Итни случаи:  

Повикај доктор

Зголемениот крвен притисок и хипертензијата може да предизвикаат рано срцево оштетување за време на адолесценцијата, што се влошува со младата зрелост, се заклучува во трудот објавен во Journal of Pediatrics. Студијата е спроведена во соработка помеѓу Универзитетот во Бристол во Обединетото Кралство и Универзитетот во Источна Финска. Добро е познато дека кај возрасните, зголемениот крвен притисок и хипертензијата се „болест на тивок убиец“ кои резултираат со оштетување на бубрезите, срцето, васкуларните и мозокот, а потоа и со смрт. Годишно, лекувањето на хипертензија чини милијарди долари за здравствена заштита ширум светот и е поврзано со зголемени здравствени итни случаи како што се срцев удар и мозочен удар. Европското здружение за кардиологија/Европското здружение за хипертензија го класифицира крвниот притисок 130/85 mmHg како високо-нормален и 140/90 mmHg како хипертензија. Додека Американскиот колеџ за кардиологија/Американската асоцијација за срце го класифицира крвниот притисок од 130/80 mmHg како хипертензија.
Во 2020 година, Работната група за превентивни услуги на САД заклучи „дека доказите за поддршка на скринингот за висок крвен притисок кај децата и адолесцентите се недоволни и дека рамнотежата на придобивките и штетите не може да се утврди“.
Сепак, минатата година (2022) беше објавено дека зголемениот систолен крвен притисок во детството е поврзан со ризикот од прерана смрт во средината на четириесеттите. Сепак, најраното време кое открива потенцијално оштетување на срцето поврзано со висок крвен притисок кај општата популација на деца и адолесценти останува непознато. Дополнително, дали високиот крвен притисок поголем од 130/85 mmHg има причинско-последична улога во предвременото оштетување на срцето кај младата популација е нејасно поради недостатокот на повторени мерења со ехокардиографија.
Тековната студија беше спроведена меѓу 1.856 адолесценти од кои 1.011 беа женски. Адолесцентите беа на почетокот од 17 години и беа следени седум години до младата полнолетност на 24-годишна возраст. Покачен крвен притисок и хипертензија и докази за оштетување на срцето беа проценети на почетокот и на следењето. Знаци на оштетување на структурата на срцето се хипертрофија на левата комора и висока релативна дебелина на ѕидот, додека знаци на оштетување на срцевата функција се лево вентрикуларна дијастолна дисфункција и зголемен притисок на полнење на левата комора.
Во текот на 7-годишниот период на следење, преваленцата на покачен крвен притисок и хипертензија и оштетување на срцето кај адолесцентите се удвои. Со опсежна контрола на масната маса, мускулната маса, гликозата, липидите, статусот на пушење, седечкото време, физичката активност и семејната историја на кардиоваскуларни болести, како и користењето на точките за намалување на возрасните за дијагностицирање на оштетување на срцето, беше забележано дека високиот крвен притисок и хипертензија предизвика предвремено оштетување на срцето и кај мажите и кај жените.
Поважно, имаше специфични карактеристики на покачен крвен притисок и оштетување на срцето поврзано со хипертензија забележани во секој пол. На пример, кај мажите, високиот систолен крвен притисок и хипертензијата беа поврзани со приближно 10%–30% зголемен ризик од оштетување на срцевата функција, но немаше ризик од оштетување на структурата на срцето. Сепак, кај жените високиот систолен крвен притисок и хипертензијата беа поврзани со приближно 60%–217% зголемен ризик од оштетување на структурата на срцето и 35%–65% зголемен ризик од оштетување на срцевата функција.
„Овој нов доказ за штетниот ефект на високиот крвен притисок и примарната хипертензија врз срцето на младата популација е алармантен. Доцнењето во започнувањето на скрининг на крвниот притисок во адолесценцијата е неоправдано со оглед на количината на оштетување на срцето и потенцијално прераната смрт што може да се спречи.
„Затоа, експертите за јавно здравје, креаторите на здравствените политики, здравствените новинари и блогери, педијатрите и старателите се охрабруваат значително да ја подигнат свеста за критичната опасност што високиот крвен притисок и хипертензијата претставуваат за младите луѓе. скрининг на притисок кај адолесцентите, бидејќи тоа може значително да ги намали итни случаи поврзани со хипертензија во зрелоста“, вели Ендрју Агбаје, лекар и клинички епидемиолог на Универзитетот во Источна Финска.
Повеќе информации:
Ендрју О. Агбаје, Зголемен крвен притисок и влошување на срцевото оштетување за време на адолесценцијата, The Journal of Pediatrics (2023). DOI: 10.1016/j.jpeds.2023.02.018
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview