Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Во повеќето случаи, лекарите од примарната здравствена заштита во заедницата кои добиваат специјализирана обука може точно да дијагностицираат нарушување на спектарот на аутизам (АСН), според студијата објавена на интернет на 18 јули во Педијатрија.
Ребека Мекнали Кин, д-р, од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Индијана во Индијанаполис, и колегите ја испитаа дијагностичката точност на системот Центар за рана евалуација на аутизам (EAE), кој обезбедува специјализирана обука и заедничка поддршка на давателите на примарната здравствена заштита во заедницата за дијагностицирање мали деца изложени на ризик за АСН. Децата на возраст од 14 до 48 месеци беа упатени од клиничарите на EAE Hub за дополнителна експертска евалуација. Примарниот исход беше договор за категорична АСН дијагноза помеѓу лекарот од EAE Hub и експертот за АСН (индекс дијагноза и референтен стандард).
Истражувачите откриле дека 82% од 126-те деца имале конзистентни исходи за АСН помеѓу индексот и референтната евалуација. Чувствителноста и специфичноста беа 81,5 и 82,4%, соодветно, а позитивните и негативните предвидувачки вредности беа 92,6 и 62,2%, соодветно. Не беше забележана разлика во точноста од страна на клиничарот или локацијата на EAE Hub. Значајни разлики помеѓу точно-позитивните и лажно-негативните случаи беа забележани низ мерките на развој, со поголемо оштетување евидентно за вистински-позитивните случаи.
„Студијата на иновативни дијагностички модели има важни импликации за тоа како се дизајнирани и имплементирани идните решенија за здравјето на населението кои се однесуваат на кризата со дијагноза на АСН“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Ребека Мекнали Кихн и сор., Дијагностичка точност на лекарите од примарната здравствена заштита низ државен систем за евалуација на аутизмот, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2023-061188

Сузан Л. Хајман и други, Дијагностицирање на нарушувања од спектарот на аутизмот во примарната здравствена заштита: Кога знаеш, знаеш, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2023-062279
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview