Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Lund University
Добивањето пристап до краток прием со самоупатување ја намали потребата за итна помош кај адолесцентите со тешко самоповредување. Методот претходно беше воведен за возрасни, а студија предводена од истражувачи од Универзитетот Лунд сега истражи дали методот може да се користи и за деца и млади луѓе. Резултатите се објавени во The Lancet Psychiatry.
Повеќето деца и млади луѓе кои се лекуваат од психијатриски проблеми не се примени во болница. Меѓутоа, за некои, кога нивната ситуација не се стабилизира или кога ризикот за самоповредување или самоубиство е зголемен, може да има потреба од посеопфатна грижа. Истражувањата покажуваат дека раните интервенции се важни за спречување на развојот на болеста, во време кога побарувачката за детска психијатрија е голема.
Истражувачите од Универзитетот Лунд и Одделот за детска и адолесцентна психијатрија во регионот Скане, Шведска, истражуваа дали методот на прием инициран од пациентите, кој претходно беше воведен и евалуиран во психијатријата на возрасни, може да се користи за деца и млади.
Вкупно 63 луѓе беа вклучени во студијата. Сите биле на возраст меѓу 13 и 17 години и исполнувале најмалку три од девет критериуми за гранично растројство на личноста. Учесниците претходно биле примени на психијатриска итна помош или направиле најмалку една итна посета во текот на изминатите шест месеци. Истражувачите ја следеле групата нешто повеќе од една година (просечен просек од 13,5 месеци) и истражувале колку итни посети, приеми и бројот на денови на нега што ги имале пациентите во тој период.
„Видовме дека кратките приеми со самоупатување можат успешно да се воведат како дополнување во детската и адолесцентната психијатрија и дека се чини дека е ефикасен метод за адолесцентите. За учесниците во студијата, потребата од акутни посети, приеми и подолг третман периодите беа намалени“, вели Олоф Раск, истражувач на Универзитетот Лунд, консултант во детската и адолесцентна психијатрија во регионот Скане и еден од истражувачите зад студијата.
Методот значи дека самите адолесценти можат да одредат кога им е потребен третман. Прво, се склучува договор помеѓу адолесцентите, старателите, психијатриските амбулантски и болничките одделенија, во кои се договара што ќе доведе до прием. Договорот содржи и информации за тоа како пациентот сака персоналот да реагира за време на самоупатениот прием, кој трае од еден до три дена.
„Ова се однесува на многу ранлива група на адолесценти кои често претходно доживеале авторитарна психијатриска грижа кога сакале да бидат примени, но не биле, или примени против нивна волја – нешто што понекогаш, преку различните видови ограничувања што се применуваат, ризикува да ескалира самоповредувачко однесување и дополнително влошување на благосостојбата.
„Со самоупатен прием, се зајакнува автономијата и чувството за контрола на пациентите. Кога ќе се јават во одделението за психијатриска итна помош, тие се добредојдени и постои доверба и предвидливост во начинот на кој се примаат. Тоа создава чувство на сигурност, “, вели Бјорн Аксел Јохансон, истражувач на Универзитетот Лунд, лекар-консултант во регионот Скане и првиот автор на студијата.
Помеѓу 46-те адолесценти во студијата кои користеле прием со самоупатување, беше спроведена анкета со прашалник во која тие го оценија искуството од нивниот самоупатен прием на скала од еден до девет. Просечниот резултат беше осум.
Голем дел од групата – 95% – беа девојчиња.
„Овој проблем ги погодува девојките почесто отколку момчињата, но тоа значи дека не е толку лесно да се генерализираат резултатите за момчињата. Се надеваме дека повеќе клиники ќе можат да почнат да го користат овој метод, бидејќи резултатите покажуваат дека може да биде помош за оваа група адолесценти“, вели Олоф Раск.
Истражувачите, исто така, увиделе дека методот може да ги намали трошоците за околу 10.000 SEK по пациент месечно.
Со резултатите од оваа студија, сега ќе биде возможно да се продолжи и да се преземат рандомизирани контролирани испитувања со размислување напред.
„Приемите со самоупатување може да значи намалено страдање за овие ранливи деца и адолесценти, кои благодарение на овој метод чувствуваат дека имаат поголема контрола врз нивната ситуација. Методот може да ги олесни работите, исто така и за клучните луѓе околу пациентот, прво родителите и браќата и сестрите. , кој може да доживее надеж кога ситуацијата ќе се смири“, вели Бјорн Аксел Јохансон.
Повеќе информации:
Бјорн Аксел Јохансон и сор., Воведување кратки приеми со самоупатување во детска и адолесцентна психијатрија: опсервациска кохортна студија во Шведска, The Lancet Psychiatry (2023). DOI: 10.1016/S2215-0366(23)00157-8
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview