Итни случаи:  

Повикај доктор

Инструментот Поставете прашања за проверка на самоубиството (ASQ) и компјутеризиран адаптивен екран за самоубиствени млади (CASSY) се подеднакво ефикасни за универзален скрининг на тинејџерите кои се јавуваат во одделот за итни случаи, според студијата објавена на интернет на 15 февруари во JAMA Network Open. Дејвид А. Брент, М. Анализата опфати 2.740 адолесценти видени во одделот за итни случаи од 24 јули 2017 година до 29 октомври 2018 година, со тримесечно следење за да се процени појавата на самоубиствено однесување.
Истражувачите откриле дека ASQ и CASSY покажале слична чувствителност (0,951 и 0,945, соодветно), специфичност (0,588 и 0,643, соодветно), позитивна предиктивна вредност (0,127 и 0,144, соодветно) и негативна предиктивна вредност (и двете 0,95). За пациентите со физички симптоми, наодите на карактеристичната крива на делот под ресиверот беа слични (0,88 и 0,94 за ASQ и CASSY, соодветно). Сепак, кај пациентите со психијатриски симптоми, CASSY се покажа подобро од ASQ (0,72 наспроти 0,57).
„Лекарите на одделот за итни случаи ќе треба да одлучат која мерка најдобро одговара на нивното опкружување и комбинација на пациенти“, пишуваат авторите. „И ASQ и CASSY се вредни за разгледување за идентификување на младите во одделот за итни случаи изложени на ризик од самоубиство“.
Повеќе информации:
Дејвид А. Брент и други, Предвидување на обиди за самоубиство и настани поврзани со самоубиство кај адолесцентите видени во одделенијата за итни случаи, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.55986

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview