат краток опсег на внимание. Сепак, во играта тие можат да следат тема или идеја што ја избрале подолго време отколку кога се вклучени во активности предводени од возрасни.
Развивањето на капацитетот да се задржи вниманието на таа идеја во играта и да се игнорираат другите стимули, го гради капацитетот на децата за саморегулирање.
Саморегулацијата – способноста да се контролираат емоциите и постапките – е важна во учењето, на училиште и социјално и емоционално.
Играта е исто така централна за развојот на јазикот. Играта им овозможува на децата да ги користат зборовите и идеите што ги слушаат во секојдневниот живот и да експериментираат со нив во имагинарни средини. Во играта тие можат да разговараат сами со себе за да го водат нивното размислување.
Децата од приближно 18 месеци до осум години сакаат да си играат со своите родители. Нивните родители се центарот на нивните светови, додека нивното внимание сè повеќе не се префрла на нивните врсници.
Тие сакаат да го направат тоа затоа што тоа им помага на нивното учење и развој. Родителите можат да го предвидат размислувањето на нивното дете и да создадат заедничко значење на начин на кој другите деца на иста возраст не можат да го направат тоа.
Заедничкото значење овозможува играњето да продолжи и го прави поинтересно.
Улогата на родителот е да му помага на своето дете во игра. Ова значи дека е важно возрасните да им дозволат на децата да бидат оние што ги носат одлуките. Родителите можат да ја иницираат претставата, да даваат предлози или да дадат реквизити. Но, за активноста да се смета за „игра“, децата мора да бидат тие што ги носат одлуките и го водат нејзиниот правец.
Истражувањата покажуваат дека кога возрасен се обидува да ја контролира играта, децата се расејуваат и брзо губат интерес.
Играта не е поучна (ова не е за учење на вашето дете како да прави нешто). Сите сме доживеале ситуации каде што сме разговарале, не разговарале со нас и веројатно ни било многу потешко да се фокусираме.
Децата треба да ја имаат оваа контрола бидејќи во играта тие работат токму на нивото на кое најдобро можат да учат. Предлозите од возрасно или постаро дете, сепак, може да ја подигнат играта на детето на повисоко ниво. Ова го прави интелектуално поголем предизвик отколку децата да си играат сами или со врсниците.
Децата добиваат инструкции за речиси секој аспект од нивниот ден – кога да станат, кога да спијат, што да јадат. Редовното време за игра во кое тие водат, донесуваат одлуки за некоја активност и како таа напредува, им дава моќ и чувство на контрола во нивните животи.
Мојата работа како професионален учител и академик во раното детство ми покажа дека кога родителите – особено оние кои се загрижени за однесувањето на своето дете – посветуваат повеќе од 30 минути секој ден (или секој втор ден) на играта родител-дете, тие откриваат дека нивното дете е посреќно. и полесно се водат во другите аспекти од нивниот живот. Ова исто така ја зајакнува нивната врска.
Не сите родители можат да се справат со ова. Но, веројатно ќе вреди да се најде редовно време за играње кога можете.
Родителите кои си играат со своите деца можат да откријат дека тоа е вреден прозорец во размислувањето, интересите и светот на нивните деца.
Ако сакате да се вклучите во претставата, направете го тоа целосно. Оставете го телефонот – и седнете на подот или следете го вашето дете до местото каде што си игра. Ова покажува дека вашето дете навистина се придружувате.
Се надеваме дека со тоа што ќе го посветат ова време и ќе му дадат приоритет, родителите исто така може да откријат дека нивното дете станува поподложно на родителите кои исто така одвојуваат време за себе.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview