Итни случаи:  

Повикај доктор

Анксиозните растројства се многу распространети психолошки нарушувања кај децата. Анксиозноста негативно влијае на чувството за самодоверба кај детето, што доведува до недоволно постигнување на училиште. Покрај тоа, анксиозноста може да ја влоши ниската самодоверба кај децата кои веќе ја доживуваат. Ова ја зголемува нивната веројатност да избегнат социјализација, да се впуштат во негативни интеракции со своите врсници и да останат отсутни од часовите. Ако не се лекува, анксиозноста може да доведе до тешки психолошки нарушувања со текот на времето. За да се поправи ова, превентивната интервенција заснована на когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ) за деца, Патување на храбрите, беше развиена и воведена во јапонските училишта во 2014 година.
Додека програмата беше донекаде ефективна, на секоја CBT сесија и беа потребни 45 минути за да се заврши во период од 10 недели, при што беше изгубено редовното време за часови. Во Јапонија, децата кои одат на училиште имаат зафатени распореди поради преполната училишна програма и доста е тешко да се одвои време за превентивна програма.
Неодамна тим на истражувачи предводен од д-р Јуко Урао – специјално назначен предавач во Истражувачкиот центар за детски ментален развој, вклучувајќи ги д-р Еиџи Шимизу и г-ѓа Мичико Јошида од Факултетот за дипломирање за медицина, Универзитетот Чиба и д-р Јасунори Сато од Медицинскиот факултет на Универзитетот Кеио, Јапонија разви рационализирана и пократка верзија на програмата Патување на храбрите КБТ. Нивните наоди беа објавени во BMC Psychiatry.
„Ефективноста на програмата за превенција на анксиозност заснована на КБТ, „Патување на храбрите“, наменета за јапонски деца од основно образование е потврдена со претходни студии. час од десет сесии од 45 минути“, рече д-р Урао додека разговараше за мотивацијата зад студијата.
Тимот помина 14 недели и ги дизајнираше сесиите да траат само 20 минути. Тие ги спроведоа за време на активностите во домашната соба наутро, наместо по наставните часови, за деца на возраст од 10 до 11 години од едно јапонско училиште. Оваа возрасна група беше таргетирана бидејќи децата од овие возрасти доживуваат мешање на часовите и имаат тенденција да преземаат нови одговорности како водачи на училиште или класа.
Понатаму, децата беа поделени на контролни и интервентни групи, при што првите не присуствуваа на сесии базирани на КБТ. Тимот ги проценуваше децата во фазата пред интервенцијата и пост-интервенцијата, како и во текот на двомесечен период на следење. Нивните симптоми засновани на анксиозност беа измерени со помош на скалата за детска анксиозност Спенс (SCAS), а проблемите во однесувањето беа измерени со помош на прашалникот за силни и тешкотии (SDQ).
Наодите сугерираа статистички значајно намалување на SCAS резултатите во текот на 2-месечниот период на следење, како и намалување на SDQ резултатите. Овие наоди сугерираат дека децата имаа корист од програмата заснована на КБТ кога таа беше испорачана во краток и поделен формат.
„Бидејќи оваа верзија на програмата е пократка, поголем број училишта ќе можат да ја спроведат. Покрај тоа, колку поголем број училишта учествуваат, толку повеќе наставниците ќе можат да се фокусираат на анксиозноста на децата. Покрај тоа, тоа ќе доведе до подобрена училишна средина каде децата ќе го задржат својот душевен мир“, рече д-р Урао додека разговараше за наодите.
Д-р Урао рече: „Кога програмите за превенција на анксиозност базирани на КБТ преовладуваат и им помагаат на децата да научат самоконтрола над нивните вознемирени чувства, нивните проблеми поврзани со менталното здравје ќе се намалат, што ќе им овозможи да растат до својот целосен потенцијал“.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview