Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Народна библиотека на науки
Кучињата во болнички установи со полно работно време можат да пружат вредна поддршка за време на неизлечлива болест и да помогнат во стекнувањето на соработката на пациентите, според новата студија која го анкетираше медицинскиот персонал во голема, јавна детска болница за нивните искуства со работа со овие животни. Студијата, на Нацуко Мурата-Кобајаши од Shine On! Децата, Јапонија и колегите ќе бидат објавени во PLOS ONE.
Кучињата за болнички установи (HFDs) се професионално обучени кучиња кои се разликуваат од кучињата за волонтерска терапија по нивната обука и работен капацитет; За нив обично се грижат медицински професионалци и одат на работа секој ден. Во Јапонија, првиот тим на HFD започна со работа во 2010 година во детската болница Шизуока во соработка со непрофитната организација Shine On! Деца.
Во 2019 година, истражувачите дистрибуираа анкета со 20 прашања до сите 626 медицински персонал со полно работно време во детската болница Шизуока, распрашувајќи се за нивните искуства со HFD. Од персоналот, 431 одговориле, а 270 од нив директно ги набљудувале активностите на HFD.
Најдлабоките влијанија на HFD беа забележани во терминалната нега и соработката на пациентите, при што 73% од испитаниците изјавија дека HFDs биле „многу често“ или „секогаш“ корисни во обезбедувањето палијативна нега за време на терминалната фаза. Истиот процент објави дека HFD „многу често“ или „секогаш“ им помагале да добијат соработка со пациент.
Мнозинството од испитаниците исто така рекле дека HFD го подобриле нивниот обем на работа и им помагале на децата кои имале потешкотии со промените во распоредот. Тие понатаму забележале дека децата стануваат поекспресивни и комуникативни по интервенциите на HFD.
Авторите заклучуваат дека моделот со полно работно време со HFD и ракувачи со медицински сестри нуди неколку придобивки за поддршка на пациентите во детските болници. Сепак, тие забележуваат дека е потребна повеќе работа за проучување и оптимизирање на ефективноста на конкретни интервенции за HFD.
Авторите додаваат: „[Ние] го забележавме значењето на наодот дека „терминалната палијативна нега“ обезбедена од кучиња од установи кои работат во јапонските детски болници е високо ценета од медицинскиот персонал. посвојување на кучиња за установа во детските болници и на домашно и на меѓународно ниво“.
Повеќе информации:
Нацуко Мурата-Кобајаши и други, Истражување на придобивките од кучињата во болнички установи со полно работно време кои работат со медицински сестри во детска болница, PLoS ONE (2023). DOI: 10.1371/journal.pone.0285768
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview