Итни случаи:  

Повикај доктор

Студија на повеќе од 2.000 родители во САД на бебиња на возраст од 3 до 18 месеци ги нагласува придобивките и безбедноста на интервенциите за спиење во однесувањето (BSIs) – колку и да изгледаат тешки за спроведување. Мнозинството (64%) од 2090 семејства пријавиле дека користеле барем еден од трите вообичаени BSI – „родителско присуство“, „контролирано плачење“ (познато како изменето изумирање) или „извикајте го“ (немодифицирано изумирање) – како начин да се промовира саморегулирање на сонот на доенчињата, така што доенчињата ќе научат да се смират со спиењето.
„Педијатриската несоница е многу честа и има тенденција да предизвика значителна вознемиреност за семејствата“, вели истражувачот на клиничката психологија од Универзитетот Флиндерс и меѓународен експерт за спиење на доенчиња, д-р Михал Кан, кој моментално е доцент на Универзитетот во Тел Авив, Израел.
„Во клиниката среќаваме родители кои не спиеле добро со месеци, а понекогаш и со години, што секако влијае на нивното расположение, когнитивните перформанси (на пример, на работа), а исто така и на односите со партнерот и бебето.
„Постои контроверзии за безбедноста, па дури и за неопходноста од BSIs, но сепак тврдењата против овие интервенции се теоретски по природа, додека истражувачките докази досега не дадоа никакви индикации за краткорочни или долгорочни негативни последици од BSIs.
„Нашата студија обезбедува дополнителни докази за безбедноста на овие интервенции со тоа што докажува дека родителите кои ги користеле и не ги користеле не се разликуваат во мерките на врската родител-доенче, депресијата на родителите или спиењето на родителите“.
Во однос на спиењето на доенчињата, студијата покажа дека спроведувањето на немодифицирано и модифицирано истребување е поврзано со подолг и поконсолидиран сон на доенчиња, што укажува на тоа дека овие интервенции се ефикасни во намалувањето на симптомите на педијатриска несоница.
„Многу родители можеби ќе сакаат да ги испробаат овие интервенции, но не сакаат со оглед на неоснованите тврдења дека тие се небезбедни“, вели д-р Кан.
„Родителите и лекарите треба да бидат свесни за опсегот на безбедни третмани засновани на докази достапни за да се подобрат проблемите со спиењето кај доенчињата, што може значително да го подобри здравјето и благосостојбата на родителите“.
Студијата со седиште во САД беше претставена од д-р Кан и високи педијатриски експерти за спиење д-р Мајкл Градисар и д-р Натали Барнет на овогодинешниот Светски конгрес за спиење и е објавена во The Journal of Pediatrics.
Употребените мерки вклучуваа прашалници и дозвола од семејствата за дополнителни докази од уредите за следење на бебињата.
Родителите-учесници пополнија онлајн прашалници во врска со спиењето на нивното новороденче, нивниот сопствен сон, дневната поспаност, нивото на депресија и врската родител-доенче. Спиењето на доенчињата беше проценето преку објективни, истражувачки податоци за авто-видеосомнографија добиени од 14 дена пред завршувањето на истражувањето.
Клучни точки на студијата:
Статијата „Имплементација на интервенции во однесувањето за проблеми со спиењето кај новороденчињата во реални услови“ е објавена во The Journal of Pediatrics.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview