Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Јужна Австралија
Експертите за заштита на децата ги молат лекарите да ја прошират својата должност за грижа за да се осигураат дека скриената траума на пациентите нема да биде занемарена од поочигледни физички симптоми и болести.
Тоа е потег за намалување на растечката стапка на хронични болести и проблеми со менталното здравје во Австралија, од кои многу се нагласени со длабока траума како резултат на злоупотреба и запоставување на децата.
Во редакцијата објавена во Британскиот медицински журнал (BMJ) оваа недела, професорката од Универзитетот во Јужна Австралија, Леони Сегал, вели дека пристапот од цела личност кон медицинската нега е од витално значење за да се решат лошите здравствени резултати поврзани со злоупотреба и запоставување на децата.
„Постојат здрави докази дека злоупотребата и запоставувањето на децата се причински поврзани со многу лошо здравје, вклучително и рана смрт“, вели Сегал.
„Многу хронични болести, вклучувајќи тешки ментални болести, хронична болка, употреба на супстанции и физички здравствени состојби – особено оние со воспалителен пат како што се гастроинтестинални, респираторни и автоимуни болести – се почести кај жртвите на злоупотреба и запоставување на децата.
„Сепак, премногу често, пациентите имаат физички симптоми кои се лекуваат, без доволно разгледување на можната основна траума.
„Знаеме дека луѓето кои претрпеле злоупотреба и запоставување на деца имаат поголема веројатност да имаат хронични болести, па затоа треба да ги охрабриме лекарите да ја прошират грижата за да ги разгледаат можните основни психосоцијални причини.
Усвојувањето клинички пристапи кои вклучуваат терапевтски одговор за справување со основната траума – од кои има многу успешни модели – може да се покаже поефективно од одговорот ограничен на прикажување симптоми и потенцијално да се избегнат обемни испитувања и операции.
Сегал вели дека е јасно дека Австралија треба да даде приоритет на здравјето и благосостојбата на луѓето кои доживеале сериозна злоупотреба и запоставување на децата, забележувајќи ги нивните многу лоши здравствени резултати, но пропорционалните одговори се ретки.
„Адресата за злоупотреба и занемарување на децата не е само прашање на заштита на децата; тоа е прашање на целото општество кое бара информиран и пропорционален одговор на здравствените, социјалните и економските платформи. Но, особено здравјето мора да се засили“, вели Сегал.
„Промената во клиничкиот одговор е солиден почеток. Ако лекарите можат да размислуваат за биопсихосоцијален модел на здравје информиран за траума, тоа би можело да помогне да се намалат вознемирувачките негативни здравствени (и социјалните) влијанија од изложеноста на сериозна злоупотреба и занемарување на децата и да се намали пренесувањето на оваа злоупотреба и занемарување на следната генерација.
„Ќе биде потребна дополнителна обука и развој на вештини во секторот за здравство и човечки услуги. Но, оваа инвестиција ќе им помогне на лекарите да идентификуваат и да реагираат чувствително и стручно на луѓето со историја на траума, како и да насочат повеќе аспекти на хроничното здравје, подобрувајќи ги клиничките резултати. и намалување на потребата од истраги и други медицински интервенции“.
Повеќе информации:
Леони Сегал и други, Сериозните здравствени последици од злоупотреба и занемарување во раниот живот, БМЈ (2023). DOI: 10.1136/bmj.p930
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview