Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Wolters Kluwer Health
Комбинацијата од две воспоставени хируршки техники обезбедува добри резултати во поправка на расцеп на непце кај доенчиња, објави студија во јулското издание на Пластична и реконструктивна хирургија.
„Врз основа на нашето искуство, модифицираната техника Sommerlad-Furlow [S-F] обезбедува слични функционални резултати и квалитет на живот, во споредба со стандардната хирургија“, коментираат постарите автори Хањао Хуанг, д-р и Бинг Ши, д-р. на болницата за стоматологија во Западна Кина, Универзитетот Сечуан. „Техниката S-F би можела да понуди нов избор за поправка на расцеп на непцето, особено кај пошироките пукнатини. Студијата се појавува како дел од проширен дел за детска/краниофацијална хирургија, во чест на јули како Национален месец на расцеп и краниофацијална свест и превенција.
Современите пристапи за поправка на расцепот на непцето кај доенчињата се фокусираат не само на затворање на расцепот, туку и на функционално обновување на непцето додека детето расте. Техниката Furlow, двојно спротивставена Z-пластика, е една од најчесто користените процедури за примарно поправка на расцеп на непцето и може значително да го издолжи мекото непце. Сепак, Z-пластиката резултира со поголема напнатост на ткивото, што може да доведе до ризик од орназална фистула (ONF): постојан отвор помеѓу усната и носната шуплина.
Техниката Sommerlad зазема поинаков пристап за реконструкција на палаталните мускули. Претходните модификации вклучуваа употреба на „релаксирачки засек“ на тврдото непце и во техниките Furlow и Sommerlad за избегнување на ризикот од ONF, но ова има потенцијал да доведе до инхибиција на максилофацијалниот раст. Од друга страна, без употреба на релаксирачки рез, и двете техники Furlow и Sommerlad носат значителен ризик од ONF, особено кај доенчиња со пошироки расцепи.
За да се комбинираат предностите на овие два пристапи, Др. Хуанг и Ши и колегите дизајнираа нова модифицирана техника S-F. Врз основа на „три принципи за правилна палатопластика“, комбинираниот пристап вклучуваше реконструкција на палаталните мускули, издолжување на мекото непце со Z-пластика на носната страна и примена на назофарингеален рез за избегнување на релаксирачки рез на тврдото непце. Др. Хуанг и Ши објаснуваат: „Назофарингеалниот засек помага да се постигнат трите цели со собирање на повеќе ткиво за оралната страна, истовремено гарантирајќи доволно ткиво на носната страна за Z-пластика“.
Истражувачите ги процениле клиничките и функционалните исходи на 106 доенчиња кои биле подложени на модифицирана S-F процедура помеѓу 2006 и 2011 година. Резултатите биле споредени со оние на 106 деца кои биле подложени на техниката Furlow, без релаксирачка инцизија. Просечната возраст при поправка на расцеп на непце беше 1,3 години, со периоди на следење од пет до 10 години. Ширината на расцепот беше нешто поголема кај доенчињата избрани за техниката S-F: средна 10 наспроти 8 милиметри. Другите карактеристики на пациентот беа слични помеѓу групите.
Повеќето исходи беа слични помеѓу групите, вклучувајќи ја стапката на постојан ONF: 7,5% по модифицираната техника S-F и 6,6% со техниката Furlow. Слични беа и мерките за квалитетот на гласот и разбирливоста на говорот. Стапката на сериозни проблеми со разбирливоста на говорот беше малку помала во групата S-F: 7,5%, во споредба со 9,4% со стандардната Furlow процедура.
Во двете групи, повеќе од 80% од пациентите имале добра велофарингеална функција, без протекување на воздух помеѓу носната шуплина и устата. Стапките на тешка велофарингеална инсуфициенција (VPI) – предизвикувајќи “назален” говор и други симптоми – беа 0,9% во групата S-F и 2,8% во групата Furlow. Оценките на пациентите/родителите сугерираат „соодветен“ квалитет на живот поврзан со VPI кај 80,4% и 78,6% од пациентите, соодветно.
Во рамките на ограничувањата на дизајнот на студијата, резултатите сугерираат дека двете техники даваат слични резултати кај доенчињата кои се подложени на примарна поправка на расцеп на непце – „со споредливи со малку подобри говорни исходи по техниката S-F“.
Др. Хуанг и Ши и колегите заклучуваат: „Иако техниката Furlow е сè уште популарна и ефикасна процедура за примарно поправка на расцеп на непцето, модифицираната техника S-F може да се смета за третман на избор кај пошироките расцепи“.
Повеќе информации:
Карим А. Сакран и сор., Евалуација на постоперативните резултати во две техники за поправка на расцеп на непце без релаксирачки засеци, пластична и реконструктивна хирургија (2023). DOI: 10.1097/PRS.00000000000010230
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview