Итни случаи:  

Повикај доктор

доверлив извор напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Хејли Гини и Ричи Поултон, Разговор
Кога преживеаните од сексуална злоупотреба во детството раскажуваат свои приказни на суд или преку владини истраги, тие често го опишуваат продорното лично влијание во многу аспекти од нивниот живот. Според зборовите на еден преживеан, „во секој поглед, тоа имаше негативно влијание“.
Долга историја на истражување се усогласува со овие лични размислувања. Тоа покажува дека преживеаните имаат поголема веројатност да имаат долгорочни тешкотии со нивното ментално и физичко здравје во зрелоста.
Имаше многу истражувања за долгорочните влијанија на сексуалната злоупотреба во детството, но повеќето од нив се фокусираат само на еден аспект (обично ментално здравје) и една точка во животот на една личност. Но, знаеме од преживеаните и нивните семејства дека последиците може да се појават во многу различни аспекти и во различни фази од животот.
Врз основа на информациите добиени од долготрајната студија Dunedin, која ги следела животите на околу 1.000 луѓе од нивното раѓање во раните 1970-ти, нашето истражување ги потврдува долгорочните последици од сексуалната злоупотреба во детството и доживотните предизвици со кои може да се соочат преживеаните.
За подобро да ги разбереме долгорочните влијанија на сексуалната злоупотреба во детството, сакавме да ги истражиме искуствата на преживеаните во долг временски период, од млада зрелост до средна возраст.
Исто така, сакавме да откриеме дали луѓето кои доживеале сексуална злоупотреба во детството имаат поголема веројатност да имаат постојани тешкотии во текот на зрелоста во повеќе животни домени, вклучувајќи физичко здравје, ментално здравје, сексуално здравје, меѓучовечки односи, економска благосостојба и асоцијално однесување.
За да одговориме на овие прашања, ги користевме информациите собрани до најновата проценка на студијата Данедин во 2017-18 година. Во овој момент, членовите на студијата беа на 45 години. Во текот на нивниот живот, тие и нивните родители придонеле со многу информации, вклучително и за нивното здравје, богатство и благосостојба, како и податоци од владините записи и резултати од тестовите за физичко, когнитивно и орално здравје.
За да дознаеме за искуствата од сексуална злоупотреба во детството, на членовите на студијата кога беа млади возрасни им поставивме серија прашања за несаканиот сексуален контакт пред 16-годишна возраст.
Околу 30% од жените и 9% од мажите пријавиле дека доживеале несакан сексуален контакт од кој било вид пред 16-годишна возраст, додека 10% од жените и 2% од мажите пријавиле тешки форми на сексуална злоупотреба во детството. Овие бројки може да изгледаат високи, но тие не се единствени за нашата студија. Тие се усогласуваат со оние што се гледаат во други истражувања засновани на популација на Нов Зеланд со луѓе од истата генерација.
Со постојано мерење на исходите во повеќе животни домени и во текот на зрелоста (на возраст од 26, 32, 38 и 45 години), можевме да видиме дали луѓето кои пријавиле дека доживеале сексуална злоупотреба во детството се изложени на зголемен ризик за долгорочни тешкотии.
Откако се приспособивме за другите големи животни стресови, како што се детската сиромаштија, други видови на злоупотреба и запоставување, сериозна дисфункција во домаќинството и сексуален напад во зрелоста, откривме дека преживеаните имале 1,5-2 пати поголема веројатност од нивните врсници да искусат постојани тешкотии. Ова вклучуваше пушење и консумирање алкохол, високо системско воспаление, лошо орално здравје, лошо ментално здравје, сексуално преносливи болести, врски со висок конфликт, финансиски тешкотии и високо ниво на асоцијално однесување.
Преживеаните, исто така, имале 2,5-4 пати поголема веројатност да се обидат да се самоубијат, со најголем ризик меѓу оние кои доживеале потешка злоупотреба.
Постојат многу причини зошто луѓето кои доживуваат сексуална злоупотреба во детството имаат поголема веројатност да продолжат да имаат долгорочни тешкотии во многу различни аспекти од нивниот живот.
Овие причини се движат од долгорочното влијание на хроничниот стрес врз телото и мозокот до меѓучовечките тешкотии кои делумно произлегуваат од научениот недостаток на доверба во другите. Луѓето кои доживуваат сексуална злоупотреба во детството, исто така, имаат поголема веројатност да имаат други големи предизвици во раниот живот, вклучително и растење во многу дисфункционални домаќинства и во сиромаштија.
Не постои единствен фактор што го објаснува зголемениот ризик на преживеаните за долгорочни тешкотии. Во нашата студија, користејќи ги сеопфатните информации собрани во текот на животот на членовите на студијата, можевме да ги разгледаме долгорочните последици од сексуалната злоупотреба во детството одделно од последиците поврзани со другите големи животни стресови.
Спречувањето на сексуалната злоупотреба во детството на прво место е секако најдобриот начин за напредување.
Следното најдобро нешто е да се препознае кумулативното, долгорочно влијание што таквата злоупотреба може да го има и да се инвестира во раните интервенции за да им се помогне на преживеаните колку што е можно побрзо. Кога размислуваме за третман и поддршка за преживеаните како што стареат, нашето истражување покажува дека е важно да се земе предвид благосостојбата нашироко, а не само менталното здравје.
Важно е да се запамети патот на една личност не е поставен во камен. Во просек, шансите за постојани тешкотии во повеќе животни домени се зголемуваат со сериозноста на злоупотребата, но не сите преживеани ги доживеале тие долгорочни тешкотии. Луѓето кои добиваат правилен третман и поддршка имаат најголема веројатност да продолжат да го живеат својот најдобар живот.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview