Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
лекторирани
by Medizinische Hochschule Hannover
Луѓето имаат пет сетила за да ја согледаат околината: вид, слух, допир, мирис и вкус. Ако некое лице изгуби едно од овие, преостанатите сетила делумно ја компензираат загубата. Луѓето родени глуви потоа имаат зголемени визуелни способности. „Крос-модална пластичност“ е она што науката го нарекува способност на мозокот да се сврти кон друг сетилен систем кога некој ќе се изгуби.
Досега, гледиштето во учебникот беше дека преземањето на аудитивниот систем се случува во глувост, при што визуелниот систем, на пример, неотповикливо презема делови од аудитивниот кортекс. За да се избегне промовирање на овој ефект, некои истражувачи предложија избегнување на комуникација преку гестови или потпишување со деца родени глуви пред да се вметне протеза за слух, како што е кохлеарен имплант (CI).
Сега, германско-американски тим на автори предводен од професорот д-р Андреј Крал, научен директор на Институтот за аудио и невротехнологија (ВИАНА) при Медицинскиот факултет во Хановер (MHH), ги спореди неодамнешните податоци и студии од нивните сопствени лаборатории со други. Овие податоци покажуваат дека кросмодалната реорганизација малку се менува во анатомијата на кола во мозокот. Постојните мрежи едноставно се користат поинаку. Кога слухот е обновен, кросмодалната реорганизација се уназадува.
Резултатите се објавени во списанието Trends in Neurosciences.
За време на слухот, звукот се претвора во електрични импулси во внатрешното уво и се пренесува преку аудитивниот нерв преку средниот мозок и диенцефалонот до церебралниот кортекс. Ова е местото каде што се наоѓа аудитивниот кортекс, кој е одговорен за обработка на акустични дразби. Глувите луѓе користат делови од центарот за обработка на слухот во церебралниот кортекс за визуелни впечатоци, како што е детекција на движење.
„Реорганизирањето на мозокот е корисно за глувите луѓе подобро да се движат низ околината без аудитивни сетила“, вели професорот Крал. „Но, спротивно на претходните претпоставки, нервните врски со аудитивниот сетило не се уништуваат, така што аудитивниот кортекс не станува бојно поле меѓу преостанатите сетила. Постоечката мрежа е малку изменета и се користи поинаку“.
Ова го покажуваат неодамнешните податоци од животински модели, како и од глуви деца со оштетен слух. Наместо тоа, кросмодалната реорганизација е динамичен процес кој прави поголема употреба на веќе постоечките нервни врски со други сензорни системи, се случува дури и со благо губење на слухот и се уназадува откако ќе се врати слухот, вели тој. „Затоа, нема причина да се прекине визуелната комуникација пред да се вметне протеза за слух“, вели научникот. „Ова е важно за развојот на детето.
Сепак, брзото вметнување на CI е критично за децата родени глуви. Губењето на слухот има екстензивни негативни ефекти врз самиот систем на слух што не може да ги компензира меѓумодалната реорганизација. „Раната терапија со ЦИ е неопходна бидејќи при вродена глувост, самиот слушен систем не може нормално да се развие“, објаснува професорот Крал.
„Ако детето ги пропушти раните искуства со слухот, тој или таа губи многу контактни точки во аудитивниот кортекс и подоцна не успева да научи да ги препознава аудитивните впечатоци и говорните звуци и да го интегрира слухот со другите сетилни перцепции“.
Затоа, рече тој, мора да се стави протеза за слух што е можно порано, по можност во првата година од животот, а најдоцна до тритата година. „Потоа се затвора критичниот период за слух терапија.
Повеќе информации:
Андреј Крал и други, Кросмодална пластичност во губење на слухот, Трендови во невронауките (2023). DOI: 10.1016/j.tins.2023.02.004
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview