Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Жанѓинг Луо, Хилди Рос, Михал Перлман и Нина Хау, Разговор
Една мајка се прашуваше за социјализацијата на нејзиното двегодишно дете Оливер со врсниците кога играше кај другарчето или кога беше во неговиот центар за згрижување деца. Бидејќи Оливер сè уште учи да зборува, не може да ги опише своите општествени искуства.
Ова е измислена ситуација, но истражувачите се соочуваат со слични предизвици кога собираат информации за искуствата на многу мали деца со врсниците. Сепак, важно е да се проучува социјализацијата на малите деца со врсниците, бидејќи овие рани, првични интеракции ја поставуваат сцената за квалитетот на подоцнежните врски.
Во соработка со колегите Ајлет Лахат, Холи Рекија, Вилијам Буковски и Џонатан Санто, користевме уникатна база на податоци за да проучиме како се формираат односите на овие мали деца. Вклучивме 32 мали деца од две различни возрасни групи, со деца на возраст од околу 20 месеци или околу 30 месеци.
Секое мало дете беше поврзано со две мали деца од иста возраст, од ист пол. Секој пар се сретна на 18 различни датуми за играње од 45 минути во период од четири месеци, така што секое дете имаше вкупно 36 датуми за играње. Набљудувавме како многу малите деца (20-месечни) развиваат односи со врсниците и како се способни да се вклучат во сложени игри додека запознаваат врсници со текот на времето.
Нашата студија регрутираше родители во канадски град со средна големина (во регионот Ватерло, Онт.) по телефон, врз основа на најавите за раѓање во локален весник. Повеќето родители од примерокот имале барем одредено постсредно образование.
Собирањето податоци не беше лесно, бидејќи родителите мораа да се согласат на 36 состаноци за играње со еден од двајцата редовни соиграчи во студијата. Имањето серија датуми за игра ни овозможи да ги истражиме промените во интеракциите на децата додека тие формираа врска со врсниците.
Датумите за играње наизменично се менуваа помеѓу домовите за мали деца и помеѓу посетите со двата различни партнери за играње. Сите родители кои учествуваа беа мајки. Од мајките беше побарано да им дозволат на децата слободно да комуницираат едни со други и да не ја режираат или организираат нивната игра; тие беа слободни да одговорат на увертирата на малите деца.
Истражувач ги следеше децата и ги диктираше сите општествени активности поврзани со врсниците на една песна од аудио касетофон. На втора песна е снимено вербалното и гласовното однесување на децата.
Сите детски интеракции беа кодирани во:
Податокот е комплексен за анализа бидејќи секое дете имало двајца партнери за играње и затоа што играта се одвивала со текот на времето.
Како и да е, базата на податоци е единствена и вредна затоа што дава можност да се проучи како малите деца развиваат односи со врсниците и колку се доследни во тоа како комуницираат со различни деца.
Првата студија ја испитуваше промената во интеракциите со текот на времето. Откривме дека како што малите деца формираат врски со врсниците, позитивните интеракции како што се игрите, друштвената игра на преправање и гестовите кои ја потврдуваат врската (како поздравување или заблагодарување еден на друг или смеење воодушевено) дополнително се зголемуваат, а конфликтите или негативните дејства (како нанесување телесни повреди или вознемирувачки гужва) намалени.
Интеракциите на малите деца стануваат сè поорганизирани и попозитивни како што врската еволуирала. Возраста и јазичната способност предвидуваа промени во фреквенцијата и должината на различните типови на секвенци.
Втората студија за позитивни и негативни дејства покажа дека однесувањето на малите деца, кога првично се среќаваат, ја поставува основата за односите што ги развиваат. Значи, важно е малите деца да имаат повеќе позитивни интеракции на почетокот на врската.
Третата студија за социјалната игра со преправање, која моментално е во печат, покажа дека малите деца се способни да се вклучат во социјална игра на преправање – форма на сложена интеракција – со врсниците.
Успешните иницијативи на преправаната игра се зголемија побрзо како што децата се запознаваа еден со друг, кон подоцнежните датуми за играње. Возраста на децата и јазичните способности беа позитивно поврзани со зачестеноста и должината на друштвената игра на преправање.
Промените во интеракциите на децата додека се запознаваат се сложени. Генерално, позитивните интеракции имаат тенденција да се зголемуваат, а раните позитивни интеракции предвидуваат подоцнежни позитивни интеракции.
Негувателите и родителите треба да бидат свесни дека малите деца развиваат односи со врсниците. Важно е да имате постојан партнер за играње, бидејќи детските интеракции стануваат поинволвирани и пософистицирани откако ќе се запознаат еден со друг.
Важно е малите деца да имаат позитивен партнер за игра, бидејќи позитивниот врсник може да промовира позитивни интеракции и односи со врсниците.
Овие наоди сугерираат неколку размислувања и практики за родителите и старателите и за политиката за деца.
Важно е старателите и родителите да интервенираат и да ги поддржуваат децата кога доживуваат негативни интеракции со врсниците додека децата се запознаваат еден со друг (во текот на првите неколку пати кога се среќаваат две непознати мали деца) и да поттикнат позитивни интеракции меѓу нив. Ако детето не знае како да започне интеракција со врсниците, возрасните може да го моделираат или охрабруваат детето да го покани врсникот да игра игри со споделување играчки.
Нашата студија документира дека дури и 20-месечните деца се способни да се вклучат во социјално софистицирана игра. Родителите и сите старатели и воспитувачи треба да обезбедат материјали за да овозможат игра на многу мали деца.
Можноста за развивање односи со одредени врсници може да се поттикне со редовно посетување на програми за образование во раното детство или редовно играње со истите деца.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview