Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Источна Англија
Лошиот квалитет на воздухот може да предизвика когнитивни дефицити кај бебињата и малите деца, според новото истражување на Универзитетот во Источна Англија.
Новата студија објавена денес открива поврзаност помеѓу лошиот квалитет на воздухот во Индија и оштетеното когнитско знаење кај доенчиња под две години.
Без акција, негативното влијание врз долгорочниот развој на мозокот на децата може да има последици по животот.
Водечкиот истражувач, професор Џон Спенсер, од Факултетот за психологија на UEA, рече: „Претходната работа покажа дека лошиот квалитет на воздухот е поврзан со когнитивните дефицити кај децата, како и со емоционалните и бихејвиоралните проблеми, што може да има сериозно влијание врз семејствата.
„Многу мали фрагменти од честички во воздухот се голема загриженост бидејќи тие можат да се движат од респираторниот тракт во мозокот.
„До сега, студиите не покажаа врска помеѓу лошиот квалитет на воздухот и когнитивните проблеми кај бебињата, кога растот на мозокот е на својот врв и мозокот може да биде особено чувствителен на токсини. Нашата студија е прва што ја покажа оваа поврзаност.
„Работевме со семејства во рурална Индија за да видиме како квалитетот на воздухот во домот влијае на познанието на доенчињата.
Тимот соработуваше со Лабораторијата за зајакнување на заедницата во Лакнау, Индија – глобална организација за здравствени истражувања и иновации која работи со руралните заедници за да се вклучи во науката заеднички.
Тие работеа со семејства од низа социо-економски средини во Шивгар, рурална заедница во Утар Прадеш – една од државите во Индија која беше најсилно погодена од лошиот квалитет на воздухот.
Тие ја процениле визуелната работна меморија и брзината на визуелна обработка на 215 доенчиња користејќи специјално дизајнирана когнитивна задача од октомври 2017 до јуни 2019 година.
На еден екран, на малите им беа прикажани светлечки квадрати во боја кои секогаш беа исти по секое „трепкање“. На вториот екран, еден квадрат во боја се менуваше по секое трепкање.
Професорот Спенсер рече: „Оваа задача ја капитализира тенденцијата на доенчињата да погледне настрана од нешто што е визуелно познато и кон нешто ново. Бевме заинтересирани дали доенчињата можат да ја детектираат страната што се менува и колку добро го направија додека ја направивме задачата потешка со вклучување повеќе квадрати. на секој дисплеј“.
Тимот користеше монитори за квалитетот на воздухот во домовите за деца за да ги измери нивоата на емисија и квалитетот на воздухот. Тие го земаа предвид и контролираа семејниот социо-економски статус.
„Ова истражување за прв пат покажува дека постои поврзаност помеѓу лошиот квалитет на воздухот и нарушеното визуелно сознание во првите две години од животот, кога растот на мозокот е на својот врв“, рече проф Спенсер.
„Ваквите влијанија би можеле да се носат со години, негативно да влијаат на долгорочниот развој.
„Обратно, нашето истражување покажува дека глобалните напори за подобрување на квалитетот на воздухот би можеле да имаат придобивки за новите когнитивни способности на доенчињата.
„Ова, пак, може да има каскада од позитивни влијанија бидејќи подобреното когнитивно знаење може да доведе до подобрување на економската продуктивност на долг рок и да го намали товарот на здравствените и системите за ментално здравје.
Еден клучен фактор што го измери тимот беше горивото за готвење кое најчесто се користи дома.
„Откривме дека квалитетот на воздухот е послаб во домовите во кои се користат цврсти материјали за готвење како колачи од кравји измет“, додаде тој. „Затоа, напорите за намалување на емисиите при готвење во домовите треба да бидат клучна цел за интервенција.
Во согласност со оваа цел и со цел да се подобри здравјето на мајките и децата, Владата на Индија започна водечка програма на национално ниво наречена „Ujjwala Yojana“ – шема што им носи гориво на ТНГ на жените под прагот на сиромаштија низ целата земја. .
Ова истражување беше предводено од Универзитетот во Источна Англија во соработка со Универзитетот Дурам, Лабораторијата за зајакнување на заедницата во Лакнау (Индија) и Универзитетот Браун (САД).
„Лошиот квалитет на воздухот е поврзан со нарушено визуелно познание во првите две години од животот: надолжно истражување“ е објавено во списанието eLife.
Повеќе информации:
Лошиот квалитет на воздухот е поврзан со нарушено визуелно познание во првите две години од животот: лонгитудинално истражување, eLife (2023). DOI: 10.7554/eLife.83876
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview