Итни случаи:  

Повикај доктор

Додавајќи докази за важноста на раниот развој, новата студија го поврзува неутралното однесување на мајките кон доенчињата со епигенетска промена кај децата поврзана со одговорот на стрес. Епигенетиката се молекуларни процеси независни од ДНК кои влијаат на однесувањето на гените. Во оваа студија, истражувачите открија дека неутралното или непријатно однесување на мајките со нивните бебиња на 12 месеци е во корелација со епигенетска промена наречена метилација или додавање на метан и јаглеродни молекули на генот наречен NR3C1 кога децата имале 7 години. Овој ген е поврзан со регулирање на одговорот на телото на стрес.
„Постојат докази за врска помеѓу квалитетот на интеракцијата меѓу мајката и детето и метилацијата на овој ген, иако ова се мали ефекти како одговор на релативно малата варијација во интеракцијата“, рече Елизабет Холдсворт, биолошки антрополог од Државниот универзитет во Вашингтон и главен автор на студијата објавена во Американското списание за човечка биологија.
Други студии го поврзуваат екстремниот стрес во раниот живот, како занемарување и злоупотреба, со подраматична метилација на овој конкретен ген кај возрасните. Сепак, Холдсворт нагласи дека малата разлика наведена во оваа студија може да биде показател за нормална човечка варијација и тешко е да се одреди дали има некакви долгорочни ефекти.
За оваа студија, Холдсворт и нејзините коавтори анализираа потпримерок од 114 парови мајка-доенчиња од Авон надолжно проучување на родители и деца, проект кој следи група деца родени во 1991 и 1992 година во Авон, ОК.
Истражувачите прво ги анализирале податоците од набљудувачката студија на мајките кои споделувале сликовница со своите деца на 12 месеци, во која нивните интеракции биле кодирани на топлина. Студијата се фокусираше на мајките бидејќи тие често се примарни старатели на доенчињата. Огромното мнозинство од жените во овој примерок беа бели, образовани со факултет и од домаќинства со среден приход. Опсегот на топлина што тие го покажуваа само малку се менуваше со „најстуденото“ однесување класифицирано како непријатно или неутрално, но токму тоа е она што истражувачите се надеваа да го тестираат: дека ако дури и малите разлики во социјалната интеракција би можеле да се поврзат со епигенетска промена.
Набљудуваното однесување потоа беше споредено со податоците од епигенетската анализа на примероците од крвта на децата земени на седумгодишна возраст. Истражувачите откриле дека мајките кои покажуваат непријатно или неутрално однесување кон своето доенче е во корелација со мало зголемување на метилацијата на генот NR3C1.
Овој ген кодира рецептор вклучен во регулацијата на оската HPA – интеракцијата помеѓу хипоталамусот, хипофизата и надбубрежните жлезди на телото. Оваа оска игра улога во одговорот на стресот, вклучувајќи го и производството на примарниот хормон за „стрес“ на телото, кортизол.
Оската HPA може да се активира со речиси сè што бара брзо ослободување на енергија од реакција на реална закана за гледање страшен филм до едноставно вежбање. Познато е дека генот NR3C1 е вклучен во активирањето на оваа оска, но потребни се повеќе истражувања за да се разбере како метилацијата на тој ген е поврзана со одговорот на стресот, рече Холдсворт, бидејќи некои студии покажаа зголемена метилација поврзана со хипо-реактивност или затапена реакција. додека други покажаа хиперреактивност.
Истражувачите работат на тоа да откријат како се случуваат овие промени, особено за време на детството кога телото се развива брзо – како и што тие би можеле да значат.
„Во рамките на развојната биологија, знаеме дека луѓето растат за да одговараат на средината во која се наоѓаат, што придонесува за нормална човечка биолошка варијација. Тоа не е нужно добро или лошо“, рече таа.
Повеќе информации:
Елизабет А. Холдсворт и сор., Квалитетот на интеракцијата помеѓу мајката и доенчето е поврзан со метилацијата на детската локација NR3C1 CpG на 7-годишна возраст, Американски Журнал за човечка биологија (2023). DOI: 10.1002/ajhb.23876
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview