Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Рејчел Најт, Универзитетот А&М во Тексас
Според американскиот генерален хирург, жените не треба да пијат алкохолни пијалоци за време на бременоста поради ризикот од вродени дефекти кај нивното неродено дете. Сега, истражувањето на Универзитетот А&М во Тексас покажува дека консумирањето алкохол на таткото пред зачнувањето, исто така, се поврзува со дефекти во растот кои влијаат на развојот на мозокот, черепот и лицето на неговото потомство.
Истражувањето кое го истражува феталниот алкохолен синдром (FAS) исклучиво ја испитува изложеноста на алкохол кај мајката. Меѓутоа, бидејќи мажите пијат повеќе и имаат поголема веројатност да пијат повеќе од жените, д-р Мајкл Голдинг, вонреден професор на Катедрата за ветеринарна физиологија и фармакологија на Факултетот за ветеринарна медицина и биомедицински науки, и неговиот тим тргнаа да го оспорат постоечкиот догма, користејќи модел на глушец за да испита што се случува кога мајката, таткото или двајцата родители консумираат алкохол.
Во нова статија објавена во списанието за клиничко истражување, Голдинг и неговиот тим откриле дека консумирањето алкохол кај мажите пред зачнувањето предизвикува дефекти на растот на мозокот и лицето на FAS.
„Откривме дека машката експозиција всушност предизвикува одредени краниофацијални разлики многу посилни отколку изложеноста на мајката, така што овој програмски ефект што доаѓа преку спермата има длабок ефект врз организацијата на лицето и растот и пропорцијата на различни црти на лицето“, рече Голдинг. „Кога тато пиеше, видовме длабока промена во организацијата на лицето“.
Според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) и Националниот институт за здравје (НИХ), ФАС е фетално нарушување предизвикано од консумирање алкохол од мајката за време на бременоста.
FAS е тешко да се дијагностицира, но кога го прават тоа, лекарите моментално бараат абнормални црти на лицето; помала од просечната тежина, висина или и двете; проблеми со централниот нервен систем како што се мала големина на главата, проблеми со внимание и хиперактивност или лоша координација; и проверка на употребата на алкохол од мајката за време на бременоста.
„Кога лекарите се сомневаат дека детето има ФАС, тие седнуваат со мајката за да ја потврдат дијагнозата разговарајќи за нејзините навики за пиење за време на бременоста“, рече Голдинг. „Не е невообичаено мајката да негира дека консумира алкохол додека е бремена.
Голдинг рече дека ова истражување открива потенцијална слепа точка во сегашните дијагностички критериуми за FAS, најтешката форма на нарушување на феталниот алкохолен спектар (FASD), за која е потребна документација за употребата на алкохол од мајката за време на бременоста.
„Нашето истражување докажува дека постои веродостојно алтернативно објаснување – придонесот на таткото, кој никогаш претходно не бил испитуван“, рече тој. „Во оваа студија, го доведуваме во прашање отфрлањето на негирањето на мајката и навистина го испитуваме капацитетот на машката употреба на алкохол да предизвика дефекти во растот на FAS.
Голдинг објасни дека наодите од неговиот холистички пристап кој ги испитува придонесите на двата родители за FAS ја откриваат потребата од две критични промени.
„Прво е препознавањето на важноста на машкото здравје во резултатите од бременоста и здравјето на фетусот“, рече тој.
Голдинг истакна дека здравјето на таткото пред зачнувањето е ново разгледување во однос на исходот од бременоста и здравјето на фетусот; како резултат на тоа, подигањето на свеста за улогата што ја игра здравјето на таткото во здравјето на неговото потомство е исто толку важно како и свесноста за придонесот на мајката од предзачнувањето и во текот на бременоста.
„Истражувањето кое го испитува здравјето на фетусот е огромно фокусирано на здравјето на мајките“, рече тој. „Не велам дека ова не е соодветно; само велам дека не е целосна слика и ни треба извесен баланс.
„Втората“, рече тој, „е фактот дека и двајцата родители се одговорни за спречување на вродени дефекти поврзани со алкохолот“.
ФАС има значителни последици кои го менуваат животот на децата.
Бидејќи нивната студија идентификувала краниофацијални разлики поврзани со FAS кај потомците родени од татковци кои редовно консумирале алкохол на или повеќе од дозволената граница, Голдинг истакна дека и двајцата родители треба да се посветат на ограничување или испуштање на нивната потрошувачка на алкохол пред да се обидат да забременат.
На крајот, Голдинг нагласува дека првиот чекор во овој процес е проширување на достапноста за пораки за репродуктивните опасности од употребата на алкохол за двајцата родители.
„Променете ја етикетата за предупредување за алкохол за да го отстраните мајчиниот акцент и ставете го на двајцата родители да кажат: „Одлуката да се конзумира овој пијалок може да има значителни последици кои ќе го променат животот на идното дете“, рече тој. „Во моментов, предупредувачката етикета пренесува само дел од приказната. Мораме да ја пренесеме таа порака во светот што е можно побрзо.
Повеќе информации:
Кара Н. Томас и сор., Изложеноста на етанол од страна на таткото пред зачнување предизвикува дефицит на краниофацијален раст поврзан со алкохол кај феталните потомци, Журнал за клиничко истражување (2023). DOI: 10.1172/JCI167624
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview